Καίριες προτάσεις του  Χ. Κόκκινου  για την κλιματική αλλαγή και τις φυσικές καταστροφές

343

Στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της  Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝ.Π.Ε.) στην Αιδηψό (23&24/11/21) συμμετείχεο Χαράλαμπος Κόκκινος Επικεφαλής του Περιφερειακού  Συνδυασμού “ΠΝΟΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ” και Περιφερειακός Σύμβουλος Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου.

Στη βασική θεματολογία του συζητήθηκαν θέματα που αφορούν :το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης, η κλιματική αλλαγή και τις φυσικές καταστροφές.

Στην τοποθέτηση του ” για την κλιματική αλλαγή και τις φυσικές καταστροφές” ο Χ. Κόκκινος κατέθεσε προτάσεις και επισήμανε τα παρακάτω :

1)Οι Περιφέρειες και οι Δήμοι της χώρας θα πρέπει να στελεχώνονται καλά και με υπαλλήλους επιμορφωμενους  και γνώστες  των θεμάτων Πολιτικής Προστασίας. Σημαντικό ρόλο μπορεί να διαδραματίσει το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας  Διοίκησης(ΕΚΔΑ) και το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης (ΙΝ.ΕΠ.).

2)Διεύρυνση στον αριθμό των  μελών των Συντονιστικων Οργάνων Πολιτικής Προστασίας (Σ. Ο. Π. Π. ) με την συμμετοχή Επιστημόνων και εκπροσώπων των παρατάξεων της μειοψηφίας των Περιφερειακών Συμβουλίων

3)Να αξιοποιούνται σωστά και στο σύνολό τους τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και να ενισχυθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία με οχήματα και σύγχρονα  τεχνολογικά μέσα.

Να διερευνηθεί η δυνατότητα αγοράς drones για την καλύτερη περιφρούρηση των δασών και παρακολούθησης της εξέλιξης των κρίσεων που εμφανίζονται από ακραία καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές.

4)Να ληφθούν έγκαιρα μέτρα για την αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών και των κατολισθησεων. Άμεσες παρεμβάσεις και στο μοναδικό τοπίο της “Καλντερας” της Σαντορίνης!

5)Έγκαιρη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για θέματα που αφορούν πολιτική προστασία και αντιμετώπιση φυσικών Καταστροφων.

6)Αξιοποίηση  των εθελοντικων οργανώσεων και ενίσχυση τους με τα απαραίτητα μέσα.

7)Να υπάρξει Πανελλήνια οργανωμένο σχέδιο αναδασώσεων.

8)Δημιουργία νέων αφαλατώσεων  και υδατοδεξαμενών για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος της λειψυδρίας,  ιδιαίτερα στη Νησιωτική Ελλάδα.

9)Τα θέματα Πολιτικής Προστασίας, διαχείρισης κρίσεων από φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές και η κλιματική αλλαγή να εισαχθούν στην εκπαιδευτική διαδικασία των νέων μας στα μαθητικά τους χρόνια(Στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση) .

10)Έγκαιρος σχεδιασμός και υλοποίηση  αντιπλημμυρικών έργων και άνοιγμα των αντιπυρικών ζωνών.

“Βρισκόμαστε μπροστά στην ταχύτατη εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεων της. Με συνεργασία και υπευθυνότητα μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Είναι ατομική και συλλογική υποχρέωση των πολιτών και μεγάλη η ευθύνη των κυβερνήσεων. Συγχρόνως οι Περιφέρειες της χώρας μας καλούνται να διαδραματίσουν  σημαντικό ρόλο σε ενέργειες που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος! Να επενδύσουν στην πρόληψη και να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν σωστά την αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα προκύψουν”, υπογράμμισε  ο κ. Κόκκινος

 

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ

 

-Επικεφαλής του Ανεξαρτήτου Περιφερειακού Συνδυασμού “ΠΝΟΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ”

-Περιφερειακός  Σύμβουλος Π. Ε. Ρόδου.

-Αντιπρόεδρος Εποπτικού  Συμβουλίου ΕΝΠΕ