Δεν έχει συμπληρωθεί ακόμη ένας μήνας από την έναρξη του προγράμματος χορήγησης ενισχυτικών δόσεων του εμβολίου κατά της COVID-19 και το Ισραήλ έχει ενδείξεις του θετικού αντίκτυπου της εκστρατείας αυτής στο επίπεδο προστασίας κατά της μόλυνσης και της σοβαρής νόσησης που έχει πυροδοτήσει η πολύ μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα, υπογραμμίζουν αξιωματούχοι και επιστήμονες.

Η παραλλαγή Δέλτα εμφανίστηκε στο Ισραήλ τον Ιούνιο, την ώρα που η χώρα είχε αρχίσει να καταγράφει τα θετικά αποτελέσματα της ταχύτερης εμβολιαστικής εκστρατείας στον κόσμο.

Με την οικονομία της ανοιχτή και τα περισσότερα περιοριστικά μέτρα να έχουν αρθεί, η χώρα κινήθηκε από μονοψήφια ημερήσια νέα κρούσματα και μηδενικούς θανάτους σε περίπου 7.500 νέα κρούσματα την περασμένη εβδομάδα, 600 νοσηλείες σε σοβαρή κατάσταση και πάνω από 150 νέους θανάτους μόνο κατά τη συγκεκριμένη εβδομάδα.

Στις 30 Ιουλίου το Ισραήλ ξεκίνησε να χορηγεί ενισχυτικές δόσεις του εμβολίου της Pfizer/BioNtech σε ανθρώπους άνω των 60 ετών και έγινε η πρώτη χώρα που το έπραξε. Την Πέμπτη επεξέτεινε το μέτρο ώστε να καλύπτει όλους όσοι είναι άνω των 40 ετών και οι οποίοι είχαν λάβει τη δεύτερη δόση πριν από τουλάχιστον πέντε μήνες, λέγοντας ότι το όριο ηλικίας πιθανόν να μειωθεί περαιτέρω.

Ενισχυτικές δόσεις εμβολίου

Κατά τις τελευταίες δέκα ημέρες η πανδημία εμφανίζει σημάδια υποχώρησης ανάμεσα σε εκείνους της πρώτης ηλικιακής ομάδας–περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εκ των οποίων έχουν λάβει ενισχυτική δόση–σύμφωνα με στοιχεία του ισραηλινού υπουργείου Υγείας και με επιστήμονες που μίλησαν στο Reuters.

Ο εκτιμώμενος ρυθμός αναπαραγωγής της επιδημίας της Covid-19, ο αριθμός R, μεταξύ των εμβολιασμένων άνω των 60 ετών ξεκίνησε να μειώνεται σταθερά γύρω στις 13 Αυγούστου και έχει πέσει κάτω από το 1, γεγονός που υποδηλώνει ότι κάθε μολυσμένο άτομο μεταδίδει τον ιό σε λιγότερο από ένα πρόσωπο.

Ένας ρυθμός αναπαραγωγής μικρότερος του ενός σημαίνει ότι η πανδημία υποχωρεί. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι ενισχυτικές ή αναμνηστικές δόσεις έχουν θετικές επιπτώσεις, αλλά πιθανόν και άλλοι λόγοι να συνεισφέρουν στη μείωση του αριθμού των μολύνσεων. Οι αριθμοί παραμένουν πολύ υψηλοί, αλλά αυτό που έχει αλλάξει είναι ότι η πολύ μεγάλη αύξηση στο ποσοστό των μολύνσεων και των σοβαρών κρουσμάτων έχει περιοριστεί, όπως έχει περιοριστεί και η ταχύτητα εξάπλωσης της πανδημίας, λέει ο Έραν Σίγκαλ, ένας επιστήμονας δεδομένων στο Ινστιτούτο Επιστημών Weizmann, ο οποίος είναι και σύμβουλος της κυβέρνησης.

“Αυτό πιθανόν να οφείλεται στις τρίτες αναμνηστικές δόσεις, σε μια αύξηση του αριθμού εκείνων που λαμβάνουν την πρώτη δόση και στον υψηλό αριθμό των εβδομαδιαίων μολύνσεων, πιθανόν έως και 100.000, που σήμερα έχουν φυσική ανοσία”, εξήγησε ο Σίγκαλ.

Το εμβόλιο κατά του lockdown

Αφού σημείωσε ένα από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν ποσοστά μόλυνσης στον κόσμο αυτό τον μήνα, το ερώτημα τώρα είναι αν το Ισραήλ μπορεί να αντεπεξέλθει σε ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας χωρίς να εφαρμόσει ένα νέο λοκντάουν που θα έπληττε την οικονομία του. Έχουν προκύψει αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν ότι ενώ το εμβόλιο παραμένει ιδιαίτερα αποτελεσματικό για την πρόληψη της σοβαρής νόσησης, η προστασία που παρέχει μειώνεται συν τω χρόνω.

Αλλά δεν υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των επιστημόνων και των αρχών για το αν είναι απαραίτητη η τρίτη δόση και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ανακοινώσει ότι θα πρέπει να εμβολιαστούν περισσότεροι άνθρωποι με την πρώτη δόση, προτού χορηγηθεί αναμνηστική δόση.

Οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει τα σχέδιά τους να χορηγήσουν τρίτη δόση σε όλους τους Αμερικανούς οκτώ μήνες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης επικαλούμενες στοιχεία που παραπέμπουν σε φθίνουσα προστασία. Ο Καναδάς, η Γαλλία και η Γερμανία έχουν επίσης σχεδιάσει εκστρατείες για αναμνηστική δόση.

Πηγή : iefimerida.gr

 

 

 247 total views,  2 views today