“Καπέλωσε” το Δήμο η Περιφέρεια για την επίδειξη με F-16 στις 7 Μαρτίου!

1973

Το Δήμο Ρόδου επιχείρησε η περιφερειακή αρχή να «καπελώσει»  για τις εκδηλώσεις εορτασμού της επετείου Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου !

Αφορμή ήταν η αεροπορική επίδειξη με αεροσκάφος F16 της ομάδας ΖΕΥΣ την οποία ανακοίνωσε … μόλις σήμερα το πρωί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου!

Αγνόησαν  παντελώς  ότι οι ενέργειες για την αεροπορική επίδειξη  και όχι μόνο έγιναν από το Δήμο Ρόδου και μάλιστα από  τον περασμένο Ιανουάριο όπου εστάλη η σχετική επιστολή του δημάρχου κ. Φώτη Χατζηδιάκου,   στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας για τη διάθεση αεροσκάφους F-16 για αεροπορική επίδειξη.

Η απόδειξη για το …καπέλωμα ήρθε από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας. Συγκεκριμένα  με επιστολή που εστάλη στις 19 Φεβρουαρίου,  προς το δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο, από το  διευθυντή Α Κλάδου  του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας κ. Θεόδωρο Λίγκρη  έγινε  αποδεκτό το αίτημα για την εκτέλεση πτήσης επίδειξης από αεροσκάφος F16 της ομάδας ΖΕΥΣ στις εκδηλώσεις για την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου.

Από το έγγραφο δεν ανακύπτει πουθενά εμπλοκή  της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που μπορεί να έχει την αρμοδιότητα για τις εκδηλώσεις αλλά δεν πήρε την πρωτοβουλία να καλέσει την ομάδα ΖΕΥΣ στη Ρόδο!

Ο δήμαρχος Ρόδου με επιστολή που   έστειλε στον περιφερειάρχη κ. Γ Χατζημάρκο,   στις 20 Φεβρουαρίου τον είχε ενημερώσει για όλα,   δηλαδή την επίδειξη  από την ομάδα ΖΕΥΣ και την συμμετοχή στην παρέλαση τμήματος του Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης.

Ωστόσο αυτό που συνέβη δεν έχει προηγούμενο!

Η ανακοίνωση της δημοτικής αρχής στις 20 Φεβρουαρίου

Στην επιστολή του προς τον περιφεριειάρχη  ο δήμαρχος ανέφερε τα  ακόλουθα:

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων  που θα πραγματοποιηθούν για τον εορτασμό της 71ης Επετείου Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με τη μητέρα Ελλάδα, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι:

α. Κατόπιν της υπ αριθμ 2/3076/18.1.2019 επιστολής μας  προς το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας η Πολεμική Αεροπορία θα διαθέσει Αεροσκάφος- F-16  της ομάδας επίδειξης ΖΕΥΣ  για εκτέλεση  πτήσης  επίδειξης την 7η Μαρτίου  2019.

β. Κατόπιν προσκλήσεως μας , τμήμα του ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης , αποτελούμενο από 32 άτομα , θα παρελάσει ( ένοπλο)  προς τιμήν της Εθνικής μας Επετείου.

Παρακαλούμε να  προηγηθεί στη σειρά των τμημάτων της πολιτικής παρέλασης, τιμητικά, ως προσκεκλημένοι μας,  όπως έγινε στις παρελάσεις της Θεσσαλονίκης  και των άλλων πόλεων  που έχουν συμμετάσχει.

γ. Τέλος σας γνωρίζουμε  ότι αμέσως μετά το πέρας της παρέλασης  και των χορευτικών εκδηλώσεων  της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών  Παροικιακών  Συλλόγων Ρόδου, θα πραγματοποιηθούν  στην είσοδο του Δημαρχιακού Μεγάρου τα αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης πλάκας  με την αναγραφή- συμπλήρωση του ονόματος  του αείμνηστου , Γιώργου Δασκαλάκη του Ιωάννη , για την προσφορά του στην Εθνική Αντίσταση και τον πολυετή αγώνα του κατά των κατακτητών. Ο Γιώργος Δασκαλάκης εκτελέστηκε από τους Γερμανούς  στις 23.04.1946 σε ηλικία μόλις 27 ετών, αφού υπέστη απάνθρωπα βασανιστήρια αφήνοντας πίσω του χήρα και τρια ορφανά παιδιά.

Η απάντηση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας

 Στην επιστολή που έστειλε στο δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο, στις 19 Φεβρουαρίου, ο διευθυντής Α Κλάδου του ΓΕΑ υποπτέραρχος κ. Θεόδωρος Λίγκρης  αναφέρονται τα ακόλουθα:

Κύριε Δήμαρχε,

Σε συνέχεια της υπ. Αριθμ. 2/3076/18-01-2019  επιστολής σας , σας γνωρίζουμε ότι  η Πολεμική Αεροπορία θα διαθέσει  την 7η Μαρτίου 2019  Αεροσκάφος F-16 της Ομάδας  Επίδειξης ΖΕΥΣ για εκτέλεση πτήσης  επίδειξης στο πλαίσιο  των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν  για τον εορτασμό  της 71ης  Επετείου Ενσωμάτωσης  της Δωδεκανήσου με τη μητέρα Ελλάδα.

Για τη ρύθμιση τυχόν λεπτομερειών  που αφορούν το συντονισμό  της Αεροπορικής επίδειξης, μπορείτε να επικοινωνήσετε  με τα τηλέφωνα  που αφορούν τη Διεύθυνση Επιχειρήσεων Εκπαίδευσης

Με τιμή

Υποπτέραρχος  Θεόδωρος Λίγκρης 

Διευθυντής Α Κλάδου