Ανανέωση:

Kαθησυχαστικοί εμφανίστηκαν με δηλώσεις τους οι σεισμολόγοι για τον ισχυρό σεισμό που έγινε λίγο πριν από τις 08:00 στη Ρόδο σήμερα.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ο σεισμός είχε μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, και ανησύχησε τους κατοίκους.

Το εστιακό βάθος ήταν στα 16.8 χιλιόμετρα και το επίκεντρο 37 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ρόδου. Ακολούθησαν δύο μετασεισμοί..

Προσοχή ωστόσο συνέστησε στους κατοίκους της Ρόδου ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών κ. Άκης Τσελέντης.

«Αν δεν περάσουν δύο ημέρες δεν μπορούμε να πούμε ότι ήταν ο κύριος σεισμός. Εδώ και εννιά ημέρες είχαμε άλλο ένα σεισμό λίγο νοτιότερα.Επειδή είχε 17 χιλιόμετρα βάθος θα υπάρχουν μετασεισμοί. Φαίνεται πως έχει διεγερθεί το κομμάτι του ελληνικού τόξου», τόνισε ο κ. Τσελέντης.

Ο κ. Τσελέντης τόνισε πως το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών παρακολουθεί την περιοχή καθώς διαθέτει και όργανα που καταγράφουν τη σεισμική δραστηριότητα.
«Οι κάτοικοι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί. Να κατεβάσουν τα βαριά αντικείμενα από τα ράφια. Επίσης τα παιδιά να μην παίζουν κοντά σε μάντρες και παλαιές κατοικίες. Μιλάμε για τα στοιχειώδη μέτρα», είπε ο κ. Τσελέντης.

Ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών τόνισε πως θα έρθει στη Ρόδο προκειμένου να ασχοληθεί με το θέμα των παλιρροϊκών κυμάτων.
«Έχω σκοπό να έρθω . στη Ρόδο για να ασχοληθώ με το θέμα των παλιρροικών κυμάτων. Η επικοινωνία με τις αρχές θα γίνει μέσω της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που έχει και το επιχειρησιακό κομμάτι», είπε.

Ωστόσο ήταν επικριτικός για τον ΟΑΣΠ που όπως τόνισε δεν κάνει τίποτε.
« Η Ελλάδα έχει γεμίσει με γέφυρες και σχολεία ετοιμόρροπα και το επιχείρημα του ΟΑΣΠ είναι ότι δεν είναι δική του αρμοδιότητα. Ποιος είναι ο ρόλος τους; Διακοσμητικός;» τόνισε.
Στον ισχυρό σεισμό αναφέρθηκε μιλώντας στον Sky και ο σεισμολόγος κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

«Ο σεισμός έγινε στον χώρο ανάμεσα σε Ρόδο και Τουρκία, 40χλχ από την πόλη της Ρόδου στα ανατολικά. Το επίκεντρο της δόνησης ήταν μακριά από κατοικημένες περιοχές και δεν υπάρχει κίνδυνος. Έχουν γίνει και δύο μετασεισμοί», τόνισε.
Σε ερώτηση αν ο σεισμός συνδέεται με την σεισμική δόνηση στην Κωνσταντινούπολη τόνισε πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Σε ερώτηση αν η σεισμική δραστηριότητα μπορεί να συνδεθεί με τσουνάμι τόνισε:
«Μακροπρόθεσμα μπορεί . Το αναφέρω γιατί κάτι ανάλογο έχει συμβεί στο παρελθόν. Δεν προκαλούν όλοι οι σεισμοί αλλά προκαλούν. Στο μέλλον ελλοχεύει ο κίνδυνος».
Να σημειωθεί πως παλιρροϊκό κύμα εμφανίστηκε και στο λιμάνι της Κω το 2017 με τον ισχυρό σεισμό.

Σχετικά με την ενημέρωση των πολιτών ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε πως οι πολίτες δεν θα πρέπει να είναι κοντά στα παράλια.

 98 total views,  4 views today