Ερώτηση ΜέΡΑ25 για την στήριξη καλλιτεχνών- μουσικών

126

Την άμεση στήριξη των μουσικών καλλιτεχνών και επαγγελματιών στον Πολιτισμό, ζητούν με ερώτησή τους προς τους συναρμόδιους υπουργούς Εργασίας, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Πολιτισμού, οι βουλευτές του ΜέΡΑ25, με πρώτο υπογράφοντα τον επικεφαλής του κόμματος, Γιάνη Βαρουφάκη.

Όπως αναφέρουν στην ερώτησή τους, “εν μέσω πανδημίας πλήθος επαγγελματικών ομάδων πλήττονται ανεπανόρθωτα, καθώς δεν δύναται εξαιτίας των περιορισμών να εργαστούν και να εξασφαλίσουν το απαραίτητο για την επιβίωσή τους εισόδημα, με τους επαγγελματίες του πολιτισμού να πλήττονται ιδιαίτερα”.

 

Οι βουλευτές του ΜέΡΑ25 σημειώνουν ότι “από την έναρξη της πανδημίας, αποτελεί πάγιο αίτημα του ΣΜΒΕ η διασταύρωση στοιχείων για την κατάσταση στην εργασία του κλάδου, μέσα από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Εκεί υπάρχουν όλες οι συμβάσεις αορίστου και ορισμένου χρόνου που αφορούν τους εργαζόμενους συνολικά στο θέαμα – ακρόαμα, δίνοντας μια αντικειμενική εικόνα για το ποιος, πότε και πόσο δούλεψε. Οπότε με βάση τα στοιχεία αυτά και το ποιος θα επιδοτηθεί.

Όσον αφορά στις μονομερείς δηλώσεις καλλιτεχνών, οι κωδικοί που έχουν δηλωθεί από το υπουργείο έχουν βασικότατα λάθη και ελλείψεις εξαιρώντας πλήθος μουσικών από το σύστημα. Οι κωδικοί που έχουν ανακοινωθεί δεν ταιριάζουν με τις περιγραφές των ειδικοτήτων, ενώ παράλληλα απουσιάζουν οι κωδικοί 275080 και 348220 που αφορούν τραγουδιστές και μουσικούς νύχτας, τις ειδικότητες δηλαδή που αυτή τη στιγμή κατά κύριο λόγο πλήττονται. Στις αναστολές συμβάσεων εργασίας δεν περιλαμβάνονται ΚΑΔ που εδώ και χρόνια απασχολούν μουσικούς νομίμως, καταβάλλοντας όλες τις ασφαλιστικές εισφορές όπως οι 56101103 (ταβέρνα που μπορεί να απασχολεί μέχρι δύο μουσικούς) και 56101110 (ουζερί που μπορεί να απασχολεί μουσικούς – δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό ατόμων).

Τα λάθη και οι παραλείψεις αυτές έχουν οδηγήσει την πλειοψηφία των μουσικών να μη μπορεί, ούτε να υποβάλλει μονομερείς δηλώσεις, ούτε να βγει σε αναστολή, ούτε φυσικά να εργαστεί. Ήδη κάποιοι μουσικοί μπαίνουν στη διαδικασία να ξαναγραφτούν στο μητρώο, μη γνωρίζοντας πώς πρέπει να χειριστούν την κατάσταση. Οδηγούνται δε μουσικοί στην εξαθλίωση αφού ούτε να εργαστούν τους επιτρέπεται ούτε τους δίνεται η δυνατότητα ενίσχυσης”.

Τέλος, ερωτούν τους συναρμόδιους υπουργούς:

1.Τι προτίθεστε να πράξετε ώστε να εξαλειφθούν τα λάθη και οι παραλείψεις που αποκλείουν εργαζόμενους μουσικούς από την ενίσχυση;

2.Δεσμεύεστε να στηρίξετε, άμεσα, το σύνολο των μουσικών καλλιτεχνών και γενικότερα των επαγγελματιών στον πολιτισμό που αδυνατούν να εργαστούν εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που έχει επιβάλλει η ίδια η Πολιτεία;