Ανανέωση:

“Επαναφέρω στη μνήμη των ανθρώπων της Ρόδου που ακόμη πονούν τον τόπο τους και την ιστορία του -λίγοι, δυστυχώς, έχουν απομείνει- το θέμα της διάσωσης των χναριών που άφησαν σε αυτόν τον τόπο οι ήρωες εμπειροτεχνίτες καραβομαραγκοί, αυτοί που στέριωσαν και διατήρησαν τη ναυτοσύνη στον τόπο μας και έχτισαν τις βάσεις του ελληνικού θαύματος του εφοπλισμού!

Στην είσοδο του λιμανιού της Ρόδου, μέχρι πριν από λίγες ημέρες, υπήρχε η καλύβα-εργαστήριο του Συμιακού Μαστρο-Μιχάλη Χατζηνικολάου από τους τελευταίους καραβομαραγκούς της Ρόδου.

Στον χώρο του εργαστηρίου του ακριβώς από έξω υπήρχε ένα μηχάνημα, που λέγεται καταρράχτης, κατασκευής αρχών 20ου αι. από ιταλικό εργοστάσιο.

Το μηχάνημα αυτό έχει ως σκοπό την κοπή τεράστιων κορμών σε σανίδες και ήταν εγκατεστημένο στο Campochiaro, νυν Προφήτης Ηλίας, και από αυτό οι Ιταλοί έκοψαν όλη την ξυλεία για τα κτήρια που κατασκευάσθηκαν στην Ρόδο και αποτελεί μνημείο βιομηχανικής κληρονομιάς.

Στη συνέχεια, το απέκτησε ο κος Τσαλαχούρης, της γνωστής επιλοποιίας και την δεκαετία του 1980 δόθηκε στον καραβομαργκό Χατζηνικολάου, ο οποίος το χρησιμοποίησε, όπως και πλείστοι άλλοι, για την επεξεργασία ξύλων για το χτίσιμο των ξύλινων σκαριών. Πριν από λίγα χρόνια, Ιταλοί επίγονοι των εποίκων υλοτόμων από την Βόρειο Ιταλία, που είχαν εγκαταστήσει οι Ιταλοί στο υλοτομικό αγρόκτημα του Campochiaro, επισκέφθηκαν την Ρόδο και προσήλθαν για να θαυμάσουν το μηχάνημα-καταρράχτης, σπάνιο πλέον είδος και αντικείμενο θαυμασμού και απολύτου ανάγκης διατήρησης και διάσωσής του.

Πριν δε από μερικά χρόνια, σε εκδηλώσεις που έγιναν συμβολικά στην γνωστή ταβέρνα του αείμνηστου Γκρινιάρη, ο τότε Δήμαρχος κος Χατζηδιάκος, μαζί με αντιδημάρχους και αντιπεριφερειάρχες δεσμεύθηκαν δημοσίως ότι επίκειται η μετατροπή του εργαστηρίου και του καταρράχτη σε μουσείο κόσμημα στην είσοδο του λιμανιού, σε δωρεάν σχέδια του αρχιτέκτονα Ανδρέα Μιχαηλίδη.
Αντί αυτού πριν από λίγες ημέρες μπουλντόζες γκρέμισαν το ιερό λείψανο-εργαστήριο του Μαστρο-Μιχάλη και τσιγγάνοι μετέφεραν όλα τα μηχανήματα και τον καταρράχτη σε επιχειρηματία που εμπορεύεται παλιά σιδηρικά (scraps).

Επιτέλους, λίγος σεβασμός και αγάπη για αυτόν τον παράδεισο που ζούμε και τον πολιτισμό του, που πολλοί συναγωνίζονται εδώ και χρόνια ποιος θα τον βιάσει και θα τον λεηλατήσει στυγνότερα.

Ροδίτες και φίλοι του νησιού αυτού ξυπνήστε, μαζί με τη Ρόδο βιάζουν και εξαθλιώνουν και τις ζωές μας.

Ας ξεκινήσουμε μία σταυροφορία, σε ένδειξη συμβολικής και ελάχιστης τιμής προς το έπος των αφανών καραβομαραγκών, για τη διάσωση του μηχανήματος, το οποίο ακόμη βρίσκεται στον έμπορο παλιοσιδηρικών.

Ενημερώστε αυτούς που είναι υπεύθυνοι και κάντε την προσπάθειά σας για την διάσωσή του. Από την Κάλυμνο που βρίσκομαι για τις πανελλήνιες εκλιπαρώ για τη βοήθεια όλων σας!!!”

 2,423 total views,  2 views today