Καραταπάνης: Και για την μετάλλαξη Όμικρον θα είμαστε σε επιφυλακή και διαρκή επιτήρηση!

293

«Μόνη λύση για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι η πιστή εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων και οι εμβολιασμοί».

Αυτό δήλωσε σήμερα ο Διευθυντής της Α Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου της Ρόδου κ. Στέλιος Καραταπάνης με αφορμή την μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων και την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον.

«Ακούμε τις δηλώσεις των ειδικών για την μετάλλαξη Όμικρον. Θα δούμε στην πράξη όμως τι θα συμβεί. Θα είμαστε σε επιφυλακή και διαρκή επιτήρηση», τόνισε.

Σε ότι αφορά τη νέα  μετάλλαξη τόνισε πως τα συμπτώματα μπορεί να είναι πιο ήπια αλλά είναι πιο μεταδοτική.

«Ανησυχία υπάρχει γιατί το τοπίο αναφορικά με τη νέα μετάλλαξη δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο. Σε αυτό που συμφωνούν  όλοι είναι στα συμπτώματα που είναι πιο ήπια. Αν είναι πολλά τα κρούσματα πάλι θα πιεστεί το σύστημα υγείας.  Θα πρέπει να μην επιβαρυνθεί το ΕΣΥ και να μην χάνονται ανθρώπινες ζωές», είπε ο κ. Καραταπάνης.

Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί να κάνουν το εμβόλιο και επίσης  να γίνεται και η Τρίτη δόση.

Ο κ. Καραταπάνης τόνισε πως θα πρέπει να εφαρμόζονται πιστά και τα υγειονομικά μέτρα και τόνισε πως οι Ροδίτες είχαν αρχίσει να τα παραγκωνίζουν.

«Και εδώ στη Ρόδο δεν τηρούνταν τα μέτρα. Ο κόσμος κυκλοφορούσε στα καταστήματα χωρίς μάσκες. Πρέπει να εφαρμόζονται τα μέτρα μέχρι να τελειώσει η υπόθεση που λέγεται κορονοιός», δήλωσε ο Διευθυντής της Α Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ρόδου.

Σε ερώτηση σχετικά με τους νοσηλευόμενους με κορονοιό ο κ, Καραταπάνης δήλωσε πως δεν είναι πολύ.

«Δεν θα αντέξει  μεγάλη πίεση το νοσοκομείο. Το καλοκαίρι που πέρασε φθάσαμε να νοσηλεύουμε μέχρι και  πενήντα άτομα. Και περισσότεροι να έρθουν θα τους φροντίσουμε αλλά δεν πρέπει να πιεστεί το σύστημα.Θα είναι τρομακτική η  πίεση. Να μην φθάσουμε να γίνουμε νοσοκομείο μιας νόσου», είπε.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα

Ο κ. Καραταπάνης αναφέρθηκε και στα μονοκλωνικά αντισώματα και τόνισε πως στο νοσοκομείο δεν διαθέτει δικά του. Όταν υπάρχει ανάγκη έρχονται με ταχυμεταφορική από την Αθήνα.Μίλησε και για τις οδηγίες που έχουν ήδη δοθεί από την Ιατρικό Σύλλογο στους γιατρούς μέλη του.

“Ανακοινώθηκαν τα διευρυμένα  κριτήρια με βάσει τα οποία γίνεται η χορήγηση των αντισωμάτων στους ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη. Ο κάθε γιατρός υποβάλλει το αίτημα και στέλνονται. Όμως δεν είναι πάρα πολλά . Η Ελλάδα διαθέτει 2000 τεμάχια.  Το νοσοκομείο δεν έχει δικά του. Η διαδικασία θέλει τρέξιμο ανάλογα με τα περιστατικά”, τόνισε.

Για τους εμβολιασμούς τόνισε πως η διαδικασία έχει επιταχυνθεί αφού στο νοσοκομείο Ρόδου λειτουργούν τώρα περισσότερες γραμμές εμβολιασμού.

“Πάμε σχετικά  καλά. Η Ρόδος ήταν ψηλά σε ότι αφορά τα ποσοστά των εμβολιασμών”, είπε ο κ. Καραταπάνης.