Στην επικαιροποίηση των παλαιών μελετών και την εκπόνηση νέων για την αντιμετώπιση των φυσικών φαινομένων θα προβεί ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Γεωλογίας κ. Ευθύμιος Λέκκας στα πλαίσια της συνεργασίας του με την Περιφέρεια.

Μιλώντας στον Sky ο κ. Λέκκας τόνισε πως η κλιματική αλλαγή και η εμφάνιση έντονων φαινομένων καθιστούν επιβεβλημένη την προετοιμασία και ενίσχυση των μέσων.
Όσο για τις ασκήσεις ετοιμότητας προγραμματίζονται για το Νοέμβριο όπως τόνισε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Έντονη σεισμική δραστηριότητα αλλά …

Ο κ.Λέκκας μίλησε και για την έντονη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών και τόνισε πως πρόκειται για γεγονότα που δεν σχετίζονται μεταξύ τους.
«Υπάρχει μεγάλη σεισμική διέγερση στην Ελλάδα και θα πίστευε κανείς πως όλα αυτά τα γεγονότα σχετίζονται. Ωστόσο τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι σεισμικές δονήσεις συμπίπτουν μόνο χρονικά. Η κάθε μια από αυτές ανήκει σε διαφορετικό γεωδυναμικό πλαίσιο Έχουμε να κάνουμε με μια ποικιλία σεισμών που ανήκουν σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Δεν συσχετίζονται μεταξύ τους και κυρίως αυτοί στην Νότια Ελλάδα ( Κάρπαθος Κρήτη Β Σάμος) . Δεν μπορούμε να μιλάμε για μεγάλη σεισμική έξαρση», είπε ο κ. Λέκκας.

Ο τομέας Πολιτικής Προστασίας 

Σε ερώτηση σχετικά με την προετοιμασία του Τομέα Πολιτικής Προστασίας για σεισμούς και όχι μόνο ο κ.Λέκκας τόνισε:

« Πρέπει πάντα να καταβάλλουμε προσπάθειες για να έχουμε την καλύτερη διαχείριση. Ποτέ δεν θα πούμε ότι είμαστε σε βαθμό υψίστης ετοιμότητας και διαχείρισης. Είμαστε σε ένα καλό επίπεδο. Οι προσπάθειες δεν γίνονται εφάπαξ και τελείωσε. Πρέπει να είναι συνεχείς και σε όλο το φάσμα των δημοσίων υπηρεσιών και όχι μόνο. Συνεχώς πρέπει να εξελίσσονται τα συστήματα και να υπάρχει συνεργασία της επιστημονικής κοινότητας και του πληθυσμού. Πρέπει να είμαστε σε μια προσπάθεια που να αντισταθμίζει ολοένα και περισσότερο και αυξανόμενο κίνδυνο» .

Όσο για το αν είναι ικανοποιημένος από την κατάσταση του Τομέα Πολιτικής Προστασίας ο κ. Λέκκας τόνισε :

« Είναι σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο . Τους τελευταίους κινδύνους τους αντιμετωπίσαμε με πολύ μεγάλη επάρκεια. Αυτό οφείλεται στη καλή διάρθρωση του τομέα στη Ρόδο και τα άλλα νησιά. Αυτό όμως δεν φθάνει. Θέλει μια συνεχή προσπάθεια. Αυτά συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχαμε με τον περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο, όπου έγινε και προγραμματισμός» .

Στα πλαίσια του προγραμματισμού θα εκπονηθούν όπως είπε νέες μελέτες θα επικαιροποιηθούν οι παλαιότερες και θα γίνουν ασκήσεις ετοιμότητας για τη σωστή διαχείριση των φυσικών καταστροφών.

Το αντικείμενο των νέων ερευνών- μελετών

Οι νέες έρευνες όπως εξήγησε ο κ. Λέκκας θα αφορούν όλο το φάσμα των κινδύνων και όχι μόνο τους σεισμούς.

« Οι νέες έρευνες θα αφορούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα , τους υδροστρόβιλους, τα κύματα τσουνάμι γενικά όλο το φάσμα των κινδύνων. Σε παγκόσμιο επίπεδο διαπιστώσαμε ότι εμφανίζονται καινούργιες μορφές κινδύνων, τους οποίους θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Σας θυμίζω τον υδροστρόβιλο και τις καταστροφές που προκάλεσε στη Χαλκιδική. Βάση αυτών θα πρέπει να προσαρμόσουμε τα σχέδια μας. Επίσης θα πρέπει να ανανεωθεί ο εξοπλισμός της Πολιτικής Προστασίας και να ενημερωθεί και ο πληθυσμός . Είναι ένα μεγάλο φάσμα στο οποίο θα πρέπει να ανταποκριθούμε για να είμαστε αποτελεσματικοί», δήλωσε ο κ. Λέκκας που παραδέχθηκε ότι οι έρευνες απαιτούν χρόνο και έχουν κόστος.

Αξιόπιστα στοιχεία για σεισμούς έχουμε τα τελευταία 30 χρόνια

«Βασικά στοιχεία για τη σεισμικότητα έχουμε τα τελευταία 100 χρόνια. Αξιόπιστα τα τελευταία 30 έτη. Για το παρελθόν όμως έχουμε μόνο μερικά στοιχεία και οι εκτιμήσεις μας έχουν ένα βαθμό αβεβαιότητας» , είπε.

Σχετικά με την ύπαρξη συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης τόνισε πως αυτό είναι ένα θέμα που θα αναπτύξει προσεχώς στην περιοχή.

Ομιλία για το συγκεκριμένο θέμα πάντως έχει κάνει στην Αθήνα με την συμπλήρωση ενός έτους από την φονική πυρκαγιά στο Μάτι που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους.

Δεν είναι εύκολο θέμα η έγκαιρη προειδοποίηση

Σε ερώτηση για την ύπαρξη συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης ο κ. Λέκκας τόνισε:
«Λένε για την έγκαιρη προειδοποίηση αλλά δεν είναι τόσο εύκολο ζήτημα. Πρέπει όμως να προχωρήσουμε και σε αυτό και να το πετύχουμε.

Όσο για τις ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν το Νοέμβριο ώστε να έχει γίνει και η σωστή προετοιμασία.

«Θα προετοιμάσουμε τα βέλτιστα δυνατά σενάρια και αυτά που ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», είπε.

Η άρση των πινακίδων για τσουνάμι  στην Κω

Σχετικά με την άρση των πινακίδων για τα τσουνάμι στην Κω ο κ, Λέκκας ξεκαθάρισε πως η απάντηση δεν είναι εύκολη και χρήζει ανάλυσης.

« Δεν είναι τόσο εύκολα τα πράγματα για να πούμε πρέπει ή δεν πρέπει να υπάρχουν οι πινακίδες για τα τσουνάμι στην Κω. Πρέπει να αναλύσουμε γιατί πρέπει και γιατί όχι. Δεν είναι τα πράγματα μαύρο ή άσπρο. Να εξηγήσουμε τι πρέπει να κάνουμε αν πρέπει και τι πρέπει να μην κάνουμε αν δεν πρέπει. Δεν μπορώ να απαντήσω αν θα πρέπει να φύγουν οι πινακίδες. Θεωρώ πως είναι βασικό ζήτημα η ενημέρωση των πολιτών. Αλλά το ζήτημα είναι το πώς γίνεται. Μπαίνουν πολλά ζητήματα εδώ», είπε.