Δεν φαίνονται διατεθειμένοι να μετάσχουν στις κινητοποιήσεις που γίνονται στην υπόλοιπη χώρα οι αγρότες που δραστηριοποιούνται στη Ρόδο.

Όπως τονίστηκε στο skyrodos.gr την τρέχουσα περίοδο,  οι περισσότεροι προσπαθούν να καλύψουν το χαμένο  έδαφος δηλαδή να φυτέψουν τα απαραίτητα προϊόντα για να  καλυφθούν οι ανάγκες του καλοκαιριού.

«Όσοι δεν πρόλαβαν να κάνουν τις απαραίτητες εργασίες,  τις ημέρες που οι  καιρικές συνθήκες ήταν σχετικά καλές στην περιοχή μας θα υποστούν και νέα καθυστέρηση με ότι αυτό συνεπάγεται για την παραγωγή τους», τονίστηκε χαρακτηριστικά.


Παρότι δεν συμμετέχουν και δεν διαθέτουν τον απαραίτητο χρόνο για να παρατάξουν τα τρακτέρ τους στο οδικό δίκτυο, οι αγρότες της Ρόδου,  ενοχλούνται από την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση  για τον αγροτικό τομέα.

«Εμείς δεν είδαμε όφελος από το μεταφορικό ισοδύναμο. Τα λιπάσματα και τα άλλα απαραίτητα υλικά τα αγοράζουμε στις ίδιες τιμές. Δεν είδαμε αλλαγές προς το καλύτερο», τόνισαν.

Οι αγρότες σε ορισμένες περιοχές του νησιού όπως για παράδειγμα η Μαλώνα, βρέθηκαν αντιμέτωποι και με ζημιές στα εσπεριδοειδή και τις πατάτες..

Μάλιστα κλιμάκιο του ΕΛΓΑ, διενέργησε έλεγχο προκειμένου να δοθούν αποζημιώσεις στους πληγέντες από την πρόσφατη κακοκαιρία.

Οι αγρότες ζητούν από την κυβέρνηση :

-Κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας.

-Άμεση πληρωμή των αγροτικών προϊόντων κατά την παράδοσή τους, να σταματήσει «το αίσχος των ανοιχτών τιμών». Φτηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες.

-Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω των πολύ χαμηλών τιμών παραγωγού των προϊόντων και των ζημιών στην παραγωγή, για τις οποίες δεν φέρουν ευθύνη οι παραγωγοί.

-Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο

-Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%

-Κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές

-Κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου, συντάξεις αξιοπρέπειας στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες, αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία – Πρόνοια.

-ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% τις ζημιές απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.

-Να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις – ενισχύσεις, κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ της ΕΕ, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.

-Να αυξηθεί στα 12.000 ευρώ, συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, το ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών.

-Καμιά κατάσχεση και πλειστηριασμός πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο “κόκκινο”, συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.