Ανανέωση:

Μεγάλο δουλεμπορικό κύκλωμα με τη συμμετοχή αρχιφύλακα της ΕΛ.ΑΣ που υπηρετεί στο αεροδρόμιο της Κω, εξάρθρωσε η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ

Στο εν λόγω κύκλωμα φέρεται ότι συμμετείχαν συνολικά επτά άτομα από τα οποία μία ήταν υπάλληλος του αεροδρομίου της Κω, και άλλα άτομα ελληνικής, συριακής και αλβανικής καταγωγής.
Τα μέλη του κυκλώματος με αντίτιμο από 4.500- 6.000 ευρώ, μετέφεραν εκατοντάδες λαθρομετανάστες από την Αθήνα στην Κω με πλοίο και ακολούθως με ειδικά τρικ τους επιβίβαζαν σε πτήσεις με προορισμό χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το κύκλωμα προχωρούσε σε αλλοίωση ταξιδιωτικών εγγράφων και φρόντιζε να επιβιβάζει τους αλλοδαπούς-πελάτες στις πτήσεις όταν υπήρχε συνωστισμός στο αεροδρόμιο.

Ποιος ήταν ο εγκέφαλος της σπείρας στην Κω

Η σπείρα συστάθηκε με σκοπό τη διάπραξη κακουργηματικών πράξεων τουλάχιστον από τον Απρίλιο του 2018, σύμφωνα με την αστυνομία. Εγκέφαλος της εγκληματικής οργάνωσης ήταν ένας 36χρονος αλλοδαπός, με έδρα την Αθήνα. Αυτός εντόπιζε στην Αττική τους προς διακίνηση αλλοδαπούς και συντόνιζε τα σχέδια για τη μεταφορά τους. Τα υπόλοιπα μέλη είχαν έδρα την Κω, απ’ όπου οι διακινούμενοι αλλοδαποί επιβιβάζονταν σε αεροπορικές απευθείας πτήσεις για χώρες της Ευρώπης.

Πιο αναλυτικά, ο εγκέφαλος της σπείρας αρχικά- σε συνεννόηση με 29χρονο επίσης αλλοδαπό- αναζητούσε δρομολόγια πλοίων από Πειραιά προς Κω και αεροπορικές πτήσεις για να επιβιβάσουν τους διακινούμενους αλλοδαπούς. Στη συνέχεια προμηθευόταν ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια από ταξιδιωτικό γραφείο, παρέδιδε στους αλλοδαπούς πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα ή απροσδιορίστου προέλευσης γνήσια και με ταξί οδηγούνταν στο λιμάνι του Πειραιά, προκειμένου αναχωρήσουν για Κω. Για το είδος των εγγράφων (ιταλικά, ισπανικά, ελβετικά διαβατήρια, αυστριακές, ιταλικές, βέλγικες ταυτότητες κ.α.) υπήρχε προηγούμενη συνεννόηση με τον ομοεθνή του στην Κω, ο οποίος ενημέρωνε σχετικά τον εμπλεκόμενο στην υπόθεση αστυνομικό.

Τους μεταμφίεζαν

Μόλις έφταναν στην Κω, οι αλλοδαποί παραλαμβάνονταν από 21χρονο ομοεθνή τους ή από τον 29χρονο, οι οποίοι φρόντιζαν περαιτέρω όλες τις λεπτομέρειες μέχρι και την είσοδο τους στο αεροπλάνο.

Συγκεκριμένα, άλλαζαν την εξωτερική εμφάνιση των διακινούμενων, ώστε να μοιάζουν με Ευρωπαίους, έδιναν οδηγίες και κατευθύνσεις για τη διαδικασία που έπρεπε να ακολουθήσουν από την είσοδο στο αεροδρόμιο μέχρι και την επιβίβαση στο αεροσκάφος και τους συμβούλευαν να κυκλοφορούν σε δυάδες ή άντρας με γυναίκα, ώστε να μοιάζουν σε ζευγάρι. Μάλιστα, οι διακινητές χρησιμοποιούσαν ακόμη και μέικ απ προκειμένου οι διακινούμενοι αλλοδαποί να μοιάζουν με Ευρωπαίους.

Ο ρόλος του αστυνομικού στη σπείρα

Καθοριστικός ήταν ο ρόλος του αστυνομικού στη σπείρα. Μεταξύ άλλων, επέλεγε την καταλληλότερη πτήση και είχε αναλάβει να τσεκάρει τους διακινούμενους και των εγγράφων τους. Επιπλέον, λόγω της θέσης του, εκτελούσε ανά διαστήματα καθήκοντα διαβατηριακού ελέγχου και ενημέρωνε σχετικά την εγκληματική οργάνωση, ώστε να επιλέγει τις καταλληλότερες πτήσεις, οι οποίες «συνέπιπταν» στις περισσότερες περιπτώσεις με το ωράριο εργασίας του αστυνομικού. Ηδη η αστυνομία έχει κινήσει διοικητική διαδικασία για τον αστυνομικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέλη της οργάνωσης λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης, ενώ στις μεταξύ τους επικοινωνίες χρησιμοποιούσαν κινητά τηλέφωνα και κάρτες SIM, που άλλαζαν συχνά, καταχωρημένες σε ονόματα ανύπαρκτων αλλοδαπών.

Πόσο χρέωναν

Για κάθε επιτυχημένη διακίνηση, ακόμη κι αν ο αλλοδαπός συλλαμβάνονταν στη χώρα άφιξης, η σπείρα έπαιρνε από 4.500 έως 6.000 ευρώ, τα οποία καταβάλλονταν προκαταβολικά. Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος εγγράφων, κινητών τηλεφώνων και καρτών sim, πλαστά διαβατήρια αλλοδαπών υπηκόων και 11.570 ευρώ.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/kos-astynomikos-speira-ebgaze-paranoma-allodapoys

 10 total views,  2 views today