Θέματα που αφορούν την τουριστική σεζόν που κλείνει με απώλειες για αρκετά ξενοδοχεία εξαιτίας της πτώχευσης του τουριστικού οργανισμού Thomas Cook, θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης στη Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων που θα πραγματοποιηθεί στη 8 Νοεμβρίου με αφορμή και την τουριστική έκθεση Filoxenia στη Θεσσαλονίκη.

Στα μέτρα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από την κυβέρνηση μετά την πτώχευση της Thomas Cook, αλλά και στα αιτήματα των ξενοδόχων, αναφέρθηκε μιλώντας στον Sky ο πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Γρηγόρης Τάσσιος.

“Το πρόβλημα μας είναι ότι δεν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα σε ότι αφορά τα αιτήματα μας από την κυβέρνηση. Έχουν ανακοινώσει αναστολή πληρωμών ΦΠΑ μέχρι 31 Μαρτίου αλλά δεν ισχύει για όλους καθώς υπάρχει κριτήριο που αφορά το τζίρο (25%) . Εδώ υπάρχουν πολλά ερωτηματικά”, δήλωσε ο κ. Τάσσιος.

Οι ξενοδόχοι όπως τόνισε ο κ. Τάσσιος περιμένουν με βάση και το δεδικασμένο από άλλες πτωχεύσεις, να εκδοθεί εγκύκλιος από την ΑΑΔΕ που θα καθορίζει με ποιο τρόπο οι απώλειες, από την πτώχευση της Thomas Cook δεν θα προσμετρήσουν στα εισοδήματα των επιχειρήσεων.

«Για αυτό έχουμε χρόνο, καθώς οι φορολογικές δηλώσεις, θα υποβληθούν τους πρώτους μήνες του νέου έτους. Περιμένουμε την εγκύκλιο. Εκκρεμεί και το θέμα με τις τράπεζες και τις διευκολύνσεις που μπορούν να γίνουν με κάποια κεφάλαια κίνησης. Οι επιχειρήσεις που έχουν εξάρτηση από τις τράπεζες είναι με την πλάτη στον τοίχο», είπε ο κ. Τάσσιος.

Δύσκολη υπόθεση η διεκδίκηση χρημάτων μέσω της δικαστικής οδού

Σε ότι αφορά τη διεκδίκηση αποζημιώσεων δια της δικαστικής οδού ο κ. Τάσσιος δήλωσε:
«Σχετικά με την τουριστική αγορά της Γερμανίας μπορούν να υποβληθούν ομαδικές αγωγές από τους ξενοδόχους. Συνάδελφοι από τη Ρόδο και την Κρήτη, όμως, με μεγάλη εμπειρία σε υποθέσεις σαν και αυτή με ενημέρωσαν ότι ποτέ δεν κατάφερε κανείς να αποζημιωθεί ή να δικαιωθεί από πτωχεύσεις αυτού του τύπου. Σε ότι αφορά την Μεγ. Βρετανία δεν μπορεί να γίνει κάτι, γιατί δεν το επιτρέπει το δίκαιο εκεί».

Τα νομικά τμήματα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και στη Ρόδο πάντως, ετοιμάζονται για τις αγωγές που θα καταθέσουν.

«Θα παρακολουθούμε στενά το θέμα καθώς δεν υπάρχουν και καθαρές αποφάσεις περί πτώχευσης της εταιρείας είτε στη Γερμανία ή στην Αγγλία», δήλωσε ο κ. Τάσσιος.
Αυτό που επιδιώκουν τώρα οι ξενοδόχοι όπως τόνισε ο κ. Τάσσιος είναι να καλυφθεί το κενό που έχει δημιουργήσει η πτώχευση της Thomas Cook στις αεροπορικές θέσεις και περισσότερο στην Αγγλική τουριστική αγορά.

Υπάρχει ενδιαφέρον όπως τόνισε, από άλλους τουριστικούς οργανισμούς να καλύψουν τα κενά ιδιαίτερα σε ξενοδοχεία που είναι υψηλών κατηγοριών και εκσυγχρονισμένα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ AKOMH:   Κορωνοϊός: Στα 358 τα νέα κρούσματα, ένα στη Ρόδο

«Σε κάποιες περιπτώσεις έχουν υπογραφεί και συμβόλαια αλλά με τιμές πιεσμένες. Στην τουριστική έκθεση του Λονδίνου θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε πως θα έχει διαμορφωθεί η κατάσταση και πως θα επιδράσει η πτώχευση για την επόμενη σεζόν», τόνισε ο κ. Τάσσιος και πρόσθεσε πως το τοπίο θα είναι πιο ξεκάθαρο τον Φεβρουάριο του 2020.
Στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών
Σε ερώτηση αν θα γίνουν νέες συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού σε μια προσπάθεια να τεθούν σε εφαρμογή και άλλα μέτρα που θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις ο κ. Τάσσιος δήλωσε:

« Θα κάνουμε την προσπάθεια μας στο επόμενο χρονικό διάστημα στην Ένωση Τραπεζών Ελλάδος. Το τραπεζικό σύστημα δεν είναι απόλυτα υγιές εξαιτίας των κόκκινων δανείων. Οι διοικήσεις των τραπεζών είναι φειδωλές σε συναντήσεις. Έχουμε ακόμη αρκετό αγώνα για αυτό. Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος. Παρόλα αυτά είμαστε υποχρεωμένοι να κυνηγήσουμε το θέμα».

Να διαφυλαχθεί το τουριστικό προιόν

Ο κ. Τάσσιος αναφέρθηκε και στην πρόταση της κυβέρνησης να φιλοξενούνται σε καταλύματα παράτυποι μετανάστες και πρόσφυγες.

« Είναι ένα ζήτημα πολύ δύσκολο. Εκφράσαμε τις απόψεις μας για το θέμα που είναι και ευρωπαϊκό. Δεν είναι τυχαίο που είναι ψηλά στην ατζέντα. Η Ελλάδα δέχεται τις ροές των μεταναστών. Τα νησιά όμως πρέπει να αποσυμφορηθούν και οι άνθρωποι αυτοί να μεταφέρονται στην ενδοχώρα. Το ζήτημα είναι που θα διαμένουν. Την περασμένη εβδομάδα έγινε πρόσκληση από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη την οποία έχουμε διανείμει στα μέλη μας και στις Ενώσεις Ξενοδόχων. Τονίσαμε πως θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο τουριστικό προϊόν. Όμως υπάρχουν και πολύ μικρές επιχειρήσεις στον ορεινό ημιορεινό όγκο της χώρας, που έχουν ανάγκη τα χρήματα που δίδει η κυβέρνηση για να επιβιώσουν οικονομικά», τόνισε ο κ. Τάσσιος και πρόσθεσε πως το τουριστικό προϊόν πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού.

Θέλει χρόνο να επανέλθουμε

Σε ερώτηση σχετικά με την έκβαση της τουριστικής σεζόν δήλωσε πως θα κλείσει με μείωση σε αφίξεις και στην κερδοφορία.
«Είναι μεγάλο πλήγμα αυτό που έγινε με την Thomas Cook . Χρειάζεται προσοχή και τα επόμενα χρόνια και σε εθνικό επίπεδο. Θα μπούμε στο 2020 έχοντας την Ελλάδα πρωταγωνίστρια στον τουρισμό. Το πρόσημο μας είναι θετικό αλλά ακόμη θέλει χρόνο και προσπάθεια», τόνισε ο κ. Τάσσιος.

Όσο για το επόμενο βήμα της ΠΟΞ είναι η γενική συνέλευση της 8ης Νοεμβρίου, η κλαδική σύμβαση, τα σεμινάρια εκπαίδευσης-κατάρτισης και η έκδοση ενημερωτικού περιοδικού Greek Hotelier, που θα κυκλοφορήσει στο τέλος Οκτωβρίου.

 190 total views,  2 views today