Μέχρι ίσως και τις πρώτες ημέρες του Απριλίου θα υπάρχουν κρούσματα γρίπης στην Ελλάδα και κατ επέκταση και στη Ρόδο σύμφωνα με τους ιατρούς.

Η εποχική γρίπη δεν λέει να υποχωρήσει αυτό έχει  θέσει σε ετοιμότητα τις υγειονομικές αρχές.

«Δεν είμαστε όπως πριν από  λίγο καιρό. Υπάρχει μια κάμψη. Μέχρι και τον Απρίλιο όμως  θα  έχουμε κάποια περιστατικά. Δεν είμαστε στην …κορυφή αλλά λίγο μετά από αυτή», τόνισε μιλώντας στον sky o Διευθυντής της Α΄ Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ρόδου κ.Στέλιος Καραταπάνης.

Τα άτομα που ανήκουν στις  ομάδες υψηλού κινδύνου όπως τόνισε ο κ. Καραταπάνης μπορούν και τώρα να κάνουν εμβόλια για να είναι προστατευμένα από τη γρίπη.

«Θα πρέπει όλοι να είναι προσεκτικοί. Να αποφεύγουν τους κλειστούς χώρους τα άτομα που έχουν λοίμωξη να μην κουράζονται  και να τηρούν τους κανόνες υγιεινής. Είναι βασικό να πλένουμε σωστά τα χέρια μας. Αυτό οι περισσότεροι το ξεχνούν», είπε ο κ. Καραταπάνης

Σχετικά  με τα συμπτώματα και τα φαρμακευτικά σκευάσματα που χρειάζονται ο κ. Καραταπάνης δήλωσε:

«Για τη γρίπη δεν χρειάζεται αντιβίωση. Συνήθως εμφανίζεται  υψηλός πυρετός χωρίς άλλα ενοχλήματα, Αυτό αντιμετωπίζεται με ξεκούραση στο σπίτι και αντιπυρετικά. Αν δούμε ότι ο πυρετός επιμένει τότε να  σπεύσουμε στο γιατρό. Δεν χρειάζεται ειδική αντιβίωση. Αν ένα άτομο ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου θα πρέπει άμεσα να συμβουλεύεται τον οικογενειακό γιατρό χωρίς να περιμένει » .

Σε ερώτηση σχετικά με τα περιστατικά που έφθασαν  στο νοσοκομείο της Ρόδου ο κ.Στέλιος Καραταπάνης δήλωσε:

«Είχαμε αρκετές λοιμώξεις να αντιμετωπίσουμε και περιστατικά με πνευμονία».

Όσο για τα εμβόλια υπάρχει επάρκεια όπως δήλωσε στο skyrodos.gr  ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου κ. Νίκος Φουτούλης.

«Δεν τίθεται θέμα έλλειψης εμβολίων. Υπάρχουν σε  μεγάλες ποσότητες», τόνισε.

 Τα βασικά μέτρα πρόληψης από τη γρίπη

Τέσσερα είναι τα βασικά μέτρα πρόληψης από τον ιό της νέας γρίπης, ιδιαίτερα για τις ομάδες υψηλού κινδύνου όπως και για τους εργαζόμενους σε χώρους παροχής Υπηρεσιών Υγείας:

  1. Τήρηση των κανόνων της Υγιεινής των Χεριών, με συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό και επάλειψη με αλκοολούχο αντισηπτικό
  2. Τήρηση των βασικών αρχών υγιεινής, βήχας και φτέρνισμα στο μανίκι ή το μαντίλι σας
  3. Εμβολιασμός έναντι της εποχικής γρίπης
  4. Έγκαιρη λήψη κατάλληλης προφυλακτικής αγωγής . Αφορά κυρίως άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί και έχουν έρθει σε επαφή με άτομα που νοσούν από γρίπη.

 

 

 604 total views,  2 views today