«Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα συμμετέχοντας στην πανελλαδική απεργία που προκήρυξαν πρωτοβάθμια σωματεία, εργατικά κέντρα και ομοσπονδίες ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης. Τα σχέδιά της αφορούν και στον δικό μας κλάδο, επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινή λειτουργία των πανεπιστημίων και όλων των εργαζόμενων σε αυτά»

Αυτό υπογραμμίζουν οι καθηγητές μέλη του Συλλόγου ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου με αφορμή την απεργία που έχει προκηρυχθεί για τις 2 Οκτωβρίου.

Οι εκπαιδευτικοί αναφέρουν ότι με το νέο λεγόμενο «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο, η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να επιβάλλει μια σειρά από μέτρα που δίνουν γη και ύδωρ στους επενδυτές, είναι σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζόμενων και σε βάρος της δημόσιας περιουσίας και του περιβάλλοντος

«Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση καταστρατηγεί τα δικαιώματα των σωματείων προχωρώντας σε πρωτόγνωρες διαδικασίες ηλεκτρονικού φακελώματος των σωματείων, επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο το χτύπημα των γενικών συνελεύσεων», υπογραμμίζουν οι καθηγητές.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρονται τα ακόλουθα:

Με τον νέο λεγόμενο «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο, η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να επιβάλλει μια σειρά από μέτρα που δίνουν γη και ύδωρ στους επενδυτές, είναι σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζόμενων και σε βάρος της δημόσιας περιουσίας και του περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση καταστρατηγεί τα δικαιώματα των σωματείων προχωρώντας σε πρωτόγνωρες διαδικασίες ηλεκτρονικού φακελώματος των σωματείων, επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο το χτύπημα των γενικών συνελεύσεων.

Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα συμμετέχοντας στην πανελλαδική απεργία που προκήρυξαν πρωτοβάθμια σωματεία, εργατικά κέντρα και ομοσπονδίες ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης. Τα σχέδιά της αφορούν και στον δικό μας κλάδο, επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινή λειτουργία των πανεπιστημίων και όλων των εργαζόμενων σε αυτά. Η συμμετοχή για εμάς είναι αυτονόητη. Χρειάζεται όμως ενεργή δράση και καθημερινή αντιπαράθεση στο χώρο εργασίας μας. Ενάντια στην πολιτική τους που πλήττει όχι μόνο τα εργασιακά δικαιώματα, αλλά πλήττει κυρίως, και ουσιαστικά οδηγεί στην κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα του πανεπιστημίου.

Η επιστολή Κεραμέως είναι ενδεικτική των σχεδίων που έχουν για το δημόσιο πανεπιστήμιο, μετά την θεσμική κατάργηση του ασύλου, με την εφαρμογή ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών πλήρους εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησής των πανεπιστημίων, με την θεσμοθέτηση αυταρχικών δομών και ρυθμίσεων (βλ. εκ νέου Συμβούλια Ιδρύματος, βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια και διαγραφές φοιτητών) που θα οδηγήσουν στην ανάδειξη της ιδιωτικής παιδείας ως ενός αναγκαίου και απαραίτητου θεσμού.

Συμμετέχουμε στην απεργία την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου για να διεκδικήσουμε:
• Να μην περάσουν τα νέα αντεργατικά μέτρα και το «αναπτυξιακό νομοσχέδιο».
• Να καταργηθούν η τροπολογία της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για το 50%+1 για τη λήψη απόφασης για απεργία καθώς και όλοι οι αντιαπεργιακοί νόμοι.
• Να αυξηθεί άμεσα η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων για την αντιμετώπιση των μεγάλων αναγκών λειτουργίας τους, ιδιαίτερα σε ότι αφορά στη φοιτητική μέριμνα και στη διεύρυνση δωρεάν διανομής συγγραμμάτων.
• Νέο μισθολόγιο με γενναία αύξηση στους μισθούς των πανεπιστημιακών, με άμεση αναπλήρωση όλων των μέχρι τώρα απωλειών. Να επιστραφούν τα κλεμμένα από τα ασφαλιστικά ταμεία. Το νέο πανεπιστημιακό  μισθολόγιο να έχει άξονες:
 την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των μελών ΔΕΠ
 την κατάργηση του επιδοματικού χαρακτήρα με την ταυτόχρονη ενσωμάτωση όλων των επιδομάτων στο βασικό μισθό
 τις αναγκαίες αυξήσεις για την αξιοπρεπή μας διαβίωση και επιστημονική μας ανάπτυξη
 την καθιέρωση της σύνταξης στο 80% του μισθού.
• Να προκηρυχθούν νέες θέσεις μελών ΔΕΠ.
• Μέτρα ώστε να μην εγκαταλείψει κανένας φοιτητής και καμία φοιτήτρια τις σπουδές για οικονομικούς λόγους. Δημιουργία επιπλέον φοιτητικών εστιών ώστε να έχουν δωρεάν στέγαση όλοι οι φοιτητές και όλες οι φοιτήτριες. Διεύρυνση της δωρεάν σίτισης σε όλους τους φοιτητές και όλες τις φοιτήτριες.
• Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία και Παιδεία.
• Να καλυφθούν τα κενά των πανεπιστημίων σε εργαστηριακό και διοικητικό/τεχνικό προσωπικό.
• Μόνιμη και σταθερή δουλειά του διοικητικού και τεχνικού προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
• Κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων για τους νέους επιστήμονες και για το σύνολο των εργαζομένων στα πανεπιστήμια.

 278 total views,  2 views today