Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός κατέθεσε πρόταση για την αναθεώρηση του άρθρου 38 του Συντάγματος σχετικά με τον ορισμό αναπληρωτή πρωθυπουργού για το ενδεχόμενο αδυναμίας άσκησης των καθηκόντων από τον Πρωθυπουργό για λόγους υγείας. Συγκεκριμένα, η πρότασή του διατυπώνεται ως εξής:

“Αναθεώρηση του άρθρου 38 παρ 2 προς την κατεύθυνση της πρόβλεψης ότι, αν ο πρωθυπουργός αδυνατεί για λόγους υγείας να ασκήσει τα καθήκοντά του να  ορίζεται, στην αρχή της θητείας του Πρωθυπουργού, Αναπληρωτής Πρωθυπουργός ή Αντιπρόεδρος με πλήρεις εξουσίες, μέχρις ότου είτε αποκατασταθεί η δυνατότητα του Πρωθυπουργού να ασκεί τα καθήκοντά του ή παραιτηθεί ή εκλείψει.”

Η πρόταση του Δημήτρη Κρεμαστινού είναι βασισμένη σε σημαντικά για την Ελλάδα ιστορικά γεγονότα τα οποία έζησε από κοντά τους τελευταίους μήνες της περιπέτειας υγείας του Ανδρέα Παπανδρέου και τα οποία θα μπορούσαν να είχαν αποβεί δραματικά για τη Χώρα, με σκοπό την πρόληψη της επανάληψης αντίστοιχων.

Συζητώντας σχετικά με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής διευκρίνισε ότι η πρόταση του έχει υπογραφεί από 50 βουλευτές που προέρχονται από τέσσερα κόμματα καθώς και από ανεξάρτητους βουλευτές.

“Η πρότασή μου για ορισμό αναπληρωτή πρωθυπουργού με πλήρεις εξουσίες όταν συντρέχει αδυναμία του Πρωθυπουργού λόγω υγείας, εμπεριέχεται στις προτάσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δια της Προέδρου της. Επιπλέον αυτού, για να έχει δικαίωμα βάσει του Κανονισμού να συζητηθεί στην Ολομέλεια, την συνυπέγραψαν άλλοι 50 βουλευτές προερχόμενοι από 4 κόμματα καθώς και αρκετοί ανεξάρτητοι βουλευτές.”

 Οι αντιδράσεις για την πρόταση

 Ωστόσο το γεγονός ότι η πρόταση του κ. Δ. Κρεμαστινού συνυπογράφεται και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχει προκαλέσει πλείστα σχόλια και στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ.

Μιλώντας στον Sky ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ κ. Ν Παπανικόλας χαρακτήρισε φιλική κίνηση  την υπογραφή της τροπολογίας του κ. Κρεμαστινού από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Γίνεται όμως  προσπάθεια αποδόμησης του ΚΙΝΑΛ. Πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο κατά του κόμματος», τόνισε ο κ. Παπανικόλας.

«Ο κ. Κρεμαστινός έχει το θάρρος των απόψεων του.Αν η τροπολογία είναι σε όφελος της πατρίδας τότε να συγκεντρωθούν υπογραφές. Προφανώς όμως ο ΣΥΡΙΖΑ  θέλει κοντά του ιστορικά στελέχη για να λεηλατήσει την παράταξη μας. Εμείς όμως πρέπει να τη διαφυλάξουμε, τόνισε μιλώντας για το ίδιο θέμα  στον Sky ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΙΝΑΛ κ. Βαίος Καλοπίτας και πρόσθεσε ότι από την αρχή ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει προσπάθεια  προσέλκυσης στελεχών του ΚΙΝΑΛ.