Απτόητη και ανεπηρέαστη από τις τραγικές εξελίξεις του μεγάλου σεισμού, η Αγκυρα μέσω του υδρογραφικού/ωκεανογραφικού σταθμού της Αττάλειας εξέδωσε νέα NAVTEX για το ερευνητικό σκάφος «Ορούτς Ρέις» και τα συνοδευτικά πλοία υποστήριξης «Αταμάν» και «Τσένγκις Χαν» (1364/20) και μάλιστα για χρονικό διάστημα τριών βδομάδων.

Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Αλλωστε ο «Ε.Τ.» είχε επισημάνει σε συνεχείς αναφορές του ότι δεν πρόκειται η Αγκυρα να αλλάξει τακτική και θα συνεχίσει -όπως έχει τονίσει- για περίπου δύο μήνες τις σχετικές παράνομες δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο. Η νέα περιοχή της έρευνας εκτείνεται σε 15 ν.μ. από τη Ρόδο και 50 ν.μ. από το σύμπλεγμα Μεγίστης/Καστελλόριζου.

Μικρό το διάλειμμα

Στην Αθήνα κάποιοι ανέμεναν ένα μορατόριουμ στις διαρκείς και προκλητικές κινήσεις του Ερντογάν μετά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που έγινε μετά τον σφοδρότατο σεισμό της περασμένης Παρασκευής στην περιοχή Σάμου-Σμύρνης. Το ΥΠΕΞ αναφορικά με την επέκταση της NAVTEX εξέδωσε καταδικαστική ανακοίνωση υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι η Αγκυρα αγνοεί τις θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, καθώς και στην ενημέρωση συμμάχων και εταίρων για τη συνεχιζόμενη και κλιμακούμενη παραβατικότητα της τουρκικής πλευράς. Η ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι η Αγκυρα ενεργεί σε αντίθεση με τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας, ως και των πρόσφατων Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Τέλος, τονίζει ότι απομακρύνεται ακόμα περισσότερο η προοπτική διμερούς διαλόγου και ζητεί από την Αγκυρα να ανακαλέσει τη νέα NAVTEX.

Ναυτική άσκηση

Σε μία άλλη εξέλιξη στην Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τις 10 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η ιδιαίτερα σημαντική (έβδομη κατά σειρά) πολυεθνική ναυτική άσκηση «Γαλάζια Φάλαινα 2020», υπό τη Διοίκηση του ναυστάθμου Ακσάζ/Μαρμαρίδα, με έμφαση σε ανθυποβρυχιακές αποστολές και ενέργειες και με τη συμμετοχή πλοίων από Ισπανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, τη νατοϊκή πολυεθνική δύναμη SNMG-2, καθώς και με μικρή ναυτική εκπροσώπηση από τις ΗΠΑ και το Πακιστάν. Η συγκεκριμένη άσκηση ανήκει στη λεγόμενη μορφή SUBMARINE DEFENSΕ WAR INVITATION EXERCISE και δηλώσεις αναφορικά με τις επιμέρους ασκήσεις έκαναν ο επικεφαλής ναύαρχος Ερκουμέντ Τατλιόγλου, ως και ο επικεφαλής της διοίκησης υποβρυχίων του τουρκικού στόλου, ναύαρχος Χασάν Τσάνκαγια.

*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής

 923 total views,  4 views today