Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση 4,7 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ ανοιχτά της Ρόδου κατέγραψαν σήμερα το πρωί οι σεισμογράφοι του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 7:06 πρώτα λεπτά με επίκεντρο στον θαλάσσιο χώρο 25χλμ. βορειοανατολικά του νησιού.

Μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε, στις 8:43 χθες το βράδυ, ανοιχτά της Ρόδου, κι έγινε αισθητός σε όλα τα Δωδεκάνησα, χωρίς ωστόσο ν’ αναφερθούν τραυματισμοί και ζημιές, καθησυχαστικός εμφανίσθηκε μιλώντας στον sky ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, τονίζοντας ότι παρακολουθείται στενά η μετασεισμική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με την μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο βασικός σεισμός εντοπίζεται 29 χιλιόμετρα βόρεια της Ρόδου, κοντά στα τουρκικά παράλια και είχε εστιακό βάθος 50 χιλιόμετρα.

Ο Καθηγητής Γεωλογίας Ε. Λέκκας πρόσθεσε επίσης ότι από χθες έχουν καταγραφεί πέντε αξιόλογες δονήσεις, με σημαντικό βάθος 40-50 χιλιομέτρων, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ο πρώτος ισχυρός σεισμός φαίνεται να ήταν και ο κύριος.

“Ο σημερινός σεισμός ήταν στην ίδια σεισμική ζώνη με τον χθεσινό. Δεν περιλαμβάνει πολλούς μετασεισμούς, είχαμε πέντε αξιόλογες δονήσεις με σημαντικό βάθος και θεωρώ ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Μας επιτρέπει να κάνουμε εκτίμηση ότι ήταν μάλλον ο κύριος σεισμός ο χθεσινοβραδινός”, είπε χαρακτηριστικά και επισήμανε ότι η Ρόδος είναι μία περιοχή ευαίσθητη και στην ξηρά και στη θάλασσα.

“Η Ρόδος χτίστηκε πάνω στη σεισμική δραστηριότητα” υπογράμμισε και καταλήγοντας είπε ότι από την πρώτη στιγμή ήρθε σε επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη και τον Δήμαρχο.

Τέλος, για τους σεισμούς που σημειώνονται από χθες πάνω στην πόλη της Ρόδου, στο βόρειο τρίγωνο του νησιού, ο κ. Λέκκας δήλωσε ότι παρατηρούνται, δεν γίνονται συχνά και δεν καταγράφονται γιατί είναι μικρού μεγέθους σεισμικές δονήσεις.

 1,131 total views,  2 views today