Εκτός ελέγχου η κατάσταση με τους λαθρομετανάστες στη Σύμη

1438

Ξέφυγε κατά τη λαϊκή ρήση η… κατάσταση με το μεταναστευτικό πρόβλημα στη Σύμη.
Καθημερινά στο νησί φθάνουν φουρνιές παράτυπων μεταναστών ενώ δεν υπάρχουν υποδομές για τη φιλοξενία τους.

Δεν υπάρχουν κρατητήρια και οι άνθρωποι που φθάνουν από τα παράλια της Τουρκίας στοιβάζονται είτε στο μπαλκόνι όπου βρίσκεται το αστυνομικό τμήμα του νησιού ή στα σκαλιά του Λιμεναρχείου.

Νέο επεισόδιο

Και χθες ομάδα παράτυπων μεταναστών επιτέθηκαν για άλλη μια φορά στους αστυνομικούς επιχείρησαν να τους πετάξουν έξω από το …τμήμα.

Πριν λίγες ημέρες πάλι έγινε επίθεση σε βάρος τους από παράτυπους μετανάστες που είχαν αγριέψει και επιτέθηκαν στους αστυνομικούς.

Λ. Παπακαλοδούκας: Μπάχαλο η κατάσταση

Ο δήμαρχος της Σύμης κ. Λευτέρης Παπακαλοδούκας μιλώντας σήμερα στον Sky χαρακτήρισε την κατάσταση μπάχαλο.

Ο δήμαρχος εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση κατηγορώντας τους αρμοδίους για αναποτελεσματικότητα και τόνισε πως το νησί δεν φυλάσσεται επαρκώς.

“ Αυτά που συμβαίνουν είναι ντροπή. Καθημερινά έχουμε στο νησί «φουρνιές» παράτυπων μεταναστών και προσφύγων. Αυτό που συμβαίνει είναι ντροπή. Δεν μπορεί να τρώνε οι τουρίστες στα εστιατόρια και να βλέπουν τις βάρκες με τους παράτυπους μετανάστες να μπαίνουν στο λιμάνι. Θέλουμε να φεύγουν οι άνθρωποι αυτοί από το νησί μας άμεσα. Κατέστρεψαν τη Μυτιλήνη, τη Λέρο, την Κω τώρα σειρά έχει η Σύμη” τόνισε ο κ. Παπακαλοδούκας.

«Η κατάσταση έχει ξεφύγει. Φταίει η πολιτεία. Το φαινόμενο άρχισε να γιγαντώνεται. Οι «γείτονες» είδαν ότι έχουμε πρόβλημα στο νησί και ότι οι αρχές δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος των συνεχών «αφίξεων». Βλέπουν ότι στο τμήμα έχουμε οκτώ αστυνομικούς και στο Λιμεναρχείο 10 και πιστεύουν ότι μπορούν να κάνουν ότι θέλουν. Η επικοινωνία με τους αρμοδίους δεν βοήθησε. Όταν κατάλαβαν πως η κατάσταση «ξέφυγε» ήταν αργά», δήλωσε ο κ. Παπακαλοδούκας και υποστήριξε πως στη θητεία της προηγούμενης κυβέρνησης η κατάσταση ήταν καλύτερη.

«Η κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού , που είχαμε έφυγε και μειώθηκαν οι περιπολίες . Η αδιαφορία της πολιτείας έφερε την Σύμη σε αυτή την κατάσταση. Καθημερινά έχω επικοινωνία με τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ τον υπαρχηγό του Λιμενικού Σώματος, τον υφυπουργό Εθνικής Αμύνης τον Γενικό Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Λογοθέτη που φέρει και τη μεγαλύτερη ευθύνη γιατί πιστεύει ότι δεν πρέπει να φεύγουν γρήγορα οι μετανάστες. Η κυβέρνηση δεν κάνει κάτι καλύτερο αλλά κάτι χειρότερο με να αφήνει τους μετανάστες στα νησιά που είναι τουριστικοί προορισμοί», είπε ο κ. Παπακαλοδούκας .

Πάνω από 200 οι παράτυποι μετανάστες στη Σύμη

Ο δήμαρχος Σύμης μίλησε για την ταλαιπωρία που υφίστανται οι παράτυποι μετανάστες που αναγκάζονται να κάθονται και να περιμένουν μέσα στον καύσωνα σε συνθήκες δηλαδή εξαιρετικά σκληρές.
«Δεν τους δίνουμε δίκαιο που ξεσηκώθηκαν, Είναι όμως άνθρωποι που ταλαιπωρούνται. Πρέπει να καταλάβει η πολιτεία, ότι οι παράτυποι μετανάστες πρέπει να φεύγουν γρήγορα από τη Σύμη», είπε ο κ. Παπακαλοδούκας.

Ο δήμαρχος κατέστησε σαφές ότι στη μικρή Σύμη οι παράτυποι μετανάστες δεν χωράνε.

«Το νησί μας είναι μικρό . Όλες οι υπηρεσίες είναι στο λιμάνι. Η αστυνομία δεν μπορεί να φιλοξενήσει παραπάνω από 35 άτομα και αυτό όχι για πολύ. Ακόμη και το Λιμεναρχείο δεν μπορεί να τους «φιλοξενήσει» πάνω από 10 ημέρες. Στη Σύμη τώρα έχουμε πάνω από 200 παράτυπους μετανάστες . Η κυβέρνηση, πρέπει να πιάσει δουλειά και να δώσει λύσεις. Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και σε άλλα νησιά. Εμείς θέλουμε να φεύγουν οι άνθρωποι αυτοί άμεσα. Η τακτική που ακολουθείται είναι λανθασμένη. Θα καταστραφούμε», δήλωσε ο κ. Λευτέρης Παπακαλοδούκας και πρόσθεσε πως μέχρι τώρα έκανε υπομονή για το πρόβλημα περιμένοντας να δει τις κινήσεις της κυβέρνησης.

«Δεν γίνεται στη Σύμη να επικρατεί μπάχαλο . Δεν μπορεί το νησί να …μπάζει από παντού. Έρχονται και ασυνόδευτοι μετανάστες. Βγαίνουν την ώρα που τρώνε οι τουρίστες στο Γυαλό. Δεν είναι εικόνα αυτή. Είναι ντροπή. Έχω ενημερώσει και τους βουλευτές. Πρέπει να αρχίζουν να φωνάζουν και να βρουν λύση», τόνισε ο δήμαρχος και πρόσθεσε πως την επόμενη φορά που θα γίνει εξέγερση των παράτυπων μεταναστών οι δυνάμεις του νησιού ίσως να μην καταφέρουν να τους συγκρατήσουν.

«Δεν μπορεί να υποφέρουν τέσσερα πέντε νησιά με το συγκεκριμένο πρόβλημα. Να ασκήσουν πιέσεις οι βουλευτές του νομού και να δοθεί λύση»

Έντονα διαμαρτυρήθηκε ήδη η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Δωδεκανήσου για την επίθεση των μεταναστών σε αστυνομικούς και διεμήνυσε ότι το τμήμα του νησιού δεν θα γίνει hot spot.

Λήψη μέτρων τώρα ζήτησε η παράταξη «Αλλάζουμε τη Σύμη για όλους”

Τη δρομολόγηση πλοίου για την απομάκρυνση των παράτυπων μεταναστών ζήτησε η παράταξη «Αλλάζουμε τη Σύμη για όλους».

Στη σχετική επιστολή που εστάλη  στα αρμόδια υπουργεία αναφέρονται τα ακόλουθα:
Έχει πλέον καταστεί σαφές ότι συντρέχει έκτακτη περίπτωση εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που έχει δημιουργηθεί στις θαλάσσιες πύλες εισόδου της χώρας και ιδίως την συγκεκριμένη στιγμή στο νησί μας, λόγω της αιφνίδιας και μαζικής εισόδου μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών.

Την Παρασκευή 23/08/2019 αποβιβάστηκαν στην Σύμη 42 παράτυποι μετανάστες που περισυνελέγησαν με την άμεση παρέμβαση του Λιμεναρχείου Σύμης. Την συγκεκριμένη στιγμή το λιμεναρχείο και το αστυνομικό τμήμα Σύμης φιλοξενούν άνω των 200 ατόμων και φυλάσσονται στους χώρους αυτούς, διότι υπάρχει έλλειψη άλλων καταλληλότερων χώρων, μπροστά στην πιο τουριστική προβλήτα του κεντρικού λιμανιού του νησιού, με υποτυπώδεις συνθήκες υγιεινής, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλονται από τους αστυνομικούς και τους λιμενικούς.

Επισημαίνουμε ότι στους χώρους αυτούς, εκτός από την στέγαση των παράτυπων μεταναστών πραγματοποιούνται και όλες οι προβλεπόμενες τυπικές διαδικασίες από τις Αρχές, καθώς και οι απαιτούμενοι υγειονομικοί έλεγχοι και τυχόν ιατρική περίθαλψη, γεγονός που δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα, τόσο στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας όσο και στην εικόνα του νησιού μας. Το λιμάνι εισόδου δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να είναι το Κέντρο προσωρινής έστω φιλοξενίας των ανθρώπων αυτών.

Η λύση αυτή προτάθηκε, καθώς όπως σας έχουμε γνωρίσει, στο νησί μας δεν μπορούν να φιλοξενηθούν παράτυποι μετανάστες ή πρόσφυγες καθώς δεν διαθέτει κατάλληλους χώρους φιλοξενίας για τον σκοπό αυτό. Με δεδομένα τα προβλήματα που δημιουργούνται για την εύρυθμη λειτουργία του λιμένα (δυσκολία στην επιβίβαση και αποβίβαση των εκατοντάδων επιβατών) ενώ βρισκόμαστε στην καρδιά της τουριστικής περιόδου και την προσπάθεια που καταβάλουν οι αρχές, το Λιμεναρχείο και η άκρως υποστελεχωμένη Αστυνομία για την άμεση καταγραφή και ταυτοποίηση προσφύγων, διαδικασία η οποία έχει ξεκινήσει και προχωράει με τους συντομότερους δυνατούς ρυθμούς.

Κατόπιν των ανωτέρω, θα ήθελα με την παρούσα επιστολή να σας παρακαλέσω να ολοκληρώσετε εντός 24 ωρών με τα μέλη σας τη διαδικασία διαθεσιμότητας ενός πλοίου μαζικής μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών και να μας γνωστοποιήσετε τα αποτελέσματά της, ώστε αμέσως να καταστεί δυνατή η υλοποίηση της προ περιγραφείσας μεταφοράς, σε ειδικό κέντρο φιλοξενίας, σε άλλο μέρος της πατρίδας μας, καθώς και την επάνδρωση του αστυνομικού τμήματος, που την συγκεκριμένη στιγμή υπολειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού. Η κατάσταση είναι έκρυθμη και οριακή, χθες είχαμε την επίθεση μεταναστών σε αστυνομικούς του τμήματος Σύμης. Οι καταστάσεις αρχίζουν και ξεφεύγουν.

Η εικόνα που επικρατεί στο νησί μας είναι θλιβερή, ο τουρισμός πλήττεται ανεπανόρθωτα, κινδυνεύει η δημόσια υγεία των κατοίκων και των επισκεπτών, μετανάστες και ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες, ο εξευτελισμός της ανθρώπινης ζωής δεν ενδείκνυται στον τρόπο φιλοξενίας των κατοίκων του μικρού νησιού μας, από τη στιγμή που δεν μπορούμε να προσφέρουμε πολλά, παρότι που οι κάτοικοι προσπαθούν να φανούν φιλόξενοι με τον οποιοδήποτε τρόπο.

Οι εικόνες από το φωτογραφικό υλικό που σας αποστέλλουμε μιλάνε από μόνες τους. Ζητάμε την άμεση παρέμβαση σας έτσι ώστε να επανέλθει η κανονικότητα στο όμορφο νησί μας .
Μετά τιμής,
Ο επικεφαλής της παράταξης Αλλάζουμε !
Σύμη για όλους!
Ηλίας Τσαβαρής
μετά των δημοτικών συμβούλων
Γεώργιο Τσίγκο
Πανορμίτη Πέτρου