Τρεις ερωτήσεις προς τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια κατέθεσε στη Βουλή το ΜέΡΑ25 δια της βουλευτή Φωτεινής Μπακαδήμα σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Ιατρεία των τριών νησιών της Δωδεκανήσου σε Πάτμο, Αρκιούς και Σύμη, σε προσωπικό, αλλά και υλικοτεχνικό εξοπλισμό.

Η ερωτώσα Βουλευτής, για την Πάτμο, όπου η κατάσταση έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις μετά την εξάπλωση του κορωνοϊού -έχουν φθάσει τα 27, τα επιβεβαιωμένα κρούματα-ζητά να ενημερωθεί ποια είναι η υγειονομική κατάσταση στο νησί κι αν θα υπάρξει ειδικό πρωτόκολλο διαχείρισης της κρίσης για τα νησιά ώστε να αναχαιτιστεί η διασπορά του κορονοϊού, για τους Αρκιούς μετά την παραίτηση της παθολόγου γιατρού, ο υπουργός ερωτάται ποιές άμεσες ενέργειες θα γίνουν προκειμένου να καλυφθούν οι υγειονομικές ανάγκες των μόνιμων κατοίκων του νησιού, και για τη Σύμη, τι θα γίνει με το υποστελεχωμένο Πολυδύναμο Ιατρείο, μετά και τις διαμαρτυρίες του Δημάρχου Λευτέρη Παπακαλοδούκα.

Αναλυτικά οι τρεις ερωτήσεις της κυρίας Μπακαδήμα:

Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΜΟ

Με αγωνία παρακολουθούμε τον τελευταίο καιρό τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας στην Πάτμο από πλευράς ΕΟΔΥ και περιφερειακής αρχής. Με μεγάλη καθυστέρηση είδαμε τελικά ο ΕΟΔΥ να αποφασίζει να μεταβεί στο νησί της Πάτμου και από την άλλη η περιφερειακή αρχή αντί να στείλει τεστ Rapid έστειλε τεστ αντισωμάτων και όταν τόλμησε ο ιατρός να επισημάνει ότι στάλθηκαν λάθος τεστ δέχτηκε την χυδαία επίθεση από την αρμόδια αντιπεριφεριάρχη υγείας. Αυτές οι παραλείψεις και οι αστοχίες πρέπει να αποφευχθούν για να μην υπάρξει εξάπλωση του ιού σε κανένα νησί μας.

Για τους παραπάνω λόγους κατατέθηκε σχετική ερώτηση από την βουλευτή Φωτεινή Μπακαδήμα προς τον αρμόδιο υπουργό.

Αναλυτικά παρακάτω σας παραθέτουμε την σχετική ερώτηση.

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Ανησυχία στην Πάτμο με τα κρούσματα κορονοϊού»

Mεγάλη είναι η διασπορά του κορονοϊού στην Πάτμο με το δήμαρχο του νησιού που ζητά ειδικό πρωτόκολλο για τη διαχείριση της κρίσης στα νησιά και την έγκυρη ενημέρωση των κατοίκων. Μάλιστα, ο ιατρός του Κέντρου Υγείας κ. Τσουκαλάς είχε επισημάνει πως η Περιφέρεια είχε στείλει tests για τον κορονοϊό που δεν χρησιμοποιούνταν και είχε ζητήσει να αντικατασταθούν με τα γρήγορα Rapid.

Κατόπιν των παραπάνω και με δεδομένο πως τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου και την Τρίτη 24 Νοεμβρίου κλιμάκιο του ΕΟΔΥ θα μεταβεί για έλεγχο στο νησί,

 Ερωτάται ο κ Υπουργός:

 1. Ποια η υγειονομική κατάσταση στο νησί της Πάτμου;
 2. Τι συνέβη με τα tests που είχαν σταλεί στο νησί;
 3. Αντικαταστάθηκαν με rapid tests;
 4. Πόσο συχνά γίνονται υγειονομικοί έλεγχοι στο νησί;
 5. Θα υπάρξει ειδικό πρωτόκολλο διαχείρισης της κρίσης για τα νησιά ώστε να αναχαιτιστεί η διασπορά του κορονοϊού;
 6. Αν ναι, τι θα περιλαμβάνει;

Η ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΩΝ ΑΡΚΙΩΝ

Με μεγάλη λύπη ενημερωθήκαμε ότι παραιτήθηκε η ιατρός που κάλυπτε την λειτουργία του ιατρείου των Αρκιών. Θυμίζουμε ότι για πολλά χρόνια δεν υπήρχε γιατρός στους Αρκιούς και μετά από τις προσπάθειες της ηρωικής δασκάλας του νησιού από τον Αύγουστο ξεκίνησε η λειτουργία του ιατρείου ένα όνειρο που κράτησε μόλις 3 μήνες.

Για τον λόγο αυτό κατατέθηκε σχετική ερώτηση από την βουλευτή Φωτεινή Μπακαδήμα προς τον αρμόδιο υπουργό.

Αναλυτικά παρακάτω σας παραθέτουμε την σχετική ερώτηση.

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Παραίτηση της παθολόγου των Αρκιών»

Οι Αρκιοί είναι το μεγαλύτερο από μία συστάδα μικρών νησιών στα βόρεια των Λειψών, με περίπου 40 μόνιμους κατοίκους. Για πρώτη φορά φέτος, το Περιφερειακό Ιατρείο του ακριτικού νησιού είχε πλέον γιατρό, όπως επίσης και νοσηλεύτρια, παρέχοντας ασφάλεια στους κατοίκους οι οποίοι έπρεπε να μεταβούν στην Πάτμο ακόμα και για συνταγογραφήσεις ή προμήθεια φαρμάκων.

Όπως ενημερωνόμαστε, όμως, η αγροτική γιατρός, ειδικότητας παθολογονατόμου η οποία είχε προσληφθεί 8/8/2020 στο ΠΙ Αρκιών και η οποία προσέφερε τις υπηρεσίες της στο Κέντρο Υγείας και επισκεπτόταν το ιατρείο των Αρκιών τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα και όσες άλλες φορές θα χρειαζόταν, ενώ διανυκτέρευε στο νησί όταν χρειαζόταν να παρακολουθείται ασθενής, παραιτήθηκε.

Το Σεπτέμβριο, ο επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου Υγείας Πάτμου είχε δηλώσει πως το ιατρείο χρειάζεται επισκευές και ανέφερε πως υπάρχει διαθέσιμο  κονδύλι 15.000 ευρώ από τη 2η ΥΠΕ για την προμήθεια μηχανημάτων, πως αλλά δεν τα έχουν προμηθευτεί ακόμη διότι τα προβλήματα πχ που έχει όπως η οροφή που στάζει και άλλα, δεν επιτρέπουν την εγκατάσταση τους μέσα. Επίσης δεν υπήρχε ούτε τηλέφωνο, ούτε ίντερνετ στο ιατρείο.

Κατόπιν των παραπάνω και με δεδομένο πως το 2019 δυο άτομα έχασαν τη ζωή τους στο νησί λόγω απουσίας ιατρού,

Ερωτάται ο κ Υπουργός:

 1. Ποιοι οι λόγοι παραίτησης της ιατρού;
 2. Τα έργα αποκατάστασης του ιατρείου και του λεγόμενου «σπιτιού του ιατρού» έχουν ολοκληρωθεί;
 3. Αν όχι, σε ποιο στάδιο βρίσκονται;
 4. Πώς καλύπτονται οι ιατροφαρμακευτικές ανάγκες των κατοίκων μέχρι σήμερα;
 5. Τι άμεσες ενέργειες θα γίνουν προκειμένου να καλυφθούν οι υγειονομικές ανάγκες των μόνιμων κατοίκων του νησιού;
 6. Προβλέπεται να δοθούν κίνητρα ώστε ιατροί να εκφράσουν επιθυμία να παράσχουν τις υπηρεσίες τους στο ακριτικό αυτό νησί;

 

 

Η ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΣΥΜΗΣ

Παρόλο την πρωτοφανή υγειονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας η κυβέρνηση ακόμα και αυτή την στιγμή κωφεύει στις εκκλήσεις του δημάρχου Σύμης για την υποστελέχωση του Πολυδύναμου Ιατρείου Σύμης. Για το λόγο αυτόν κατατέθηκε σχετική ερώτηση από την βουλευτή Φωτεινή Μπακαδήμα προς τον αρμόδιο υπουργό.

Αναλυτικά παρακάτω σας παραθέτουμε την σχετική ερώτηση.

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τον Υπουργό Υγείας 

Θέμα: «Ανύπαρκτη υγειονομική μέριμνα στη Σύμη»

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σύμης κ. Λευτέρη Παπακαλοδούκα, οι κάτοικοι του νησιού αναγκάζονται να πηγαίνουν για εξετάσεις και γιατρούς στη Ρόδο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τον κίνδυνο διασποράς του κορονοϊού, καθώς παρά το γεγονός ότι στο νησί υπάρχει ιατρικό κέντρο, δεν υπάρχουν γιατροί για να το στελεχώσουν.

Οι 3.000 μόνιμοι κάτοικοι της Σύμης, δηλαδή δεν έχουν την δυνατότητα καν να υποβληθούν σε τεστ κορoνοϊού στο νησί τους, όπως, καταγγέλλει ο δήμαρχος που κάνει λόγο για πλήρη εγκατάλειψη των νησιών, ενώ επισημαίνει πως σε όλο το νησί υπάρχουν μόνο δύο αγροτικοί ιατροί.

Σύμφωνα με την επιστολή που έστειλε ο δήμαρχος στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας «Θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι το ελάχιστο πλέον εναπομείναν προσωπικό του Πολυδύναμου Ιατρείου Σύμης αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις ανάγκες περίθαλψης και ιατρικής φροντίδας προς τους μονίμους κατοίκους, αλλά και τους επισκέπτες του νησιού. Πλέον τίθεται σε κίνδυνο η ζωή και η ασφάλεια των κατοίκων του νησιού (πάνω από 3.000 μόνιμοι κάτοικοι, εκ των οποίων 500 περίπου παιδιά).

Δεδομένου, περαιτέρω ότι: είναι αδύνατο οι δύο ιατροί υπηρεσίας υπαίθρου να αντεπεξέλθουν σε ταυτοχρόνως λαμβάνοντα χώρα τακτικά αλλά και επείγοντα περιστατικά, η μορφολογία και η οικιστική διαίρεση του νησιού είναι τέτοια που επιβάλλει ιατρικές επισκέψεις σε διαφορετικά σημεία του δήμου, ενώ σε περίπτωση διακομιδής ασθενούς στη Ρόδο (καθώς είναι το πλησιέστερο νοσοκομείο) υποχρεωτικά συνοδεύεται από το γιατρό, με αποτέλεσμα το νησί να μένει μόνο με ένα γιατρό, αμέσως ή εμμέσως, η οικονομία της Σύμης στηρίζεται σήμερα στον τουρισμό καθώς η Σύμη αποτελεί πλέον δημοφιλή προορισμό την δε θερινή περίοδο οι διαμένοντες στο νησί ενίοτε φθάνουν και τους 10.000,

Ο Δήμος μας επιθυμεί να προλάβει κάθε δυσμενή εξέλιξη στο θέμα της παροχής υπηρεσιών υγείας στο νησί, η οποία εξέλιξη ενδεχομένως θα δυσφήμιζε την Σύμη ως τουριστικό προορισμό, αλλά και να διασφαλίσει την απρόσκοπτη φροντίδα της υγείας των δημοτών μας.

Ζητούμε να μεριμνήσετε τόσο για την ασφάλεια των κατοίκων και επισκεπτών του νησιού, όσο και του υπηρετούντος ιατρικού προσωπικού και όπως αντιμετωπιστεί το γρηγορότερο και με τον καλύτερο τρόπο η σοβαρή κατάσταση που υπάρχει διαχρονικά στο νησί μας, με την άμεση τοποθέτηση δύο ειδικευμένων ιατρών, οδηγού ασθενοφόρου και καθαρίστριας. Τέλος, σας αναφέρουμε ότι ο Δήμος μας ανέκαθεν διαθέτει την διαμονή-φιλοξενία των ιατρών σε δικούς του χώρους.»

Κατόπιν των παραπάνω,

 Ερωτάται ο κ Υπουργός:

 1. Είναι ενήμερος για την παραπάνω καταγγελία;
 2. Έχει λάβει την επιστολή του δημάρχου Σύμης;
 3. Ποια άμεσα μέτρα θα ληφθούν ώστε οι 3000 μόνιμοι κάτοικοι του νησιού να έχουν την υγειονομική φροντίδα που οφείλει να έχει κάθε άνθρωπος, ιδίως εν μέσω καραντίνας;
 4. Υπάρχει πρόβλεψη να δοθούν κίνητρα ώστε να μην αρνούνται ιατροί να μεταβαίνουν στα ακριτικά νησιά;

Η ερωτώσα βουλευτής

Φωτεινή Μπακαδήμα

 1,233 total views,  4 views today