Η Ρωσία απελαύνει Ελληνες διπλωμάτες

900

Highlights:

  • Για ασύμμετρη ρωσική ενέργεια κάνει λόγο η Αθήνα, στον απόηχο της απόφασης της Μόσχας να απελάσει έλληνες διπλωμάτες.
  • Σε ανακοίνωσή του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι ο πρέσβης της Ελλάδας Αντρέας Φρυγάνας κλήθηκε στη Μόσχα και για να λάβει διπλωματική νότα, και να ενημερωθεί για τα ρωσικά αντίμετρα κατά της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της απέλασης Ελλήνων διπλωματών

Στην απέλαση δύο ελλήνων διπλωματών προχώρησε η ρωσική κυβέρνηση, καλώντας παράλληλα τη Δευτέρα τον Έλληνα πρέσβη στη Μόσχα Ανδρέας Φρυγανά στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών για να τον ενημερώσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρωσική πλευρά απελαύνει τον εμπορικό ακόλουθο της Ελλάδας και τον υπεύθυνο επικοινωνιών της ελληνικής πρεσβείας.

Σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ, o κ. Φρυγανάς εκλήθη επίσης προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τις «μη φιλικές ενέργειες της Αθήνας» κατά τη διάρκεια των προηγούμενων εβδομάδων.

Σε ανακοίνωσή του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι ο πρέσβης της Ελλάδας Αντρέας Φρυγάνας κλήθηκε στη Μόσχα και για να λάβει διπλωματική νότα, και να ενημερωθεί για τα ρωσικά αντίμετρα κατά της Ελλάδας, ως απάντηση στις «μη φιλικές ενέργειες εναντίον της Ρωσίας» στις αρχές Ιουλίου. Το ρωσικό ΥΠΕΞ δεν κατονομάζει τους απελαθέντες έλληνες διπλωμάτες.

Η αντίδραση της Μόσχας προκλήθηκε από την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών, και την απαγόρευση εισόδου σε άλλους δύο, στις αρχές Ιουλίου. Σύμφωνα με την Αθήνα, οι ρώσοι διπλωμάτες επιχείρησαν να υπονομεύσουν τη συμφωνία μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας, η οποία θα επιτρέψει στα Σκόπια να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Η Μόσχα απάντησε στην Αθήνα ότι οι απελάσεις αποτελούν «πρόκληση», και είχε δεσμευθεί να απαντήσει ανάλογα στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης.

H ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ

Greek Ambassador to Moscow Andreas Friganas«Στις 6 Αυγούστου ο Έκτακτος και Πληρεξούσιος Πρέσβης της Ελλάδος στη Ρωσία, Ανδρέας Φρυγανάς, κλήθηκε στο ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών όπου τού παρουσιάστηκε νότα που ενημέρωνε (την Ελλάδα) για τα αντίποινα που έλαβε η ρωσική πλευρά σε απάντηση στις μη φιλικές πράξεις της Αθήνας προς τους ρώσους διπλωμάτες και υπηκόους τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους». 

ΝΕΑ ΚΛΗΣΗ

Στο υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε ο ρώσος πρεσβευτής στην Αθήνα, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την απόφαση της Μόσχας να προχωρήσει σε απελάσεις ελλήνων διπλωματών.

Η ρωσική διπλωματία ανακοίνωσε το απόγευμα πως προβαίνει σε «συμμετρικά» αντίποινα για την απέλαση δύο Ρώσων και την απαγόρευση εισόδου σε άλλους δύο που επέβαλε η Ελλάδα στις αρχές Ιουλίου, ωστόσο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Αθήνα αντιλαμβάνεται την ρωσική ενέργεια ως ασύμμετρη.

Οι πηγές τόνισαν πως η Ελλάδα προέβη στις απελάσεις διότι διέθετε ασφαλή στοιχεία για την ύποπτη δράση των τεσσάρων, ενώ αντίθετα η Ρωσία δεν μπορεί να προσάψει οτιδήποτε στους έλληνες διπλωμάτες.

Οι τέσσερις Ρώσοι, μεταξύ άλλων, εκτιμάται πως επιχείρησαν να υπονομεύσουν την συμφωνία των Πρεσπών με την ΠΓΔΜ για επίλυση του ονοματολογικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική διπλωματία εξετάζει το ενδεχόμενο να προβεί σε περαιτέρω μέτρα, αν και δεν θέλει να προκαλέσει εκτροχιασμό των ελληνο-ρωσικών σχέσεων.

Η Μόσχα έχει κατηγορήσει την Αθήνα πως αποφάσισε να προχωρήσει στις απελάσεις των τεσσάρων υπό την επιρροή Δυτικών δυνάμεων, με την ελληνική πλευρά να απαντά πως χαράσσει την εξωτερική πολιτική της ανεξάρτητα και αυτόνομα.