Κικίλιας :Ο Τουρισμός δεν είναι υπόθεση των λίγων, αλλά των πολλών!

198

«Η θερινή περίοδος θα ξεκινήσει το 2022 από το Μάρτιο για όσους προορισμούς μπορούν, κυρίως λόγω κλίματος, να το υποστηρίξουν. Και με μεγάλη αισιοδοξία στις επαφές μας με όλες τις αεροπορικές εταιρείες, τους tour operators, τις εταιρείες κρουαζιέρας, βλέπουμε αύξηση διαθεσιμότητας, πτήσεων, δρομολογίων και προορισμών», τόνισε μεταξύ άλλων σε ομιλία του στη Βουλή ο  υπουργός Τουρισμού  κ. Βασίλης Κικίλιας και  υπογράμμισε ότι ο τουρισμός δεν είναι υπόθεση των λίγων, είναι υπόθεση των πολλών.

Αναλυτικά ο υπουργός Τουρισμού είπε:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Στόχος μας είναι το 2022 καλώς εχόντων των πραγμάτων, να πάμε σε ολική επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού. Γι’ αυτό το λόγο από σήμερα τρέχει στο εξωτερικό η καμπάνια μας για τον χειμερινό τουρισμό. Θα ακολουθήσει η καμπάνια για τον εσωτερικό τουρισμό και μετά για το city break, ξεκινώντας από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Η θερινή περίοδος θα ξεκινήσει το 2022 από το Μάρτιο για όσους προορισμούς μπορούν, κυρίως λόγω κλίματος, να το υποστηρίξουν. Και με μεγάλη αισιοδοξία στις επαφές μας με όλες τις αεροπορικές εταιρείες, τους tour operators, τις εταιρείες κρουαζιέρας, βλέπουμε αύξηση διαθεσιμότητας, πτήσεων, δρομολογίων και προορισμών.

Γιατί μας προτιμούν οι ξένοι επισκέπτες; Πρώτος παράγοντας ο εμβολιασμός, δεύτερος παράγοντας η πεποίθηση ότι έρχονται σε μια ασφαλή ευρωπαϊκή χώρα, τρίτος παράγοντας η  διαφορετική τουριστική εμπειρία που προσφέρει η Ελλάδα.

Εκατοντάδες μικροί τουριστικοί παράδεισοι διάσπαρτοι σε δεκάδες νησιά,  εκατοντάδες παραθαλάσσιες περιοχές, μικρά χωριά, ταβερνάκια, οικογενειακές μονάδες, διατηρητέοι οικισμοί, πολυτελείς πεντάστερες μονάδες και εξαιρετικά gourmet εστιατόρια, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, δημιούργησαν ένα εξαιρετικά ελκυστικό πλέγμα φτιαγμένο πάνω στο ανθρώπινο μέτρο όχι στη μαζικότητα και την απρόσωπη εξυπηρέτηση. 

Αναδείχθηκε λοιπόν το τεράστιο πλεονέκτημα των εκατοντάδων διαφορετικών προορισμών της Ελλάδας, αλλά για εντελώς διαφορετικό λόγο απ’ ότι πριν από την πανδημία: Το μικρό, φιλικό, γραφικό ή πολυτελές έγινε ΚΑΙ ασφαλές για όσους εύλογα αναζητούν συνθήκες κατά το δυνατόν ελεγχόμενες. Κι αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε και να το εντάξουμε στον ευρύτερο στρατηγικό μας σχεδιασμό για την περαιτέρω ανάπτυξη του Ελληνικού Τουρισμού.

Όπως εντάξαμε ήδη την προβολή και την ανάδειξη λιγότερο γνωστών προορισμών, την επέκταση της τουριστικής περιόδου,  τη Θεσσαλονίκη ως home port και hub,  το project Digital Nomads και πάνω απ’ όλα τον μεγάλο στόχο και κύρια στρατηγική της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, τη βιωσιμότητα με σεβασμό στο περιβάλλον – green and blue tourism.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Θέλω να τονίσω από αυτό το βήμα, ότι στην Ελλάδα η αλυσίδα των ανθρώπων που στηρίζουν και δημιουργούν το τουριστικό προϊόν, το brand name «Greece», που είναι πέμπτο στον κόσμο, αρχίζει από τον αγρότη στο χωράφι και φτάνει ως τον ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας στο αεροδρόμιο. Από την πίτα της μαμάς στην οικογενειακή ταβερνούλα ως την επέκταση του 5Gστη χώρα.

Ο Τουρισμός δεν είναι υπόθεση των λίγων, είναι υπόθεση των πολλών. Είναι μια δύσκολη, σύνθετη, αλλά εξαιρετικά δυναμική βιομηχανία εκατομμυρίων Ελλήνων που συγκλίνουν συνεργαζόμενοι και δημιουργούν ένα κορυφαίο παγκόσμιο προϊόν.

Και όλοι αυτοί, οι πολλοί, είναι η πραγματική ραχοκοκαλιά της Τουριστικής Οικονομίας και θα σας έλεγα και της Ελληνικής  Οικονομίας συνολικά.

Πίσω από τους αριθμούς στους ρυθμούς ανάπτυξης υπάρχουν οι άνθρωποι που την δημιουργούν: σκληρά εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που εδώ και 10 χρόνια δοκιμάστηκαν σκληρά από την οικονομική κρίση, τους υπέρογκους φόρους, την αδυναμία πρόσβασης σε τραπεζικό δανεισμό. Πολλοί βίωσαν την ανεργία, οι περισσότεροι είδαν μείωση του εισοδήματός τους και όλοι πάλεψαν να επιβιώσουν της κρίσης. Η παγκόσμια υγειονομική κρίση βρήκε την κοινωνία μας με μειωμένες αντοχές μετά από τόσα χρόνια πίεσης, κλόνισε την αισιοδοξία όλων για το αύριο, δημιούργησε νέες αβεβαιότητες.

Σε αυτές τις αβεβαιότητες πρέπει να απαντήσουμε με καθαρές και αποφασιστικές πολιτικές που θα έχουν έναν και μόνο στόχο: Την αποκατάσταση της δύναμης της λεγόμενης μεσαίας τάξης, των πολλών, όσων διαχρονικά δημιούργησαν και δημιουργούν πραγματικό πλούτο και αξία στον τόπο, με τη δουλειά τους, τις επιχειρήσεις τους, τα προϊόντα τους, τις σπουδές και τις δεξιότητές τους, την εργατικότητα και το φιλότιμό τους.

Σε αυτούς πρέπει να επενδύσουμε για να τους στηρίξουμε, αλλά και για να δημιουργήσουμε ένα Κράτος με  ισχυρές οικονομικές βάσεις.

Ο μηχανισμός  Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) με επενδυτικό μεταρρυθμιστικό πρόσημο, έχει πυλώνα την «βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάκαμψη», αναγνωρίζοντας σαφώς το πρόβλημα από τη συνεχώς διευρυνόμενη οικονομική ανισότητα, τόσο μεταξύ των χωρών όσο και μέσα στις κοινωνίες μας. Και το εγκεκριμένο ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης με πόρους άνω των 30 δις, συνιστά μια μοναδική ευκαιρία ουσιαστικού μετασχηματισμού και ισχυρής ανάπτυξης της οικονομίας μας την επόμενη πενταετία.

Ευκαιρία που αν αξιοποιηθεί και εφαρμοστεί σωστά, χωρίς καθυστερήσεις και με βαθύ αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πραγματικούς δικαιούχους, δηλαδή τους Έλληνες πολίτες, θα μπορέσουμε να πούμε ότι σαν πολιτική τάξη και σαν οργανωμένη Πολιτεία, δικαιώσαμε επιτέλους την εμπιστοσύνη αυτού του κόσμου που δοκιμάζεται σκληρά για χρόνια.

Είναι προφανές και αυταπόδεικτο ότι στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε στη Βουλή και προτρέπω όλους να ψηφίσουν και να στηρίξουν αυτό που αποτελεί ένα αναπτυξιακό, μεταρρυθμιστικό εργαλείο, το οποίο μπορεί και πρέπει να πάει τη χώρα μπροστά.