Η προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η συμφωνία των Πρεσπών, το μεταναστευτικό, το δημοψήφισμα που έγινε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης το 2015 στην Ελλάδα το Brexit και η έξαρση του εθνικισμού ήταν μερικά από τα θέματα που κυριάρχησαν στην συνάντηση που οργανώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών στο ΕΒΕΔ το περασμένο Σάββατο 6 Οκτωβρίου.

Τις θέσεις τους για το μέλλον της Ευρώπης ανέπτυξαν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών καθηγητής κ. Γιώργος Κατρούγκαλος και ο επίκουρος καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Σωτήρης Ντάλης.

Τις ομιλίες παρακολούθησαν ο υφυπουργός Ναυτιλίας κ.Νεκτάριος Σαντορινιός, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Γάκης, η εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Χαρούλα Γιασιράνη, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Φλεβάρης, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος ο πρώην δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς , ο γραμματέας της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αποστολίδης, ο κ.Νικος Μαυροματάκος η  πρόεδρος της ΕΥΘΥΤΑ κ. Ελένη Καρύδη , το μέλος της τοπικής επιτροπής πόλεως Ρόδου κ. Φωτεινή Καράμπελα φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου και πολίτες που θέλησαν να ακούσουν τις απόψεις για το μέλλον της Ευρώπης.

Χαιρετισμούς απηύθυναν η κ.Χαρούλα Γιασιράνη και ο κ.Φώτης Χατζηδιάκος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, σκιαγράφησε την εικόνα της ΕΕ παρουσιάζοντας στοιχεία για τους πληθυσμούς την κατάσταση των οικονομιών των χωρών μελών. Ενδιαφέρον παρουσίασαν όμως οι απόψεις του για το ρόλο που διαδραματίζει το Eurogroup.

“Σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας περισσότερο πλούτο από ότι τη δεκαετία του 60. Αν είναι έτσι γιατί δεν μπορούμε να διατηρήσουμε το επίπεδο ζωής που είχαμε; Η απάντηση απλή. Έχει ανατραπεί ο ιστορικός συμβιβασμός του κράτους πρόνοιας. Αυτό δεν είναι αποτέλεσμα της παγκοσμιοποίησης. Τις τελευταίες δεκαετίες επικρατεί αντίληψη ότι η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών οικονομιών δεν μπορεί παρά να γίνει μέσω των μηχανισμών αναδιανομής του κοινωνικού κράτους. Δεν ήταν μόνο πολιτικές της ΕΕ αλλά και κοινωνικές πολιτικές προς αυτή την κατεύθυνση. Στη δεκαετία του 80 ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής στις χώρες του ΟΟΣΑ ήταν 60% για την ανώτερη κατηγορία εισοδήματος. Σήμερα είναι 30%. Μειώθηκε δηλαδή. Αυτό είναι μια υπονόμευση σε αυτό που ονομάζουμε κεϊσιανό δυναμικό της οικονομίας. Στη Μεγάλη Βρετανία τη δεκαετία του 80 το 50% των εργαζομένων καλυπτόταν από μια συλλογική σύμβαση εργασίας. Σήμερα είναι 20%” τόνισε ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος που αναφέρθηκε και στην πολιτική που εφάρμοσε ο Ρούσβελτ στις ΗΠΑ.

Ο κ. Κατρούγκαλοςυποστηριξε ότι στην Ευρώπη και πριν από την κρίση υπήρχε εμμονή σε πολιτικές λιτότητας .

 232 total views,  2 views today