Σε εξαιρετικά προκλητικό τόνο ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαμηνύει πως η Τουρκία θα συνεχίσει να εφαρμόζει τα σχέδιά της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ενώ το Oruc Reis βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας σε δηλώσεις του μετά το υπουργικό συμβούλιο τόνισε επίσης πως η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου δεν έχει βάση.

Πάντως ο Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία είναι… έτοιμη για διάλογο:

«Σας καλούμε βρούμε λύση. Είμαστε πάντα έτοιμη. Θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τα σχέδιά μας [για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο] στο πεδίο και στη διπλωματία, μέχρι να επικρατήσει η κοινή λογική σε αυτό το ζήτημα».

«Ας βρούμε μια φόρμουλα που είναι αποδεκτή από όλους και προστατεύει τα δικαιώματα όλων [σ.σ. των δρώντων στην περιοχή]. Αυτοί που αγνοούν τις εκκλήσεις μας, σκοτεινιάζουν το μέλλον τους».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «δεν θα επιτρέψουμε να μας εγκλωβίσουν στις ακτές μας».

Εμπρηστικές δηλώσεις από τον εκπρόσωπο του Τσαβούσογλου

Λίγη ώρα νωρίτερα, σε εμπρηστικές δηλώσεις είχε προχωρήσει και εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι. Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «η κίνηση καλής θέλησης που κάναμε με διαμεσολάβηση της Ε.Ε. και της Γερμανίας δεν βρήκε ανταπόκριση» και πρόσθεσε:

«Στην Μεσόγειο θα απογοητευτούν όσοι συμπεριφέρονται με την λογική πως όλα είναι δικά τους».

Μάλιστα, κατηγόρησε τη χώρα μας πως αυτή είναι που αυξάνει την ένταση στην περιοχή.

 379 total views,  2 views today