Ισχυρός  σεισμός5,9 Ρίχτερ σημειώθηκε στη δυτική Tουρκία  όπως ανακοίνωσε το ευρωπαϊκό κέντρο παρακολούθησης σεισμών EMSC.

Ο σεισμός σημειώθηκε στην  επαρχία Ντενιζλί, κοντά στην Αττάλεια, ενώ έγινε αισθητός στη Ρόδο .

Ακολούθησε μετασεισμός 4,4 Ρίχτερ. Ο σεισμός σημειώθηκε στην επαρχία Ντενιζλί, κοντά στην Αττάλεια.  Το ινστιτούτο Καντιλί ανέφερε ότι ο σεισμός, που σημειώθηκε στις 09:34 τοπική ώρα (08:34 ώρα Ελλάδας), είχε εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων.

Ακολούθησαν τέσσερις μετασεισμοί μεγέθους 3,4 ως 4,2 βαθμών

Αξιωματούχοι των πόλεων Ουτσάρι και Γενικόι, όπου ήταν το επίκεντρο του σεισμού, δήλωσαν στο NTV ότι περίπου 20 κτήρια και σπίτια υπέστησαν ζημιές, με τις Αρχές να εξακολουθούν να αποτιμούν την κατάσταση.

Αισθητός ο σεισμός και στη Ρόδο

Ο σεισμός έγινε αισθητός και στη Ρόδο. Ωστόσο οι αρμόδιοι φορείς είναι  καθησυχασιστικοί αφού δεν  θα υπάρξει  συνέχεια της  σεισμικής δραστηριότητας όπως τονίστηκε

Ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας

 Μιλώντας στο Skyrodos.gr o καθηγητής Γεωλογίας Σεισμολόγος κ. Ευθύμιος Λέκκας εμφανίστηκε καθησυχαστικός.

Το επίκεντρο του σεισμού όπως τόνισε ήταν 170 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Ρόδου.

«Έχουμε να  κάνουμε με ένα μεγάλο σεισμό που προήλθε από χιαστί ρήγματα  στην περιόχή της  Ινσπαρτα.  Είναι σε μια σεισμογενή περιόχή. Ο τελευταίος μεγάλος σεισμός είχε γίνει στο Dinar στην Τουρκία το 1995», δήλωσε ο κ Ευθύμιος Λέκκας.

Ο καθηγητής Γεωλογίας τόνισε πως έχουμε  να κάνουμε με  τον κύριο σεισμό .

«Δεν θα διεγείρει  ο συγκεκριμένος σεισμός ρήγματα στην Ελλάδα. Δεν θα υπάρξει δηλαδή περαιτέρω σεισμική δραστηριότητα από τα συγκεκριμένα ρήγματα», είπε ο κ. Λέκκας

Με εκτενή ρεπορτάζ τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της γειτονίκής Τουρκίας παρουσιάζουν την κατάσταση . ΟΙ φωτογραφίες αποτυπώνουν  τις  καταστροφές  σε παλιά κτίρια αλλά και την αγωνία του κόσμου.

Φωτογραφίες από το CNN Turk και την εφημερίδα Sabbah

 590 total views,  2 views today