«Με τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει η Τουρκία επιχειρεί να περιορίσει τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος. Η κυβέρνηση όμως θα πρέπει να καθορίσει τα όρια της ανεκτικότητας προς την γειτονική χώρα και να καταστήσει σαφές πως θα αντιδράσει. Ετοιμότητα και αποφασιστικότητα χρειάζεται γιατί οι προκλήσεις θα ενταθούν».
Αυτό υπογράμμισε μιλώντας σήμερα στον Sky o αντιστράτηγος ε.α κ. Λάμπρος Τζούμης σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις με τα ελληνοτουρκικά΄.
Με αφορμή τους τουρκικούς σχεδιασμούς για τη δημιουργία τετελεσμένων σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και το δημοσίευμα της Yeni Safak με τίτλο «η άδεια της Κρήτης είναι έτοιμη» “Girit’in ruhsatı hazır” ο κ. Τζούμης τόνισε:
«Αναφέρεται στο βυθοτεμάχιο 15 νοτίως της Κρήτης στην ελληνική υφαλοκρηπίδα εκεί όπου περνούν οι υποτιθέμενες ΑΟΖ που περιλαμβάνει το μνημόνιο το οποίο έχει υπογραφεί μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης . Η Ελλάδα τότε πρέπει να αντιδράσει. Η περιοχή νοτίως της Κρήτης μέχρι και το Καστελόριζο και την Κύπρο σύμφωνα με όλες τις γεωλογικές ενδείξεις έχει σημαντικά αποθέματα υδρογονανθράκων ή ιδριτών . Αυτά τα αποθέματα θεωρούνται τώρα μη συμβατικά και εκμεταλλεύσιμα. Δεν αποκλείεται όμως μετά από δέκα χρόνια να είναι. Η περιοχή παρουσιάζει ενδιαφέρον και για το λόγο αυτό τη διεκδικεί η Τουρκία. Χρειάζεται ετοιμότητα και αποφασιστικότητα γιατί οι προκλήσεις από τη γειτονική χώρα θα ενταθούν».
Ειδικότερα για το επεισόδιο κοντά στην Μεγίστη και τη Στρογγύλη κατά τη διαδικασία μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών ο κ. Τζούμης τόνισε:
«Καθημερινά υπάρχει προκλητικότητα από την Τουρκία. Είχαμε ένα επεισόδιο ακόμη . Όμως μέσα από αυτά η γειτονική χώρα επιχειρεί να περιορίσει τη εθνική μας κυριαρχία. Αυτό γίνεται καθημερινά και με τις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά. Είναι σαν να μπαίνει κάποιος στο ελληνικό έδαφος και εμείς απλά τον καταγράφουμε. Να μην ξεχνάμε πως το νησιωτικό σύμπλεγμα Μεγίστης είναι μια περιοχή με μεγάλη γεωπολιτική αξία. Η Στρογγύλη είναι το νησί κλειδί που καθορίζει την ΑΟΖ της Ελλάδος και την ενώνει με την Αίγυπτο και την Κύπρο. Δεν είναι καθόλου ασήμαντο να μπει κάποιος στα εθνικά χωρικά ύδατα μιας χώρας. Να σας θυμίσω τι γίνεται στον εναέριο χώρο. Έχει δημιουργηθεί όμως στην κοινή γνώμη ότι εμείς έχουμε αποδεχθεί κάτι τέτοιο. Αν αντιδράσει η Ελλάδα δυναμικά τότε και η διεθνής κοινότητα θα δείξει την έκπληξη της», δήλωσε ο κ. Τζούμης.
Σε ερώτηση για τον τρόπο αντίδρασης της χώρας μας ο κ. Τζούμης είπε:
«Αυτός ο κατευνασμός που δημιουργείται για χρόνια απέναντι στην Τουρκία παγιώνει μια κατάσταση. Πρέπει να καθορίσουμε στην Τουρκία ποια είναι όρια της ανεκτικότητας μας δηλαδή οι κόκκινες γραμμές μας και να καταστήσουμε σαφές πως την επόμενη φορά που θα εισέλθει ένα αεροσκάφος στον εθνικό μας χώρο ή ένα σκάφος στα εθνικά χωρικά ύδατα εμείς θα αντιδράσουμε επιθετικά . Αφού καταλάβει η Τουρκία ότι η θέση της Ελλάδος είναι σαφής και ξεκάθαρη πρέπει να ετοιμαστούμε και για το επόμενο βήμα. Αυτό όμως γίνεται μέσα από στρατηγική χρόνων. Δεν μπορεί να προκύψει ξαφνικά . Τα μνημονιακά χρόνια η χώρα γονάτισε. Παρά το γεγονός ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε υψηλό επίπεδο τα δέκα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί περικοπές που θα πρέπει να μας προβληματίζουν. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση».
Ο κ. Τζούμης τόνισε πως οι ‘Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα πρέπει να ασχολούνται με δραστηριότητες που τις αποσπούν από την κύρια αποστολή τους που είναι η επιχειρησιακή ετοιμότητα.
«Όλα αυτά πρέπει να μας απασχολήσουν από χθες. Η προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας θα πρέπει να γίνεται με δυναμικό αποφασιστικό τρόπο», είπε.
Σε ερώτηση για την ανάρτηση των συντεταγμένων που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο Τουρκίας Λιβύης από τον ΟΗΕ ο κ. Τζούμης δήλωσε:
«Η ανάρτηση των συντεταγμένων δεν σημαίνει ότι γίνεται αποδεκτό από τον ΟΗΕ. Είναι μια διαδικασία που ακολουθείται κάθε φορά. Η Τουρκία αδιαφορεί για το διεθνές δίκαιο. Αν υλοποιηθεί αυτό θα έχει ένα ακόμη επιχείρημα ότι έχει τη νομιμότητα να προχωρήσει σε έρευνες. Δεν είναι όμως το μείζον αυτό. Η γειτονική χώρα έχει βάλει στόχο να προχωρήσει σε έρευνες και μας το λέει καθημερινά. Κάνει ένα τεράστιο βήμα με επενδύσεις σε ερευνητικά και γεωτρητικά σκάφη. Δεν κάνει κάποιος κάτι τέτοιο αν δεν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα μέσα που αγοράζει» .