??

Πλήθος πιστών κατακλύζει από χθες το βράδυ  και σήμερα τους ιερούς ναούς του νησιού μας για να προσκυνήσει τους επιταφίους.

Η πίστη η κατάνυξη η ελπίδα η παράδοση και η άνοιξη ενώνονται κάθε χρόνο και δίνουν τη έμπνευση  για το στολισμό του Επιταφίου σε κάθε εκκλησία του νησιού μας.

Η νύχτα της Μεγ. Πέμπτης  ήταν και παραμένει ξεχωριστή.  Νέες νέοι μικροί και μεγάλοι ξενυχτούν μέχρι τις πρωινές ώρες για να στολίσουν τον Επιτάφιο. Ο στολισμός του είναι ένα έθιμο που φέρνει πιο κοντά τον άνθρωπο στο  Χριστό που του δίνει τη δυνατότητα να συμμετάσχει στο Θείο Πάθος.

Και φέτος οι επιτάφιοι του νησιού μας είναι πανέμορφοι και μοναδικοί γιατί στολίστηκαν με μεράκι και κυρίως με πίστη από τους πιστούς. Στολίστηκαν με ότι καλύτερο μπορεί να δώσει η φύση για να στείλουν το μήνυμα της θυσίας του Θεανθρώπου.

Λουλούδια πανέμορφα χρώματα αρώματα υπέροχα υφάσματα σατέν πούπουλα  και δαντέλες κεντημένες στο χέρι. Πέρλες που συνθέτουν υπέροχες βυζαντινές εικόνες,   συνοδεύουν τους επιταφίους που δέχθηκαν το  Σώμα του Χριστού μετά την αποκαθήλωση από το Σταυρό του μαρτυρίου.

Και μην σκεφθεί κανείς ότι τα σχέδια είναι τυχαία. Ήρθαν από το Άγιο Όρος από το Περιβόλι της Παναγίας, για να αφυπνίσουν τους πιστούς για να τους μεταδώσουν το θείο μήνυμα.

Πίσω από τα χρώματα των λουλουδιών κρύβονται συμβολισμοί, έτσι το κόκκινο συμβολίζει το αίμα, το μωβ το πένθος και το λευκό την αγνότητα.

Το skyrodos.gr δεν θέλησε να μείνει εκτός εθίμου όπως και όλα τα τοπικά ΜΜΕ και έτσι σας παρουσιάζει μέρος των επιταφίων που στολίστηκαν στη Ρόδο.

Αναλυτικότερα:

Άγιος Παντελεήμονας

Στον ιερό ναό του Αγίου Παντελεήμονα  την ευθύνη για τον στολισμό του Επιταφίου είχε το ανθοπωλείο « Κέντια» . Τοποθετήθηκαν άσπρα και μωβ τριαντάφυλλα  άσπροι λιλίανθοι, άσπρες ορχιδέε, γυψόφιλα και πρασινάδες.

Άγιος Νεκτάριος

Στον ιερό ναό του Αγίου Νεκταρίου την ευθύνη για το στολισμό του Επιταφίου είχε το ανθοπωλείο «Ζέρμπερα». Τον στολισμό επιμελήθηκαν η κ. Φωτεινή Μαγκαφά  Χατζημανέτα και ο κ. Χρήστος Χατζημανέτας

Για το στολισμό του Επιταφίου χρησιμοποιήθηκαν λευκά και κόκκινα τριαντάφυλλα, λίλιουμ, οριεντάλ, ορχιδέες λευκές Σιγκαπούρης σιμπίντιουμ λευκά χρυσάνθεμα ολλανδικά και ασπάραγκο.

Αγιος Φανόυριος

Την ευθύνη για τον στολισμό του Επιταφίου είχε ο εφημέριος  του ναού κ. Μιχαήλ Κρητικός. Με μέριμνα του ανθοπωλείου « Ζέρμπερα» χρησιμοποιήθηκαν τριαντάφυλλα λευκά και σομόν απλό χαμομήλι και πρασινάδες. Τα άνθη αγοράστηκαν  με προσφορές των πιστών της ενορίας και όχι μόνο.

Άγιος Ιωάννης

Στον ιερό ναό του Αγίου Ιωάννου ο Επιτάφιος στολίστηκε με τριαντάφυλλα χρώματος ρόζ και άσπρο σιμπίντιουμ άσπρα και μωβ, γυψόφιλα  και πρασινάδες. Τον  στολισμό του Επιταφίου επιμελήθηκαν οι Στέλλα Ξεπαπαδάκη, Φτάκλα Ζωή  , Φτάκλα Σέβα,  Ξεπαπαδάκης Αντώνης,  Μαρία Κρητικού,  Βασιλική Κρητικού.

Άγιοι Ανάργυροι

Την ευθύνη για το στολισμό του επιταφίου είχε το ανθοπωλείο του κ Χατζημανέτα «Γαρδένια» . Χρησιμοποιήθηκαν για το στολισμό ορχιδέες λευκές και λιλά, τριαντάφυλλα λευκά, πρασινάδες ανθάκια  γυψόφιλα. Στον στολισμό του Επιταφίου συνέβαλαν όλα τα μέλη της ενορίας καθώς και η «Σύναξη Νέων Αγίων Αναργύρων»

Ευαγγελισμός  Ρόδου

Το ανθοπωλείο Γαρδένια είχε την ευθύνη και για το στολισμό του Επιταφίου στην ιερά Μητρόπολη Ρόδου. Για το στολισμό χρησιμοποιήθηκαν λευκές μεγάλες και μικρές ορχιδέες,  συμπίντιουμ, τριαντάφυλλα ροζ, πρασινάδες, γυψόφιλα και ανθάκια.

Αγία Αναστασία

Για τον στολισμό του Επιταφίου χρησιμοποιήθηκαν τριαντάφυλλα άσπρα και κόκκινα, ανθάκια, πρασινάδες, ορχιδέες άσπρες,  πρασινάδες. Το στολισμό του Επιταφίου επιμελήθηκαν οι κυρίεςΔέσποινα Σαρρή, Ανθούλα Βελιάδη, Στασινάκη Αναστασία, Βούλα Μπιζαράκη και οι δεσποινίδες Αναστασία Μανωλά και Μάγδα Μυρισιώτη.

Ιερά Μητρόπολη

Στον ναό της ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου ο στολισμός του Επιταφίου έγινε με τριαντάφυλλα  λευκά εκρού και σομόν λευκές ορχιδέες και πρασινάδες διάφορες. Τον στολισμό του Επιταφίου επιμελήθηκαν οι κυρίες Κρίστα Χαραλαμπάκη, Μαριλένα Χαραλαμπάκη, Σέβη Μίγκλη,  Ελένη Χρυσοχού, Μαρία Χρυσοχού, Ελένη Παπασταματίου, Μαρία Μαλώτρα, ΄Αννα Ποτσάκη, Λούλα Λοίζου, Μαρία Κονισσή..

Ιερός Ναός Αρχαγγέλου Μιχαήλ ( Ταξιάρχης Κοιμητήριο)

 

Την ευθύνη για το στολισμό του Επιταφίου στον ιερό ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ εδώ και 30 χρόνια έχει η κ. Μαρία Πάχου. Και φέτος μαζί με μέλη της ενορίας φρόντισε ώστε να στολιστεί με μοναδικό τρόπο ο Επιτάφιος. Το σχέδιο του στολισμού ήρθε από τον ιερό ναό του  Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι. Ολόχρυσα μεταξωτά υφάσματα από το Σουφλί με εκρού δαντέλες έντυσαν το σώμα του Ιησού μετά την αποκαθήλωση. Στις κολόνες του επιταφίου  βάζα με πέρλες και συνθέσεις με λουλούδια. Ο δικέφαλος αετός με το ξίφος κεντημένος με πέρλες και γύρω γύρω πούπουλα δείγμα  της παρουσίας των Αγγέλων στέλνουν το μήνυμα της παρουσίας και της προστασίας του Κυρίου στις ζωές των πιστών. Κεντημένα με πέρλες και λουλούδια επίσης στεφάνια συνθέτουν μια όμορφη εικόνα.

Στον στολισμό του Επιταφίου συνέδραμαν οι οικογένειες Κωνσταντίνου Σπανού και Ιωάννη Πάχου.  Την κ. Μαρία Πάχου βοήθησαν στο στολισμό οι  : Ρένα Σπανού, Πόπη Μάλτα, Μανώλης Μαρκόπουλος,  Χριστίνα Πάχου, Άννα Σπανού, Μιχάλης Μαρκόπουλος, Ντίνα Μανθαίου, Αφροδίτη Νουαράκη Βαγγέλης Πάχος, Κυριάκος Πάχος,  Κωνσταντίνος  Τρούμπας.

Άγιος Νικόλαος

Τον στολισμό του Επιταφίου επιμελήθηκε το ανθοπωλείο της κ Χαρούλας Λενακάκη. Χρησιμοποιήθηκαν τριαντάφυλλα άσπρα και ροζ, λευκές ορχιδέες, τριαντάφυλλα άσπρα και σομόν φυλλώματα και πρασινάδες.

Άγιος Γεώργιος Ανω

Την επιμέλεια του Επιταφίου είχε το ανθοπωλείο του κ. Χατζημανέτα. Χρησιμοποιήθηκαν ανθούρια πρέσβια μωβ, σιμπίντιουμ,  δενδρόβια, τριαντάφυλλα λευκά και ορχιδέες και λιμόνιουμ.  Στον στολισμό του Επιταφίου βοήθησαν οι Παναγιώτης Εγγλέζος Γιώργος Κάλφας,Νίκος Βασταρδής,  Τάσος Παπαθεοδώρου,  Παναγιώτης Χατζημανέτας.

Άγιος Γεώργιος Κάτω

Με μέριμνα και άνθη από το ανθοπωλείο της κ. Χαρουλα Λενακάκη έγινε ο στολισμός του Επιταφίου στον ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Κάτω.Χρησιμοποιήθηκαν τριαντάφυλλα λευκά και λιλά, ορχιδέες λευκές και λιλά,  πρασινάδες διάφορες. Τα άνθη είναι προσφορά ενοριτών και φίλων της ενορίας.

Εισόδια της Θεοτόκου

Πολλαπλά  τα μηνύματα και με τον Επιτάφιο που στολίστηκε στον ιερό ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου. Το νόημα δίνουν οι αναπαραστάσεις με 3D  τεσσάρων παγωνιών.  Τον στολισμό επιμελήθηκε το ανθοπωλείο «Νάρκισος». Χρησιμοποιήθηκαν λυσίανθοι. Ορχιδέες, τριαντάφυλλα νεραγκούλες σε λευκές αποχρώσεις.

Αγία Σκέπη Προσκύνημα

Για τον στολισμό του Επιταφίου χρησιμοποιήθηκαν  τριαντάφυλλα φούξια ορχιδέες, κρίνοι και πρασινάδες. Βοήθησαν στο στολισμό οι Ιφιγένεια Γκιόκα,  Ζαμπέτα Μαγκαφά, Σταμούλη Μαρία,  Ροντρίγκε Φωτεινή,  Ροντρίγκε Φίλιππος, Καστρινός Φώτης,  Καστρινού Κατερίνα,  Καστρινός Χρήστος,  Ειρήνη Πόκκια, Ιωάννα Σπανού,  Πανερμιότα Κουρμαδιά.

Άγιος Δημήτριος Ροδίνι

 Την ευθύνη για το στολισμό του Επιταφίου στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου στο Ροδίνι έχει η κ. Στέλλα Σαββατιανού εδώ και 18 χρόνια. Και φέτος το σχέδιο για το στολισμό του Επιταφίου ήρθε από το ΄Αγιο Όρος για να σταλεί παντού το μήνυμα της θυσίας του Θεανθρώπου. Το σώμα του Ιησού Χριστού μετά την αποκαθήλωση ντύθηκε με μεταξωτά υφάσματα  λευκά πάνω στα οποία είχε τοποθετηθεί δαντέλα κεντημένη στο χέρι με ασημένια κλωστή και στράς.Στο εσωτερικό του Επιταφίου μεταξωτές γιρλάντες και στα πλάγια φιόγκοι από μεταξωτό λευκό ύφασμα. Για το φωτισμό χρησιμοποιήθηκαν 4.000 φωτάκια Led. Mε όμορφα λουλούδια ντύθηκαν και τα φαναράκια περιμετρικά του Επιταφίου.  Για το στολισμό χρησιμοποιήθηκαν :

Όλλανδικα χρυσάνθεμα λευκά,  και σκούρα βισυνί , τριαντάφυλλα ολλανδικά,  πρασινάδες , γυψόφιλα ορχιδέες πράσινες  φυλλώματα σε αποχρώσεις όμορφες.

Ο στολισμός του Επιταφίου είναι δωρεά της οικογένειας  Μ Σαββατιανού. Μαζί με την κ Στυλιανή Σαββατιανού και την μητέρα της Μαρουλία Σαββατιανού τον Επιτάφιο επιμελήθηκαν επίσης οι : Ισμήνη Σαββατιανού,  Ειρήνη Κετσέ, Σοφία Μαραβέλια,  Ειρήνη Κόλλια, Σταυρούλα Κετσέ, Άννα Χατζηγιαννάκη,  Ευδοκία Κετσέ, Παναγιώτα Δημητριάδου.

Άγιος Δημήτριος κάτω Κοιμητήριο

Για τον στολισμό του Επιταφίου χρησιμοποιήθηκαν λευκά και μωβ χρυσάνθεμα, μωβ ορχιδέες, φυλώματα και  πρασινάδες διάφορες σε ένα αποτέλεσμα πάρα πολύ όμορφο. Για τον στολισμό του Επιταφίου εργάσθηκαν όλα τα μέλη της ενορίας.

Άγιοι Απόστολοι

Ο στολισμός του Επιταφίου έγινε με λευκά γαρύφαλα , μωβ ορχιδέες,  γυψόφιλα ανθάκια και πρασινάδες. Στον στολισμό του Επιταφίου συνέβαλλαν τα μέλη της ενορίας.

Άγιος Νεκτάριος Φαληρακίου

Ο στολισμός του Επιταφίου έγινε με λευκές και μωβ ορχιδέες,διάφορα φυλλώματα και πρασινάδες.

Κοίμηση της Θεοτόκου Ιαλυσός

Τηρήθηκε και φέτος το έθιμο με τον στολισμό των Σταυρών. Τον 1ο Σταυρό στόλισε η οικογένεια της κ. Αλεξανδρή Χρυσάνθης τον 2ο η οικογένεια Μωραίτηκ και τον 3ο η οικογένεια του κ. Αντώνη Μαλαματή.

Για τον στολισμό του Επιταφίου χρησιμοποιήθηκαν γαρίφαλα , ορχιδέες, συμπίντιουμ χρυσάνθεμα λευκά και μωβ και πρασινάδες.  Για τον στολισμό μερίμνησε η κ. Αναστασία Μαστροβασίλη.

 1,682 total views,  2 views today