Ανανέωση:

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 17 Μαΐου, η παρουσίαση του νέου βιβλίου της συντοπίτισσάς μας από τη Σύμη Δικαίας Μαραβέλια, «Αγνή» (εκδόσεις Πνοή), στον ατμοσφαιρικό χώρο του Café Ωβέρνη.

Για το βιβλίο μίλησαν η καθηγήτρια πανεπιστημίου κ. Ισαβέλλα Τσαβαρή και οι φιλόλογοι, κ. Μαρία Σπανού και κ. Νάνσυ Τρυποσκούφη.

Συγκεκριμένα, η κ. Τσαβαρή αναφέρθηκε στην προσωπική της γνωριμία και σχέση με την συγγραφέα, εξαίροντας την προσωπικότητα και το συγγραφικό της ταλέντο.
Στη συνέχεια, η κ. Σπανού προσέγγισε την «Αγνή» μέσα από τη φιλολογική ματιά, καταθέτοντας την αναγνωστική της εμπειρία, και προσδιορίζοντας τη θέση του βιβλίου στη σύγχρονη νεοελληνική βιβλιογραφία.

Ακολούθως, η κ. Νάνσυ Τρυποσκούφη εμβάθυνε στους χαρακτήρες και την πλοκή της «Αγνής» και διάβασε επιλεγμένα αποσπάσματα κεντρίζοντας το ενδιαφέρον του κοινού, ώστε να αναζητήσουν περισσότερες λεπτομέρειες στο βιβλίο.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με την ίδια την συγγραφέα να παίρνει το λόγο και να εξομολογείται την δική της πολύ ξεχωριστή και ιδιαίτερη σχέση με την ηρωίδα του βιβλίου της, ενώ στάθηκε στα έντονα συναισθήματα που αναδύονται προσεγγίζοντας το γυναικείο ψυχισμό.
Την εκδήλωση χαιρέτησε εκ μέρους του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος στον Πολιτισμό, κ. Κάλλιστος Διακογεωργίου.

Στην παρουσίαση παρευρέθηκαν: ο Δήμαρχος Σύμης κ. Λευτέρης Παπακαλοδούκας, ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Συγκοινωνιών και Επικοινωνιών Δωδεκανήσου κ. Χρήστος Μπάρδος, ο Αντιπρόεδρος του ΔΟΠΑΡ κ. Βασίλης Καϋμενάκης, ο επικεφαλής της παράταξης ΡΟΠΟΑΝ Δήμου Ρόδου κ. Γιώργος Υψηλάντης, ο πρώην Αντιδήμαρχος Δήμου Ρόδου κ. Μανώλης Καμπουρόπουλος, ο επίτιμος Πρόεδρος της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου κ. Νίκος Νικολάου, φιλόλογοι και εκπαιδευτικοί του νησιού μας, εκπρόσωποι φορέων και θεσμών, συμπολίτες και συμπολίτισσες Συμιακής καταγωγής και πολλοί φίλοι και φίλες του βιβλίου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η ΔικαίαΜαραβέλια γεννήθηκε και ζει στην όμορφη Σύμη, με τον σύζυγο και τα τρία παιδιά της. Ασχολείται ενεργά με τις οικογενειακές επιχειρήσεις στο νησί, ωστόσο τα τελευταία χρόνια η μεγάλη της αγάπη είναι η συγγραφή.
Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια δημιουργικής γραφής και αρθρογραφεί σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

Το 2017 αποδέχτηκε την πρόσκληση-πρόκληση του Εμμανουήλ Κ. Μοράρη για τη συγγραφή του «Εκύλησε το τέτζερι κι ήβρε το καππάκι». Με το μολύβι και τις αναμνήσεις της ως όπλα, ξεδιπλώνοντας κάθε θύμηση και συναίσθημά της, δημιούργησε κάτι περισσότερο από ένα τυπικό́ βιβλίο μαγειρικής, έναμικρό γευστικό ημερολόγιο.
Επίσης, έχει στο ενεργητικό της μια συμμετοχή σε συλλογικό έργο και ένα μυθιστόρημα.

Όλες οι δραστηριότητες της συγγραφέα σχετίζονται με τη Σύμη, αποδεικνύοντας το ενδιαφέρον και την αγάπη της για τον τόπο καταγωγής της.
Το μυθιστόρημά της «Αγνή» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή.

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ

«Ήταν από πάντα καθώς ήθελαν οι άλλοι και καθώς πρέπει, πάλι γι’ αυτούς. Σαν τις κούκλες της, όμορφες, στη σειρά, με τα λουλουδάτα φουστάνια τους στρωμένα τέλεια στο άψογο σώμα τους. Θα αργούσε πολύ να γίνει “καθώς εκείνη”. Η Αγνή μεγάλωνε, και μαζί της μεγάλωνε και το θεριό· γινόταν ένα με την απόγνωση που της είχαν φορέσει. Την έντυναν κάθε μέρα με λογής λογής ενοχές, φόβους, καλά καμουφλαρισμένους σε λέξεις-παγίδες».
Μια κατάρα κατατρέχει την οικογένειά της εδώ και μισό αιώνα. Άνθρωποι πεθαίνουν μυστηριωδώς και άλλοι βογκούν από τον πόνο χωρίς προφανή λόγο. Η Αγνή υπομένει στωικά τα βάσανα και τη στεναχώρια, ώσπου έρχεται το τελειωτικό χτύπημα. Καταρρέει και φτάνει στα όρια της κατάθλιψης. Και τότε…

Η «Αγνή» είναι ένα σύγχρονο παραμύθι, με «ωραίες κοιμωμένες», μάγισσες αλλά και αγγέλους. Οι πρωταγωνιστές γίνονται μέρος μιας ιστορίας πανανθρώπινης, αρχετυπικής, που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Δεν υπάρχει χώρος για ελεύθερη βούληση εδώ· παίζουν απλώς τους ρόλους που επιβάλλει η μοίρα.

Υπάρχει κάτι που μπορεί να τους ξυπνήσει από τον λήθαργο; Άραγε, είναι ικανή η αγάπη να λύσει τα μάγια;

 62 total views,  2 views today