Με αφορμή την προκλητική στάση της Τουρκίας απέναντι στον Πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, κ. Γ. Βαρυθυμιάδη, που κρατήθηκε παράνομα για έξι ώρες στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και εν συνεχεία απελάθηκε, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του ΕΛΚ, κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνιδη, κατέθεσε σχετική ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής υπογραμμίζει ότι η Τουρκία παραβιάζει με κάθε ευκαιρία τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και εξακολουθεί να εφαρμόζει καταχρηστικές πρακτικές που δεν συνάδουν με τις ευρωπαϊκές αξίες και τα ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κ. Βόζεμπεργκ καλεί την Κομισιόν να λάβει σοβαρά υπόψη αυτό το περιστατικό σε βάρος του Έλληνα πολίτη που ταξίδευε με όλες τις νόμιμες διατυπώσεις και να αντιδράσει άμεσα στην παράνομη στάση της Τουρκίας, που σταθερά προκαλεί προβλήματα καταστρατηγώντας κάθε έννοια κράτους δικαίου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης της κ. Βόζεμπεργκ:

Σε εφιάλτη μετατράπηκε η μετάβαση στην Τουρκία του Προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, κ. Γ. Βαρυθυμιάδη, ο οποίος θα παρίστατο στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία της Παναγίας Σουμελά για τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Πόντο.

Χωρίς καμία αιτιολογία και χωρίς να δοθούν οι απαιτούμενες εξηγήσεις, οι τουρκικές αρχές κήρυξαν τον εκπρόσωπο του Ποντιακού Ελληνισμού ως persona non grata, τον κράτησαν παράνομα επί έξι ώρες στα κρατητήρια του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης,του πήραν δακτυλικά αποτυπώματα χωρίς καμία αιτιολογία ενώ παράλληλα του αφαίρεσαν το δικαίωμα επικοινωνίας με εκπρόσωπο του Ελληνικού Προξενείου.

Δεδομένης της παράνομης και καταχρηστικής στάσης των τουρκικών αρχών, που παραβιάζει κατάφωρα τα θεμελιώδη δικαιώματα ενός Έλληνα αλλά και Ευρωπαίου πολίτη και καταστρατηγεί κάθε έννοια κράτους δικαίου, ερωτάται η Επιτροπή:

– Πως αξιολογεί το παραπάνω περιστατικό στο πλαίσιο των ενταξιακών συνομιλιών με την Τουρκία;

– Πως σκοπεύει να αντιδράσει στην παραπάνω προκλητική και άκρως προσβλητική τουρκική ενέργεια;

Η επιστολή Ασημακοπούλου σε Μπορέλ

Επίσης, επιστολή προς τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, με αφορμή την καταχρηστική κράτηση και εντολή απέλασης εναντίον του προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, κατέθεσε η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

Στην επιστολή της, η κ. Ασημακοπούλου σημειώνει ότι o κ. Βαρυθυμιάδης -όντας ιδιαίτερα δραστήριος σε ζητήματα αναγνώρισης της ποντιακής γενοκτονίας και με γνωστό σχετικό συγγραφικό έργο- μετέβη στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να παραστεί ως εκπρόσωπος του Ποντιακού Ελληνισμού, στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στη Παναγία Σουμελά Τραπεζούντας.

Επίσης, όπως αναφέρεται σε σχετική σημερινή ανακοίνωσή της, γνωστοποιεί ότι στο «στόχαστρο» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται ότι βρίσκονται και άλλοι ποντιακής καταγωγής Ελληνες, ενώ τονίζει ότι η στάση της Τουρκίας εγείρει εύλογα ερωτήματα σχετικά με την προστασία του δικαιώματος των Ευρωπαίων πολιτών στην ελευθερία μετακίνησης.

Καταλήγοντας, απευθυνόμενη πάντοτε προς τον κ. Μπορέλ, η κ. Ασημακοπούλου τονίζει: «Ηρθε η ώρα να πάψετε να αδρανείτε σε σχέση με τις καταχρηστικές και ανυπόστατες κρατήσεις και απελάσεις Ελλήνων ποντιακής καταγωγής από τις τουρκικές αρχές, και να συνδράμετε με το θεσμικό σας ρόλο στον δίκαιο αγώνα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Να σημειωθεί ότι, η επιστολή κοινοποιήθηκε σε όλα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 124 total views,  2 views today