Η αναβάθμιση του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου και η μετατροπή του σε Κέντρο Ερευνών ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Ενυδρείο.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ και αντιπρόεδρος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Αριστομένης Καραγιώργης, ο διευθυντής του Υδροβιολογικού Σταθμού κ. Ανδρέας Σιούλας ο αντιπεριφερειάρχης κ.Γιάννης Φλεβάρης και στελέχη του σταθμού.

Όπως εξήγησε στο Skyrodos.gr o κ. Άριστομένης Καραγεώργης έχει ετοιμαστεί πρόταση και θα κατατεθεί αύριο μέσω του υπουργείου Ανάπτυξης σε ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα ( Εσπα- Περ. Αριστεία).

Με πίστωση της τάξεως του 1.000.000 ευρώ θα είναι εφικτό να δημιουργηθούν στο Ενυδρείο εργαστήρια που θα δώσουν την δυνατότητα για διεξαγωγή ερευνών . Παράλληλα θα είναι εφικτό να προσληφθεί προσωπικό.

«Το 40% άλλωστε των πιστώσεων του προγράμματος θα πρέπει να διατεθεί για τις προσλήψεις επιστημονικού προσωπικού . Θα προσλάβουμε επιστήμονες έμπειρους, που θα μπορούν να διεξάγουν έρευνες», δήλωσε ο κ. Καραγεώργης.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ τόνισε πως στα πλαίσια του προγράμματος θα είναι εφικτό να διεξάγονται έρευνες τόσο στη Ρόδο όσο και σε άλλα νησιά της Δωδεκανήσου.

«Συζητήσαμε για την αναβάθμιση του υδροβιολογικού σταθμού Ρόδου ώστε να καταστεί κέντρο ερευνών. Μέσω της πρότασης που θα υποβληθεί θα είναι εφικτό να διεξάγονται διάφορες έρευνες», δήλωσε στο Skyrodos.gr ο αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Φλεβάρης.

Να σημειωθεί ότι το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα προχωρήσουν στην σύναψη προγραμματικής σύμβασης .
« Διαπιστώσαμε πως υπάρχει πεδίο συνεργασίας με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και για το λόγο αυτό θα προχωρήσουμε στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης», δήλωσε ο κ. Καραγεώργης

«Στόχος μας είναι οι έρευνες για το θαλάσσιο το παράκτιο περιβάλλον, τα υποθαλάσσια φαράγγια , τα ναυάγια και τους αρχαιολογικούς χώρους που είναι εντός των υδάτων», είπε ο κ. Καραγεώργης.
Κύριοι στόχοι του ΕΛΚΕΘΕ είναι στους ακόλουθους τομείς:

• Δομή και λειτουργία εσωτερικών, παράκτιων και θαλάσσιων οικοσυστημάτων, συμπεριλαμβανομένης της μοντελοποίησης των οικοσυστημάτων
• Υδάτινη βιοποικιλότητα (σε όλα τα επίπεδα)
• Συστήματα Ολοκληρωμένης Παρατήρησης και Πρόγνωσης της κατάστασης των ελληνικών θαλασσών
• Ρόλος της κλιματικής αλλαγής στην εξέλιξη των υδάτινων οικοσυστημάτων (θαλάσσιων και χερσαίων)
• Επιπτώσεις των φυσικών και ανθρωπογενών πιέσεων και κινδύνων στο θαλάσσιο περιβάλλον (π.χ. διαρροή πετρελαίου, ρύπανση, τσουνάμι, πλημμύρες, υδάτινες εισβολές, επιβλαβείς εξάρσεις φυτοπλαγκτού (HAB), καθιζήσεις)
• Κύκλος ζωής ψαριών, δυναμική αλιευμάτων, οικολογία αλιευμάτων, μοντελοποίηση και διαχείριση
• Υδατοκαλλιέργειες
• Γενετική πληθυσμών και Γονιδιωματική θαλάσσιων οργανισμών
• Εφαρμογές βιοτεχνολογίας
• Ολοκληρωμένη διαχείριση λεκάνης απορροής ποταμού και παράκτιας ζώνης