Ημερίδα για την καθαρή ενεργειακή μετάβαση της Χάλκης

376

Η πρώτη ημερίδα για την καθαρή ενεργειακή μετάβαση της Χάλκης πραγματοποιήθηκε χθες στο νησί.

Την συζήτηση άνοιξε ο Δήμαρχος Χάλκης ο οποίος αναφέρθηκε στην υποχρέωση που έχουμε πλέον να μεταβούμε στις πιο ‘καθαρές’ μορφές ενέργειας οι οποίες θα εξασφαλίσουν την βιωσιμότητα του πλανήτη αλλά και θα αντιμετωπίσουν την ενεργειακή φτώχεια που κινδυνεύουμε να βιώσουμε. Ο ίδιος μιλώντας στον sky για το θέμα, εξέφρασε την θετική του στάση ως προς αυτή την κατεύθυνση και έθεσε ως στόχο για το νησί πιο φιλοπεριβαλλοντικές τεχνολογίες, πιο καθαρές μορφές μετακινήσεων και πιο ενεργειακά αποδοτικά κτήρια.
Στην συνέχεια οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να λάβουν μια εκτενή ενημέρωση για την σημερινή ενεργειακή μορφή του νησιού με ομιλητή τον Αντιδήμαρχο πρωτογενούς τομέα και τουρισμού κ. Βασίλειο Ρουσσάκη και να ενημερωθούν για την προσέγγιση της Γραμματείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρωτοβουλία «Καθαρή Ενέργεια στα Νησιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης» με ομιλητή τον Καθηγητή του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου κ. Δημήτριο Κατσαπρακάκη.
Ακολούθησε η ομιλία του κ. Γιάννη Γκύλλη, ο οποίος ως μέλος της συνεταιριστικής εταιρίας Σίφνου, αναφέρθηκε στην πορεία μετάβασης προς τις καθαρές μορφές ενέργειας της Σίφνου.
Τέλος μέσω σύνδεσης skype έγινε η παρουσίαση του νομικού πλαισίου προς την ορθολογική ενεργειακή μετάβαση με στήριξη των πρωτοβουλιών από τις νησιωτικές κοινωνίες, με ομιλητή τον κ. Μιχάλη Παπαγεωργίου.
Η ημερίδα έλαβε τέλος με μια εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ των προσκεκλημένων και των ομιλητών.