Εξώδικο προς τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια απέστειλε ο Δήμος Σύμης, λόγω της υποστελέχωσης του Κέντρου Υγείας, εν μέσω πανδημίας με αποτέλεσμα να μη μπορούν να γίνουν ούτε οι στοιχειώδεις εξετάσεις στο νησί, ζητώντας να μεριμνήσει τόσο για την ασφάλεια των κατοίκων κι επισκεπτών, όσο και του ελάχιστου εναπομείναντος υπηρετούντος ιατρικού προσωπικού!

Όπως επισημαίνεται στην εξώδικη δήλωση του Δήμου που κοινοποιείται στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου και τον Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, περί τα 300 περίπου άτομα, κατά μέσο όρο, υποχρεώνονται να ταξιδεύουν ακτοπλοϊκώς κάθε εβδομάδα προς τη Ρόδο και με αυτό τον τρόπο να απειλείται η υγειονομική ασφάλεια στο μέχρι σήμερα άνευ κρουσμάτων ιού SARS-COV2 νησί.

Επιπλέον, γίνεται αναφορά στο μη στελεχωμένο, μη εξοπλισμένο και αφεθέν να ρημάζει στην τύχη του νεοανεγερθέν Ιατρικό Κέντρο του νησιού…

Από τον υπουργό ζητείται άμεσα η στοιχειώδης στελέχωση του Ιατρικού Κέντρου Σύμης, με την τοποθέτηση σε αυτό τουλάχιστον για το διάστημα που διαρκεί η πανδημία ενός μικροβιολόγου, ενός ιατρού με ειδικότητα Γενικής Ιατρικής, ενός βοηθού ακτινολόγου, ενός οδηγού ασθενοφόρου, και
τουλάχιστον μίας καθαρίστριας.

Αναλυτικά το εξώδικο που θα επιδοθεί την Παρασκευή στον υπουργό Υγείας αναφέρει:

Εξώδικη δήλωση και πρόσκληση

Του Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την επωνυμία «Δήμος Σύμης» Δωδ/νήσου, όπως εκπροσωπείται νόμιμα.-

Προς

Τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που κατοικοεδρεύει στην Αθήνα, Υπουργείο Υγείας (οδός ….).-

Κύριε Υπουργέ

Σχεδόν ανέκαθεν βιώνουμε στο νησί της Σύμης μία δραματική πραγματικότητα, όσον αφορά τις παροχές υγείας και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την οποία η κεντρική διοίκηση δείχνει να μας παρέχει με το «σταγονόμετρο».

Τα τελευταία έτη, όμως, η κατάσταση αυτή επιδεινώθηκε ραγδαία με αποτέλεσμα, όχι μόνο να μην πληρούνται οι θέσεις που προβλέπονται για το Κέντρο Υγείας του νησιού, ήτοι τριών ιατρών γενικής ιατρικής, δύο αγροτικών και μίας μαίας, αλλά να κινδυνεύουμε να εγκαταλειφθούμε από στιγμή σε στιγμή στο έλεος του ….. Θεού και μόνον!

Ειδικότερα: Αυτήν την στιγμή οι παραπάνω θέσεις παραμένουν κενές παρά τις συνεχείς εκκλήσεις μας προς τους αρμοδίους, στο νησί δε των 3.000 μονίμων κατοίκων περίπου δεν υπάρχει η δυνατότητα διενέργειας στοιχειωδών ιατρικών εξετάσεων!

Σημειούται, σε αυτό το σημείο, ότι στην Σύμη, ως ασφαλή και «covid-free» δήμο (μέχρι στιγμής τουλάχιστον), έχουν βρει «καταφύγιο» περί τους 500 αλλοδαπούς -κυρίως ευρωπαίους- πολίτες, οι οποίοι έχουν μισθώσει ή αγοράσει κατοικίες το νησί και διαμένουν καθ’ όλο το διάστημα της πανδημικής κρίσης, προστιθέμενοι και αυτοί στο σύνολο του «ανυπεράσπιστου» -υγειονομικά- πληθυσμού μας.

Η ούτως ή άλλως τραγική και επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Σύμη με ευθύνη του Υπουργείου Υγείας κατά τα παρελθόντα έτη, τείνει να λάβει ακόμη πιο εκρηκτικές και ανεξέλεγκτες διαστάσεις για την δημόσια υγεία των μονίμων κατοίκων του νησιού, αλλά και του νομού μας εν γένει, καθώς, όπως συνάγεται από τα προαναφερθέντα, οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού υποχρεούνται σε τακτά διαστήματα να μεταβαίνουν στην Ρόδο, για να υποβληθούν σε εξετάσεις διαγνωστικές και κάθε είδους, καθώς και να δεχθούν στοιχειώδεις λοιπές ιατρικές υπηρεσίες, που στο μη στελεχωμένο, μη εξοπλισμένο και αφεθέν να ρημάζει στην τύχη του νεοανεγερθέν Ιατρικό Κέντρο του νησιού, προφανώς δεν παρέχονται, μολονότι αυτό θα έλυνε πλήθος προβλημάτων και θα διευκόλυνε την καθημερινότητα των ακριτών νησιωτών μας.

Τούτο, όμως, ενώ σε συνθήκες κανονικότητας θα αποτελούσε απλώς μια μικρή ταλαιπωρία για τους Συμιακούς, σε καιρό μείζονος υγειονομικής κρίσης, πανδημίας, και ευρύτατου lockdown, δημιουργεί οξύτατο κίνδυνο για το σύνολο του πληθυσμού!

Αυτό είναι εύλογο, καθώς 300 περίπου άτομα, κατά μέσο όρο, υποχρεώνονται να ταξιδεύουν ακτοπλοϊκώς κάθε εβδομάδα προς την Ρόδο, να κυκλοφορούν προς και από ιατρικά διαγνωστικά κέντρα, υπηρεσίες κλπ., και με αυτόν τον τρόπο να απειλείται η υγειονομική ασφάλεια στο μέχρι σήμερα άνευ κρουσμάτων ιού SARS-COV2 νησί μας.

Συγχρόνως, όμως, πολλαπλασιάζονται και οι πιθανότητες λόγω μεγάλου αριθμού ατόμων που μετακινούνται τακτικά σε ιατρικές υπηρεσίες και μάλιστα μεταξύ διαφορετικών δήμων (Ρόδου και Σύμης), να μεταδοθεί ο ανωτέρω θανατηφόρος ιός σε ακόμη μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Τούτο δε διότι, ενώ οι απλές ιατρικές εξετάσεις, για τις οποίες εξαναγκάζονται οι κάτοικοι της Σύμης να επισκέπτονται την Ρόδο, διαρκούν μία ή το πολύ δύο ώρες, οι μεταβαίνοντες στην Ρόδο δημότες υποχρεούνται καθ’ όλο το υπόλοιπο διάστημα μέχρι τον απόπλου του πλοίου για επιστροφή στην Σύμη, να περιφέρονται ματαίως και ασκόπως σε ολόκληρη την πόλη της Ρόδου για 6-7 ώρες, διακινδυνεύοντας την υγεία τους, αλλά και την υγεία του συνόλου εν γένει. Είναι περιττό, δε, να παραπέμψουμε στο ενδεχόμενο εμφάνισης έστω και μικρού αριθμού κρουσμάτων στο πυκνοκατοικημένο, και με μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού υπέργηρους νησί μας, υπό τις προεκτεθείσες δραματικές συνθήκες και ελλείψεις. Μόλις συμβεί αυτό η υγεία και οι ζωές των κατοίκων του νησιού, εν μέσω μάλιστα της χειμερινής περιόδου (και της συγκοινωνιακής απομόνωσης που αυτή συνεπάγεται) θα αποτελούν «ανοχύρωτο» αγαθό, και οι κάτοικοι της Σύμης, μεταξύ των οποίων και πλέον των 500 παιδιών, θα είμαστε έρμαια της νόσου COVID-19, από την οποία θα νοσήσουμε αναπόδραστα σχεδόν όλοι οι κάτοικοι!

Πραγματικά τρέμουμε και μόνο στην σκέψη του τι θα συμβεί, αν ο μη γένοιτο, απωλεσθεί μία ή και περισσότερες ανθρώπινες ζωές, λόγω της παντελούς απουσίας του απαιτούμενου ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού στο νησί, αποκλειστικά λόγω της αναλγησίας και της ολιγωρίας που επιδεικνύει η κωφεύουσα πολιτεία στο φλέγον αυτό ζήτημα και στις εναγώνιες εκκλήσεις μας!

Θεωρούμε, λοιπόν, ότι μεταξύ άλλων, ιδίως στις τρέχουσες έκτακτες συνθήκες, συντρέχουν ποινικές ευθύνες της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας (και κάθε τυχόν άλλου αρμοδίου), αφού εκτίθεται και διακινδυνεύεται με τον προαναφερθέντα τρόπο η ζωή χιλιάδων ανθρώπων.

Επειδή είναι προφανές, ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η ασφάλεια και η ίδια η ζωή των κατοίκων του νησιού, αλλά υποβόσκει και κίνδυνος περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού στο σύνολο του νομού, υπάρχει δε πρόδηλη ποινική ευθύνη όσων παραλείπουν να στελεχώσουν άμεσα το νεόδμητο Ιατρικό Κέντρο Σύμης.

Επειδή η Σύμη και οι πολίτες της δικαιούνται το αυτονόητο, ήτοι την προάσπιση του αγαθού της δημόσιας υγείας, καταβάλλουν δε οι δημότες της 24% ΦΠΑ, απέχοντας μόλις 4 ναυτικά μίλια από τα τουρκικά παράλια, φυλάσσοντας «Θερμοπύλες» μετά πολλών βασάνων και δυσχερειών.

Επειδή, υποχρεούστε να μεριμνήσετε τόσο για την ασφάλεια των κατοίκων και επισκεπτών του νησιού, όσο και του ελάχιστου εναπομείναντος υπηρετούντος ιατρικού προσωπικού.

Επειδή ο Δήμος μας επιθυμεί να προλάβει κάθε δυσμενή εξέλιξη στο θέμα της παροχής υπηρεσιών υγείας στο νησί, αλλά και να διασφαλίσει την απρόσκοπτη φροντίδα της υγείας των δημοτών μας, αποφεύγοντας σενάρια, που με τα τωρινά δεδομένα φαντάζουν πλέον εξαιρετικά πιθανά και θα δρομολογούσαν ενδεχομένως τραγικές εξελίξεις για τον τοπικό πληθυσμό.

Για τους λόγους αυτούς

-και με την ρητή επιφύλαξη

Κάθε νομίμου δικαιώματός μας-

Σας καλούμε όπως προβείτε άμεσα στην στοιχειώδη στελέχωση του Ιατρικού Κέντρου Σύμης, με την τοποθέτηση σε αυτό -τουλάχιστον για το διάστημα που διαρκεί η ενσκήψασα πανδημική κρίση- ενός μικροβιολόγου, ενός ιατρού με ειδικότητα Γενικής Ιατρικής, ενός βοηθού ακτινολόγου, ενός οδηγού ασθενοφόρου, και τουλάχιστον μίας καθαρίστριας, για την διενέργεια των ελάχιστων απαραίτητων ιατρικών πράξεων στο νησί..-

Σας επισημαίνουμε, τέλος, τις ποινικές ευθύνες που αντιμετωπίζετε σε περίπτωση που -ο μη γένοιτο- θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές (πιθανότητα που φαντάζει πλέον αναπόφευκτη και μοιραία), εξαιτίας της ουσιαστικά παντελούς έλλειψης ιατρικού προσωπικού στο νησί.

Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής να επιδώσει την παρούσα προς αυτόν που απευθύνεται για να λάβει γνώση και για τις νόμιμες συνέπειες.-

 

Σύμη, 23 Νοεμβρίου 2020.-

Ο εξωδίκως δηλών

 2,249 total views,  2 views today