Ε. Νομικού στον sky: Χαρτογραφημένο το τόξο γύρω από τη Ρόδο

1039

Το τόξο, από τη Ρόδο και νότια της Κρήτης, είναι μια περιοχή πολύ καλά χαρτογραφημένη, σε αντίθεση με την περιοχή γύρω από τη Σάμο και την Ικαρία, που παραμένει “αχαρτογράφητο” τμήμα του Αιγαίου, τονίζει με συνέντευξή της στον Ρ/Σ sky και τη Νατάσα Παμπρή, η Γεωλόγος -αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Εύη Νομικού.

“Στο σεισμό των 6,7 Ρίχτερ την Παρασκευή στις 13.50 στη Σάμο, ενεργοποιήθηκε ένα ρήγμα υποθαλάσσιο, το οποίο βρίσκεται βόρεια της Σάμου και λέμε ένα ευτυχώς και ένα δυστυχώς, το πρώτο γιατί όλη η περιοχή της Σάμου βρισκόταν σ’ εκείνο το τέμαχος του ρήγματος του εδάφους, το οποίο προκαλεί ανύψωση, δηλαδή ανεβαίνει, και η σεισμική ενέργεια που απελευθερώθηκε κινήθηκε προς τα βόρεια, γι’ αυτό και είχαμε μεγαλύτερες καταστροφές στη Σμύρνη, παρά στη Σάμο.

Το υποθαλάσσιο αυτό ρήγμα ναι μεν γνωρίζουμε που είναι, δεν έχει όμως χαρτογραφηθεί με μηχανήματα υψηλής ευκρίνειας έτσι ώστε να γνωρίζουμε με μεγάλη λεπτομέρεια τα γεωμετρικά του χαρακτηριστικά, να γνωρίζουμε δηλαδή το δυναμικό του, αν και γνωρίζαμε από παλιά, ότι τμήματα του ρήγματος και γειτονικά είχαν δώσει και το μεγάλο σεισμό τον Αύγουστο του 1904, με παρόμοιο μέγεθος. Οι επιστήμονες γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτός ο χώρος βόρεια της Σάμου έχει μία έντονη σεισμικότητα, είναι μία σεισμογενής περιοχή που μπορεί να δώσει τέτοιου μεγέθους σεισμούς”.

Ερωτηθείσα αν υπάρχει ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί το τόξο από τη Ρόδο και νότια της Κρήτης, κι αν θα πρέπει να ανησυχούμε στα Δωδεκάνησα, για ένα ενδεχόμενο “ντόμινο”, μετά τον πολύ ισχυρό σεισμό της Σάμου, και με δεδομένο ότι στο νομό μας έχουν καταγραφεί από τις μεγαλύτερες σεισμικές δονήσεις (π.χ. 8 Ρίχτερ στον Αρχάγγελο, 26/6/1926), η κυρία Νομικού εξήγησε ότι:

Το ρήγμα της Σάμου, δεν έχει καμία σχέση με τα ρήγματα και με τη ζώνη υποβύθισης που βρίσκεται νότια της Ρόδου κι αντίστοιχα νότια της Κρήτης. Γενικά αυτό που μας ανησυχεί είναι να μην ενεργοποιηθούν ρήγματα προς τα δυτικά, δηλ. προς την πλευρά της Ικαρίας, γιατί αυτό το ρήγμα ξεκινάει από τη Μ.Ασία από την Έφεσσο κι εκτείνεται βόρεια της Ικαρίας.

Πάντα όταν έχεις ένα τόσο μεγάλο σεισμό σε μία περιοχή σεισμογενούς ρήγματος, αναμένεις μήπως έχεις ενεργοποίηση και κάποιων άλλων τμημάτων κατά μήκος του ίδιου ρήγματος.Δεν πιστεύω λοιπόν ότι θα γίνει κάποιος αντίστοιχος τόσο μεγάλος σεισμός νότια της Κρήτης ή νότια της Ρόδου, γιατί αυτή η περιοχή έχει άλλο γεωδυναμικό και είναι σε άλλο “καθεστώς’ από άποψη γεωλογίας.

Η κυρία Νομικού ρωτήθηκε επίσης για το πότε θα καθησυχάσουν οι επιστήμονες μετά την πλούσια μετασεισμική ακολουθία που καταγράφεται κι αν θα χρειασθεί ακόμη και μήνες, με αφορμή και τη δήλωση του σεισμολόγου, διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκη Τσελέντη, ο οποίος εκτίμησε ότι πρέπει να περιμένουμε μετασεισμούς της τάξης των 6 Ρίχτερ, όχι μόνο μετά από 2 με 3 μέρες, αλλά ενδεχομένως και μετά από μήνες, η Καθηγήτρια Γεωλογίας απάντησε:

“Θα συμφωνήσω κι εγώ με τους σεισμολόγους και τον κ. Τσελέντη, ότι ένας ισχυρός σεισμός, μπορεί να δώσει μεγάλο μετασεισμό και μετά από κάποιους μήνες. Βέβαια τα δύο πρώτα 24ωρα είναι τα πιο κρίσιμα, έχουν γίνει πολλοί μετασεισμοί, αλλά όλοι αναμένουμε ένα μεγάλο μετασεισμό, ώστε μετά σιγά-σιγά το φαινόμενο αρχίσει να εκτονώνεται.  Μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα έχει ζήσει πολύ μεγάλους σεισμούς, όπου μετά από 2-3 μήνες έχουν ξανανιώσει οι κάτοικοι της περιοχής που έχει πληγεί έναν αντίστοιχο σεισμό, όχι τέτοιου μεγέθους, άρα αναμένεται ένας μετασεισμός της τάξης των 6 Ρίχτερ. Αυτό που θα πρέπει να κάνει ο κόσμος είναι να ελέγχει τα σπίτια τα οποία μένει, να είναι μακριά από χαλασμένα κτίρια και να ακολουθεί τις οδηγίες της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας”.

Η κυρία Νομικού ρωτήθηκε αν έχει χαρτογραφηθεί το Αιγαίο, επειδή παρατηρούμε πως οι περισσότεροι σεισμοί γίνονται υποθαλάσσια και σε απόσταση από τα νησιά μας και υπογράμμισε ότι:

“Δυστυχώς όχι δεν έχει χαρτογραφηθεί πλήρως γιατί χρειάζονται ωκεανογραφικά σκάφη και πολλά χρήματα για να γίνουν όλες αυτές οι μελέτες. Το Ιόνιο δεν είναι τόσο καλά χαρτογραφημένο όσο το Αιγαίο. Και στο Αιγαίο υπάρχει χαρτογράφηση με υψηλής ανάλυσης μηχανήματα, μόνο στην περιοχή του Βόρειου Αιγαίου, στην περιοχή της Σκύρου, στη Σαντορίνη, στη Νίσυρο, την Κω, ΝΑ της Ρόδου, υπάρχουν όμως περιοχές αχαρτογράφητες, όπως δυστυχώς της Ικαρίας και της Σάμου”.

«Ολος ο υποθαλάσσιος χώρος του Αιγαίου έχει πολλά ενεργά ρήγματα», εξηγεί η Εύη Νομικού.

Τέλος, για το αν υπάρχουν κοινά στοιχεία στο σεισμό της Παρασκευής στη Σάμο και τον επίσης πολύ ισχυρό σεισμό της Κω το καλοκαίρι του 2017, η κυρία Νομικού επισήμανε ότι “κοινά στοιχεία ήταν στο είδος της καταστροφής. Από άποψης γεωλογίας, υπήρχαν μεγάλες διαφορές. Κοινό στοιχείο ήταν ότι μετά τα σεισμικά φαινόμενα προκλήθηκε κάποιο παλιρροιακό κύμα, όχι μεγάλου ύψους κύματος”.