Να διεθνοποιήσουμε το ζήτημα της Αγιάς Σοφιάς και να επιδιώξουμε τον οικονομικό αποκλεισμό της Τουρκίας, τόνισε μιλώντας στον Ρ/Σ sky ο γεωστρατηγικός αναλυτής και συγγραφέας Σάββας Καλεντερίδης, με αφορμή την απόφαση Ερντογάν να μετατρέψει το παγκόσμιο μνημείο της Χριστιανοσύνης από Μουσείο σε Τζαμί, γεγονός που έχει προκαλέσει την παγκόσμια οργή.

Ο κ. Καλεντερίδης μιλώντας στη Νατάσα Παμπρή και σχολιάζοντας την προτροπή του εφοπλιστή κ. Α. Μαρτίνου ν’ αποκλείσουν οι Έλληνες τους δεξαμενισμούς πλοίων στην Τουρκία, αλλά και του Προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Βασίλη Κορκίδη για εμπάργκο από όλα τα Επιμελητήρια της Ελλάδας στα τουρκικά προϊόντα, τόνισε ότι πρόκειται για αξιέπαινες πρωτοβουλίες.

“Εάν βάλουν ένα φραγμό σε όλες τις συναλλαγές με την Τουρκία, θα πονέσει πολύ τη γείτονα χώρα”, είπε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε ότι η ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει να υιοθετήσει την πρόταση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Κουμουτσάκου να απαγορεύσει η Ελλάδα τη διέλευση των τουρκικών φορτηγών διεθνών μεταφορών από τους Κήπους προς την Ευρώπη, από όπου διακινείται το 70% των προϊόντων της Τουρκίας προς τις ευρωπαϊκές χώρες και που αποτελεί το 50% των εξαγωγών της Τουρκίας.

Ο κ. Καλεντερίδης, ανέλυσε το σκεπτικό της ατζέντας του Τούρκου Προέδρου να προβεί σε αυτή την κίνηση, παραμερίζοντας τις παγκόσμιες αντιδράσεις κι εξήγησε ότι:

Όσο κι αν αυτό μας πονάει, είναι ένα εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας, όσον αφορά τις νομικές και διοικητικές πράξεις που γίνονται για τη διαχείρισή του. Από τη στιγμή που είναι ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, θα πρέπει η κάθε κυβέρνηση, να λαμβάνει υπόψη τις αντιδράσεις που θα έχει η κάθε κίνηση για κάτι τέτοιο. Φαντασθείτε την ελληνική κυβέρνηση να άλλαζε το χαρακτήρα του Παρθενώνα που είναι εθνικό μνημείο, τι θα είχε προκαλέσει στη διεθνή κοινότητα, αν για παράδειγμα αποφάσιζε να τον μετατρέψει π.χ. σε ναό ή οτιδήποτε άλλο. Θα γινόταν παγκόσμιος σάλος. Τέτοιος ακριβώς είναι και ο αντίκτυπος της πράξης του Ερντογάν. δε λαμβάνει υπόψη του το χαρακτήρα και την παγκόσμια ακτινοβολία που έχει αυτό το μνημείο και πέραν αυτών ο Ταγίπ Ερντογάν έχει και εσωτερική και εξωτερική ατζέντα.

Η εσωτερική ατζέντα έχει να κάνει με τον Μουσταφά Κεμάλ. Το πολιτικό Ισλάμ στην Τουρκία θεωρεί ότι ο Κεμάλ πρόδωσε τον εθνικό όρκο (πρωτόκολλο που ψήφισαν οι βουλευτές της Οθωμανικής Βουλής στην Κων/λη την τελευταία ημέρα λειτουργίας της, όταν ήταν υπό διεθνή έλεγχο). Τότε ψήφισαν ένα κείμενο που είχε έξι άρθρα το οποίο έλεγε ότι το Κερκούρ, η Μοσούλη, το Χαλέπι, η Θράκη και τα νησιά του Αιγαίου θα πρέπει να είναι μέσα στα όρια της τουρκικής Δημοκρατίας που θα ιδρυθεί μετά από τις διαπραγματεύσεις με τις νικήτριες δυνάμεις του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Κεμάλ λοιπόν στις 24/7/1923 υπέγραψε τη Συνθήκη της Λωζάνης κι άφησε εκτός των ορίων της Τουρκίας το Κερκούτ, τη Μοσούλη, το Χαλέπι, την Κύπρο και τα νησιά του Αιγαίου. Εκτός αυτών ακύρωσε το Χαλιφάτο, κατήργησε την οθωμανική γραφή, τα ισλαμικά τάγματα, απαγόρευσε ακόμη και ορισμένα τραγούδια της Ανατολής κι έκλεισε την Αγιά Σοφιά που ως τότε λειτουργούσε ως Τζαμί και το 1934 τη μετέτρεψε σε μουσείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ AKOMH:   Δύο νέα κρούσματα στο ΚΥΤ Λέρου, δεν έχει πάει στο νησί κλιμάκιο του ΕΟΔΥ

Το πολιτικό Ισλάμ θέλει στην ουσία ν’ ακυρώσει τη Συνθήκη της Λωζάνης. Και δεν είναι τυχαίο που μετέφερε την πρώτη προσευχή για τις 24/7, θέλοντας να δώσει ένα μήνυμα ότι εμείς θα χτυπήσουμε τη Συνθήκη της Λωζάνης και θα ξαναφέρουμε την Τουρκία εκεί που είναι τα όρια του όρκου. Αυτή είναι και η γεωπολιτική πτυχή, γιατί δίνει ένα μήνυμα στους απανταχού μουσουλμάνους ότι απελευθερώνουμε την Αγιά Σοφιά από τα δεσμά των ιμπεριαλιστών, την ξανακάνουμε μουσουλμανική, παρουσιάζει τον εαυτό του ως ένα δεύτερο Πορθητή και την ενέργεια αυτή ως δεύτερη Άλωση της Κωνσταντινούπολης κι έτσι επιχειρεί να κατοχυρώσει και τον τίτλο του ηγέτη του μουσουλμανικού κόσμου.

 

Ο Ερντογάν, ναι, έχει κι εσωτερικά προβλήματα, λόγω της κακής κατάστασης της οικονομίας και προσπαθεί αυτά τα προβλήματα να τα εξισορροπήσει με αυτή την ενέργεια (μετατροπή Αγ.Σοφιάς σε Τζαμί) που ακόμη και οι Κεμαλιστές δεν έχουν τη δύναμη να την καταδικάσουν και λένε ότι την εγκρίνουν.

Ερωτηθείς ο κ. Καλεντερίδης για το πως πρέπει να αντιδράσει η Ελληνική Κυβέρνηση, απάντησε:

Όσο διεθνοποιείται το ζήτημα κι αυξάνονται οι αντιδράσεις από Κυβερνήσεις και κυρίως από φορείς και διεθνείς οργανισμούς στην Ε.Ε., αυτό στην ουσία διευκολύνει την προώθηση της ατζέντας μας σε άλλα ζητήματα έναντι της Τουρκίας. Δηλαδή δείχνοντας τη βάρβαρη αυτή πράξη διευκολύνει την προώθηση των ζητημάτων όπως είναι οι τουρκικές παραβιάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο (Κύπρο) και τις επικείμενες στην Κρήτη και τη Ρόδο.

 620 total views,  2 views today