Επεισοδιακή ήταν η σημερινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου παρότι ξεκίνησε σε σχετικά ήρεμο κλίμα.

Το θέμα που ανέβασε τους τόνους και συνέβαλε στο να αναφερθούν  και  πάλι με απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί και  να ακουστούν προσβολές εκατέρωθεν ήταν αυτό που αφορούσε την  τοποθέτηση φωτιστικών τύπου Led στο οδικό δίκτυο του νησιού.

Αποτέλεσμα της έντασης ήταν η αποχώρηση του ανεξάρτητου περιφερειακού συμβούλου κ. Μανώλη Κουνάκη από την αίθουσα.

Οι τόνοι δεν ανέβηκαν με την ενημέρωση που έκανε στα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου  από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης ο  κ. Ν Λυμπερόπουλος με την αναλυτική του εισήγηση που σας παραθέτουμε. Όλα τα μέλη άκουσαν  με προσοχή όσα είπε και στη συνέχεια υπέβαλλαν ερωτήματα.

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ξεκίνησαν οι τοποθετήσεις και μαζί με αυτές οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί για όσα έγιναν.

Μέχρι και για μασκοφόρους των δελτίων τύπου έγινε λόγος ενώ για μια φορά ακόμη στο επίκεντρο της διαμάχης βρέθηκε ο αδελφός του υποψηφίου περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Μανώλη Γλυνού κ. Γιάννης Γλυνός με αφορμή τη συμμετοχή στο διαγωνισμό για τα φωτιστικά Led στο Δήμο.

Πέραν της εισήγησης του κ. Λυμπερόπουλου που δείχνει τα βήματα που έγιναν μέχρι τώρα για την υλοποίηση και τις αναφορές για τις προσφυγές στον εισαγγελέα από τη μειοψηφία λίγα  νέα στοιχεία προστέθηκαν  αφού  η περιφερειακή αρχή τελεί σε αναμονή για την έγκριση από το ελεγκτικό συνέδριο για να προχωρήσει το έργο.

Τα μόνα που έμειναν να αιωρούνται και να διατηρούν χαμηλό το επίπεδο ήταν οι προσβλητικοί χαρακτηρισμοί.

Πρόσφορο έδαφος για να ανοίξει πεδίο αντιπαράθεσης που θα εγείρει άλλα ζητήματα δημιούργησε με την τοποθέτηση του ο ειδικός σύμβουλος του περιφερειάρχη κ Στέργος Στάγκας που αναφέρθηκε στο διαγωνισμό για τα φωτιστικά led του Δήμου Ρόδου. Μάλιστα τόνισε πως α[‘π την ίδια  εταιρεία που μετείχε και στον  διαγωνισμό του Δήμου δεν ζητήθηκαν τα ίδια στοιχεία με το διαγωνισμό της περιφέρειας!

Αυτό έδωσε το έναυσμα στον περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο να κάνει λόγο  για έναρξη διαδικασίας συγκρίσεων των δύο διαγωνισμών όταν θα έρθει η ώρα!:

Στην τοποθέτηση του ο κ. Χατζημάρκος μίλησε για συμφέροντα εργολάβων και   χαρακτήρισε όσους διαφώνησαν με τις ενέργειες που έγιναν από την περιφερειακή αρχή για το συγκεκριμένο  διαγωνισμό όψιμους υπερασπιστές του δημοσίου συμφέροντος.  Τους έψεξε γιατί δεν στάθηκαν στο σφάλμα που έκανε η επιτροπή διαγωνισμού με την αποστολή εσφαλμένων στοιχείων στα μέλη.

«Πήγε εισήγηση με αναληθή στοιχεία στην οικονομική επιτροπή και ουδεμία παρατήρηση. Θα έλεγε κανείς ότι γίνεται επιλεκτική αναφορά που οδηγεί σε συγκεκριμένα ψεύδη. Από τους  όψιμους υπερασπιστές του δημοσίου συμφέροντος θα περίμεναν να παρατηρούν τα πάντα.  Η συνέχεια θα δοθεί στα δικαστήρια. Θα γίνουν και οι συγκρίσεις των διαγωνισμών για να καταλάβει και ο κόσμος τι έχει γίνει», τόνισε  μεταξύ άλλων ο κ. Χατζημάρκος.

Στη συνεδρίαση και με αφορμή την τοποθέτηση του κ. Στάγκα ο κ. Κουνάκης ρώτησε πολλές φορές αν ο διαγωνισμός που έγινε με την περιφέρεια και ο διαγωνισμός του Δήμου Ρόδου είναι δύο όμοιες διαδικασίες.

«Είναι διαφορετικοί οι διαγωνισμοί αλλά τα στοιχεία είναι τα ίδια», απάντησε ο κ. Στάγκας.

«Ο στόχος είναι ο ίδιος η αλλαγή του φωτισμού. Τα άλλα είναι τερτίπια. Με την ίδιο στόχο θα γίνει η σύγκριση των διαδρομών», συμπλήρωσε ο περιφερειάρχης επαναλαμβάνοντας την απειλή για σύγκριση των διαγωνισμών.

«Δεν θα λογοδοτήσουμε σε κανένα. Υπάρχει και η σχολή όλα στο φως. Ο περιφερειάρχης έχει ανοίξει το θέμα. Υπάρχει και η σχολή των δελτίων τύπου και των άψυχων μηνύσεων», είπε μεταξύ άλλων στην τοποθέτηση του ο περιφερειακός σύμβουλος  κ. Χρήστος Μπάρδος

Στην συνέχεια η τοποθέτηση του κ. Μακρυωνίτη από την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας που στάθηκε στην κατεπείγουσα συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής αλλά αναφέρθηκε και στο ρόλο που όπως είπε πρέπει να διαδραματίσουν οι ελεγκτές δημόσιας διοίκησης και το ΥΠΕΣ άναψε τα αίματα.  Προκάλεσε την οργή του περιφερειάρχη που απάντησε σκωπτικά:

«Ο κ. Μακρυωνίτης δίνει οδηγίες στους ελεγκτές  και στο ΥΠΕΣ και στον εισαγγελέα», είπε.

«Δεν είμαστε όλοι οι ίδιοι. Δεν έχουμε τις ίδιες απόψεις. Δεν ταιριάζουμε. Ας προσπαθήσουμε τουλάχιστον να συνυπάρξουμε με ευπρέπεια», τόνισε από τη παράταξη της  μείζονος μειοψηφίας ο κ Αντώνης  Χατζηιωάννου.

Ώστόσο όσα είπε στη συνέχεια ο εντεταλμένος περιφερειακός  σύμβουλος  κ.  Χρήστος Ευστρατίου  συνέβαλαν στο να ξεφύγει η κατάσταση.

«Μας κτυπήσατε για το φράγμα Γαδουρά. Μας κτυπήσατε για τα Led. Όλα αυτά γιατί υπάρχουν συμφέροντα. Για αυτό το λόγο κτυπάτε.  Αν το έργο το έπαιρνε ο αδελφός του κ. Χατζημάρκου τι θα λέγατε;»,αναρωτήθηκε ο κ. Ευστρατίου προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων.

« Κατάλαβες τι είπες τώρα», ήταν η άμεση αντίδραση του γραμματέα του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Θανάση Μπαράκα.

Ακολούθησε  ένταση. Διαμαρτυρόμενος ο κ. Παναγιώτης Κουνάκης αναφέρθηκε στις επιθέσεις που δέχεται .

«Είναι ντροπή αυτά που γίνονται. Σταματήστε πιά.  Πόσες χορηγούμενες θα βάλετε πια;» φώναξε.

«Η ντροπή είναι προνόμιο σας. Σε μένα απευθύνεστε σε αυτό τον τόνο», ανταπάντησε ο κ. Χατζημάρκος.

Τελικά αποχώρησε  ο κ. Κουνάκης  και η συνεδρίαση συνεχίστηκε με τα  υπόλοιπα θέματα.

Η εισήγηση που κατέθεσε στο προεδρείο του περιφερειακού συμβουλίου προς ενημέρωση των  μελών για το διαγωνισμό για τα Led είναι η ακόλουθη:

 

 

 560 total views,  2 views today