Ανανέωση:

Στο 16% φθάνουν τα ποσοστά παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης στην Ελλάδα.   Στη διατήρηση των περιστατικων σε υψηλά επίπεδα συμβάλει  και η χρήση διαδικτύου οι συνομιλίες στο facebook και το instagram καθώς τα  παιδιά δεν γνωρίζουν τους κινδύνους που τα απειλούν.

Στην  παιδική σεξουαλική κακοποίηση αναφέρεται σε συνέντευξη που παραχώρησε στο skyrodos.gr η βουλευτής της Α Περιφέρειας Θεσσαλονίκης της ΝΔ κ.Έλενα Ράπτη που χειρίζεται το θέμα εκπροσωπώντας την Ελλάδα στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

“Υπήρχαν  και εξακολουθούν να υπάρχουν περιστατικά. Τώρα τελευταία διαπιστώνουμε ότι βλέπουν το φως της δημοσιότητας αρκετά. Αυτό οφείλεται και στην αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που δίνει τη δυνατότητα στους εισαγγελείς να αποκαλύπτουν τα προσωπικά δεδομένα των δραστών αλλά και στο γεγονός ότι τα τελευταία πέντε  χρόνια μέσα από την καμπάνια ” Ένα στα πέντε” πλέον τα παιδιά σπάζουν τη σιωπή τους. Έχουμε να κάνουμε με ένα φαινόμενο που καλύπτεται από σιωπή. Το παιδί που έχει κακοποιηθεί συνήθως φοβάται να μιλήσει. Ακόμη και αν μιλήσει δεν είναι σίγουρο ότι η μητέρα του η η δασκάλα στην οποία θα απευθυνθεί θα το πιστέψουν” , δηλώνει η κ. Ράπτη.

Η κ.Ράπτη αποκαλύπτει πως έχει δρομολογηθεί συνεργασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με το Συμβούλιο της Ευρώπης προκειμένου να υλοποιηθεί καμπάνια για την ενημέρωση παιδιών και γονέων για την παιδική σεξουαλική κακοποίηση.Στα πλαίσια της συνεργασίας θα υλοποιηθεί και έρευνα που θα αποτυπώσει το μέγεθος του προβλήματος σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες.

Η κ. Ράπτη τονίζει πόσο σημαντική είναι η επικοινωνία που πρέπει να έχουν οι γονείς με τα παιδιά τους . Είναι απαραίτητο όπως λέει να τα παρακολουθούν διακριτικά ώστε ανά πάσα στιγμή να αντιληφθούν τα επικίνδυνα σημάδια και να παρέμβουν αποτελεσματικά. Ακόμη τα παιδιά δεν θα πρέπει να δέχονται να τα αγγίζει κανείς ούτε και να τους προσφέρει δώρα για να ζητήσει μετά το όποιο αντάλλαγμα.

Η συνέντευξη της κ. Ράπτη αναλυτικά:

Πραγματοποιήθηκε τελικά η εκδήλωση που ήταν προγραμματισμένη για την Κω;

Λόγω της κακοκαιρίας δεν πραγματοποιήθηκε. Σύντομα όμως θα προσδιοριστεί νέα ημερομηνία ώστε να ενημερώσουμε γονείς και παιδιά σε ότι αφορά την πρόληψη από την παιδική σεξουαλική κακοποίηση.

Ασχολείστε με την παιδική κακοποίηση πολλά χρόνια τώρα; 

Εδώ και πέντε χρόνια από τότε που ανέλαβα στο Συμβούλιο της Ευρώπης, το συντονισμό της συγκεκριμένης καμπάνιας ως μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας.  Θα τη συνεχίσω για όσο χρειαστεί ώστε τα μηνύματα να φθάσουν παντού. Στόχος μου είναι να περάσει η ενημέρωση αυτή πιο οργανωμένα μέσα από τα αρμόδια υπουργεία όπως για παράδειγμα το υπουργείο Παιδείας.

Δεν έχει πάψει η παιδική κακοποίηση. Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που δεν αντιμετωπίζεται. Που οφείλεται αυτό;

Υπήρχαν και εξακολουθούν να υπάρχουν περιστατικά. Τώρα τελευταία διαπιστώνουμε ότι βλέπουν το φως της δημοσιότητας αρκετά. Αυτό οφείλεται και στην αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που δίνει τη δυνατότητα στους εισαγγελείς να αποκαλύπτουν τα προσωπικά δεδομένα των δραστών αλλά και στο γεγονός ότι τα τελευταία πέντε  χρόνια μέσα από την καμπάνια ” Ένα στα πέντε” πλέον τα παιδιά σπάζουν τη σιωπή τους. Έχουμε να κάνουμε με ένα φαινόμενο που καλύπτεται από σιωπή. Το παιδί που έχει κακοποιηθεί συνήθως φοβάται να μιλήσει. Ακόμη και αν μιλήσει δεν είναι σίγουρο ότι η μητέρα του η η δασκάλα στην οποία θα απευθυνθεί θα το πιστέψουν. 

Υπήρξαν τέτοια περιστατικά;

Πράγματι υπήρξαν περιπτώσεις που τα παιδιά παραπονέθηκαν στις μητέρες τους  και αυτές τα αποπείραν θεωρώντας ότι δεν συμπαθούσαν κάποιους ανθρώπους  από το φιλικό περιβάλλον η μη. Είναι σημαντικό να αφυπνιστούμε όλοι. Πρέπει να ξέρουν τα παιδιά πότε δεν πρέπει να δέχονται μια ενέργεια μια πράξη,  ένα άγγιγμα,  ούτε  από  προσωπα  που μπορεί να προέρχεται από το οικείο περιβάλλον τους. Και οι γονείς πρέπει να αφυπνιστούν να είναι σε εγρήγορση  ώστε  να καταλάβαινουν έγκαιρα ότι κάτι δεν πάει καλά. Να μην αποπαίρνουν τα παιδιά τους και  να τα ακούν με προσοχή . Έτσι θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν ότι παρουσιαστεί.

Έχουν αυξηθεί τα ποσοστά παιδικής κακοποίησης στη χώρα μας ;

Η καμπάνια μας ονομάζεται ” ένα στα πέντε “  γιατί ένα στα πέντε παιδιά πέφτει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης. Στην Ελλάδα έπειτα από έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το υπουργείο Παιδείας προκύπτει ότι το 16% των παιδιών έχει πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης. Είναι υψηλό το ποσοστό και πρέπει να δράσουμε άμεσα και αποτελεσματικά.Άποψη μου είναι ότι τα κρούσματα δεν αυξήθηκαν. Απλώς τώρα δημοσιοποιούνται. Για αυτό και βλέπουμε κάθε εβδομάδα να βγαίνει στο φως ένα περιστατικό. 

Υπάρχουν στοιχεία για περιστατικά παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης στο Νότιο Αιγαίο;

Αυτά θα αποτυπωθούν σε έρευνα την οποία ετοιμαζόμαστε να εκπονήσουμε

Τουλάχιστον η Ελλάδα είναι η χώρα που έχει μικρό ποσοστό περιστατικών παιδικής-σεξουαλικής κακοποίησης;

Από ότι είμαι σε θέση να γνωρίζω ναι. Στην Κύπρο το ποσοστό φθάνει στο 27% δηλαδή εκεί ένα στα τέσσερα παιδιά πέφτει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης. Υψηλά είναι τα ποσοστά και σε άλλες χώρες. Είναι σημαντικό να συνεχιστεί η αφύπνιση η ενημέρωση παιδιών και γονέων. Τα  τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα περιστατικά καταγγέλλονται. Όταν οι γονείς υποψιάζονται ότι κάτι συμβαίνει ακόμη και σε άλλα παιδιά επιβάλλεται  να προχωρούν σε καταγγελίες.Δεν αρκεί να σπάνε τη σιωπή τους τα παιδιά.  Καλώντας το 100 έχουν δυνατότητα να συνδέονται με τα τμήματα ανηλίκων σε Αθήνα Θεσσαλονίκη και να καταγγέλουν. Σε κάθε πόλη υπάρχουν αρμόδιοι που μπορούν να παρέμβουν και να δώσουν λύσεις. Στόχος μας είναι τα ασφαλή παιδιά. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν είναι σωστά ενημερωμένα.

Θα υπάρξει συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου;

Θα συνεργαστούμε με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Με τον περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο έχουμε προγραμματίσει συνάντηση προκειμένου να υπογράψουμε σύμφωνο συνεργασίας. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα υπογράψει σύμβαση με το Συμβούλιο της Ευρώπης. Αυτό θα της δώσει τη δυνατότητα να πολλαπλασιάσει τα μηνύματα προς γονείς και παιδιά. Μέσα από έξυπνα κείμενα και παραμύθια τα μηνύματα θα φθάσουν γρήγορα στους σωστούς αποδέκτες. Σύντομα θα είμαστε στη Ρόδο. Θα επισκεφθούμε και άλλα νησιά.Στόχος είναι να παρουσιάσουμε όλα τα μηνύματα και να συζητήσουμε με τους γονείς. 

Τι πρέπει να γίνεται σε επίπεδο οικογένειας για την προστασία των παιδιών;

Το πιο σημαντικό είναι η οικογένεια να βρίσκεται κοντά στο παιδί ώστε εκείνο να νιώθει ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να μιλήσει στους γονείς του.Όσο πιο καλή σχέση έχει με την οικογένειά του όσο πιο κοντά είναι τόσο πιο εύκολα θα βρει το θάρρος να μιλήσει για αυτό που έχει συμβεί. Έπειτα θα πρέπει οι γονείς να διδάσκουν στα παιδιά τους βασικούς κανόνες. Ο βασικότερος είναι αυτός του εσώρουχου. Το παιδί πρέπει να ξέρει ότι δεν θα πρέπει να επιτρέπει σε κανέναν να το αγγίζει στην περιοχή που καλύπτεται από το εσώρουχο του.Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν παιδιά από τεσσάρων έως οκτώ -δέκα ετών. Η προσπάθεια για την προστασία των παιδιών από την σεξουαλική κακοποίηση πρέπει να ξεκινάει από την τρυφερή ηλικία. Πρέπει να γνωρίζουν τα παιδιά το καλό και το κακό άγγιγμα. Το βασικό είναι το άγγιγμα στην περιοχή του εσώρουχου. Όλα τα άλλα αγγίγματα στα μαλάκια στα χεράκια ισως μπορεί να είναι καλά αλλά μπορεί και επικίνδυνα.. Τα παιδιά από μικρή ηλικία πρέπει να γνωρίζουν ότι τους ανήκει το σώμα τους και έχουν κάθε δικαίωμα να αρνηθούν ένα φιλί η ένα χάδι που δεν επιθυμούν. Στη συγκεκριμένη μορφή κακοποίησης πρέπει να τονίσω ότι οι δράστες είναι οικεία πρόσωπα. Είναι άνθρωποι που το παιδί γνωρίζει και εμπιστεύεται όπως και οι γονείς του. 

Πώς μπορεί όμως να προφυλαχθε το κάθε παιδί ί από αυτά τα οικεία πρόσωπα που μπορεί να του κάνουν κακό;

Πρέπει οι γονείς να ζητούν από τα παιδιά τους να τους ενημερώνουν για κάποια πράγματα. Για παράδειγμα τα παιδιά πρέπει να μιλούν στους γονείς τους όταν κάποιος πάει να τους προσφέρει ένα γλύκισμα ένα δώρο. Τα παιδιά δεν είναι σε θέση να καταλάβουν πότε ένα δώρο αποτελεί προσφορά αγάπης η προδοσία. Δεν μπορούν να ξέρουν ότι αυτός που τους προσφέρει το δώρο θα ζητήσει αντάλλαγμα για αυτό. Οι γονείς όμως μπορούν αμέσως να καταλάβουν τι  πάει να συμβεί. Σημαντικό  στοιχείο που σημαίνει κίνδυνο, είναι η μυστικότητα την οποία ζητούν οι δράστες σε αυτές τις περιπτώσεις από τα παιδιά. Άρα οι γονείς πρέπει να μαθαίνουν με ποιους έχουν μυστικά τα παιδιά τους . Αν είναι με συνομηλίκους τους μπορεί να έχουμε να κάνουμε με κάτι αθώο. Αν όμως τα μυστικά είναι με κάποιο έφηβο ή ενήλικα οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν.τι συμβαίνει ώστε να παρεμβαίνουν όταν κάποιος πάει να εγκλωβίσει τα παιδιά τους στο σχολείο στο γυμναστήριο ή στο φροντιστήριο. Πρέπει να είναι σε ετοιμότητα οι γονείς ώστε να εντοπίζουν τα ύποπτα σημάδια και να παρεμβαίνουν.

Πως μπορούν οι γονείς να προστατεύσουν τα παιδιά τους από τις παγίδες που μπορούν να συναντήσουν όταν περιηγούνται στο internet όταν συνομιλούν στο facebook η χαζεύουν στο instagram ;

Έχετε λίγο που ρωτήσατε αν αυξήθηκαν τα ποσοστά παιδικής κακοποίησης .Σε ότι αφορά το internet ναι αυξήθηκαν. Αυτό συμβαίνει γιατί τα παιδιά κάνουν χρήση του διαδικτύου σχεδόν καθημερινά. Εμείς δεν τα ζήσαμε αυτά. Δεν υπήρχε διαδίκτυο ώστε να σερφάρουμε και να έχουμε φίλους στο facebook και το instagram. Σήμερα παιδιά του δημοτικού σχολείου με την έγκριση των γονιών τους χρησιμοποιούν αυτά τα μέσα. Πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν πρέπει να δέχονται αιτήματα φιλίας από πρόσωπα που δεν γνωρίζουν . Είναι απαραίτητο να ξέρουν τα παιδιά ότι δεν είναι δυνατόν να ανεβάζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσωπικά τους δεδομένα όπως διευθύνσεις η φωτογραφίες. Δεν θα πρέπει να λένε κάθε τρεις και λίγο που βρίσκονται. Θέλει προσοχή επίβλεψη και καθοδήγηση από τους γονείς. Είναι απαραίτητη η καλή επικοινωνία με τα παιδιά.Πρεπει τα παιδιά να εμπιστεύονται και όχι να φοβούνται τους γονείς. Υπάρχουν ακόμη και προγράμματα που δίνουν τη δυνατότητα στους γονείς να αποκλείουν την είσοδο των παιδιών σε επικίνδυνες ηλεκτρονικές σελίδες. Επίσης διάλογος και σωστή επικοινωνία είναι οι παράγοντες που μπορούν να αποβούν σωτήριοι .

Τα τελευταία  πέντε χρόνια πόσες δράσεις έχετε υλοποιήσει για την ευαισθητοποίηση όλων για την παιδική σεξουαλική κακοποίηση;

Έχουν υλοποιηθεί πεντακόσιες. Ουσιαστικά δηλαδή εκατό κάθε χρόνο. Στόχος η αφύπνιση παιδιών και γονέων για την παιδική σεξουαλική κακοποίηση. Δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε ώστε να μηδενίσει το κοντέρ σε ότι αφορά τα περιστατικά. 

 154 total views,  2 views today