Να αποφασίσει 3ωρη στάση εργασίας την Παρασκευή 8 Μαρτίου και να συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται αυτήν την ημέρα από σωματεία εργαζόμενων και από γυναικείες συλλογικότητες στους χώρους που εδρεύει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ζητά από το σύλλογο εκπαιδευτικών το Αριστερό Σχήμα Αιγαίου.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρονται τα ακόλουθα:

Η 8η Μάρτη είναι η Παγκόσμια Μέρα για τα δικαιώματα των γυναικών. Είναι μέρα σύμβολο των αγώνων που έχουν γίνει παγκοσμίως ενάντια στην εκμετάλλευση και την καταπίεση των γυναικών, ενάντια τις σεξιστικές επιθέσεις και τις έμφυλες διακρίσεις που δέχονται οι γυναίκες ακόμη και σήμερα.

Η 8η Μάρτη καθιερώθηκε ως διεθνής μέρα πάλης για την απελευθέρωση των γυναικών σε όλες τις χώρες του κόσμου: από τον αγώνα των εργατριών στην κλωστοϋφαντουργία στη Νέα Υόρκη το 1857 για εξίσωση μισθού γυναικών και ανδρών στο εργοστάσιο και μείωση των ωρών εργασίας, στον αγώνα των εργατριών σε εργοστάσιο υφαντουργίας στον Πειραιά το 1892 για να καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στο 2ο Διεθνές Σοσιαλιστικό Συνέδριο Γυναικών στην Κοπεγχάγη (Αύγουστος 1910), μετά από πρόταση της Γερμανίδας Κλάρας Τσέτκιν.

Μετά από 100 χρόνια ο αγώνας των γυναικών συνεχίζεται. Από τις περισσότερες κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και την δική μας, παίρνονται μέτρα και ψηφίζονται νόμοι που δυσχεραίνουν τη θέση της γυναίκας. Στην Ελλάδα του 2019 ακόμη και σήμερα στον ιδιωτικό τομέα απολύονται γυναίκες έγκυες, ακόμη και σήμερα η γυναίκα δεν αμείβεται πάντα ίδια με τον άντρα. Τα μνημόνια αύξησαν την ανεργία, την ελαστική και απλήρωτη εργασία, τη φτώχια και εξαθλίωση, δημιούργησαν έναν εργασιακό μεσαίωνα, μέσα στον οποίο η γυναίκα είναι από τα πρώτα θύματα της εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Αλλά όχι μόνο.

Η γυναίκα γίνεται όλο και πιο συχνά θύμα σεξιστικών επιθέσεων και παρενοχλήσεων ακόμη και δολοφονιών. Αυτά δεν αφορούν μόνο την εργαζόμενη γυναίκα στο χώρο εργασίας της. Αφορούν την άνεργη, τη μετανάστρια, τη φοιτήτρια, τη σύζυγο, τη σύντροφο, την κόρη. Είναι πολλά και καθημερινά τα παραδείγματα, με τις δολοφονίες της άγνωστης μητέρας μετανάστριας με τις δύο κόρες της στον Έβρο, με το αποτρόπαιο έγκλημα της φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη στη Ρόδο, με την Αγγελική που δολοφονήθηκε από τον ίδιο της τον πατέρα στην Κέρκυρα, με τις άγνωστες γυναίκες που κακοποιούνται, ακόμη και δολοφονούνται από τους ίδιους τους συζύγους και συντρόφους τους.

Προγραμματίζονται κινητοποιήσεις την Παρασκευή 8 Μαρτίου από πολλά σωματεία. Εργαζόμενες και εργαζόμενοι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα καλούν την ημέρα αυτή σε απεργία. Στον αγώνα αυτό θέλουμε να προχωρήσουμε μαζί τους. Μας είναι βέβαια ξεκάθαρο ότι η θέση της γυναίκας δεν θα αλλάξει με μια ημέρα απεργίας ή αργίας ή μια στάση εργασίας. Χρειάζεται καθημερινός αγώνας μέσα στους τόπους εργασίας, μέσα στο σπίτι, μέσα στο χώρο που ζούμε και αναπνέουμε, μέσα στην κοινωνία. Χρειάζεται διαρκής αγώνας για να σταματήσει η εκμετάλλευση του ανθρώπου από τον άνθρωπο.

Καλούμε το Κ.Σ. του Συλλόγου μας να αποφασίσει 3ωρη στάση εργασίας την Παρασκευή 8 Μαρτίου και να συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται αυτήν την ημέρα από σωματεία εργαζόμενων και από γυναικείες συλλογικότητες στους χώρους που εδρεύει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

 438 total views,  2 views today