Μέτρα στήριξης των εργαζομένων στον τουρισμό ζητά με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ.’Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στην ανάγκη μείωσης των ενσήμων που απαιτούνται για την χορήγηση των ενσήμων που απαιτούνται για την χορήγηση των επιδομάτων ανεργίας στους δικαιούχους εργαζόμενους.

Στο κείμενο της ερώτησης αναφέρονται τα ακόλουθα:

Η τεράστια τουριστική ανάπτυξη που πραγματοποιήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, είχε τη σφραγίδα της ανελέητης εκμετάλλευσης των εργαζομένων στον τουρισμό, την καταπάτηση κάθε εργασιακής σχέσης, κάθε συνδικαλιστικού δικαιώματος, προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.

Στον τουρισμό εμφανίζονται οι περισσότερες μορφές εργασιακών σχέσεων όπως ολιγοήμερες συμβάσεις, μορφές μαθητείας, δουλεμπορικά γραφεία, ενώ «κοινό μυστικό» είναι η κατάργηση των ρεπό, η υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων με 12ωρα, η περίφημη «επιστροφή» των δώρων ή οι «μαύρες» συμφωνίες. Η «υποχρεωτικότητα» της κλαδικής σύμβασης με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, καλύπτει μόνο ένα μέρος των εργαζομένων, ενώ εφαρμόζεται σε ελάχιστες ξενοδοχειακές μονάδες.

Την περίοδο της καραντίνας το ξενοδοχειακό κεφάλαιο αν και επιδοτήθηκε με πακτωλό χρημάτων για τα κλειστά ξενοδοχεία, με την έναρξη της φετινής τουριστικής σεζόν έχει αυξήσει την επίθεση σε βάρος των εργαζομένων στον κλάδο με υπερεντατικοποίηση της εργασίας, κατάργηση των ρεπό κ.ά

ΤΟ 2020 – 2021 μεγάλος αριθμός εργαζομένων σε τουριστικά πρακτορεία, εταιρείες αεροδρομίων, έμειναν εκτός βοηθήματος με απόφαση της κυβέρνησης επικαλούμενη την μη εποχικότητα των εταιρειών αυτών.

Από τις τελευταίες μέρες του Αυγούστου διάφοροι επιχειρηματικοί όμιλοι στον τουρισμό είτε επιλέγουν να αυξάνουν τα ρεπό των εργαζομένων σε 3-4 την εβδομάδα απλήρωτα, είτε προχωράνε σε απολύσεις προσωπικού επικαλούμενοι την μείωση της πληρότητας. Η κυβέρνηση από την πλευρά της δεν έχει ξεκαθαρίσει τον αριθμό των ενσήμων που θα χρειαστεί για να μπουν οι εργαζόμενοι στο ταμείο ανεργίας. Μέχρι στιγμής ισχύουν τα 101 ένσημα, τη στιγμή που φέτος η έναρξη της σεζόν ξεκίνησε τον Ιούλιο. Συνεπώς είναι αδύνατο να μαζευτούν από το σύνολο των εργαζομένων στον τουρισμό 101 ένσημα και φυσικά αν υποθέσουμε ότι μπαίνουν κανονικά σύμφωνα με τις ώρες και μέρες εργασίας των εργαζομένων.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί σε ποιες επείγουσες ενέργειες θα προβεί κυβέρνηση, ώστε:

  • Να υπάρξει ρύθμιση μειωμένων ενσήμων που απαιτούνται, για να μπουν όλοι οι εργαζόμενοι στον τουρισμό στο ταμείο ανεργίας
  • Να γίνει υποχρεωτική στο σύνολο των εργαζομένων και των ξενοδοχείων η κλαδική σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων
  • Τι μέτρα θα παρθούν για να τους εργαζόμενους στον τουρισμό, που οι εταιρείες που εργάζονται, δεν χαρακτηρίζονται εποχικές και μένουν εκτός επιδομάτων
  • Τι μέτρα θα παρθούν για εργαζόμενους του κλάδου που δεν εργάστηκαν το 2021

Οι Βουλευτές

Καραθανασόπουλος Νίκος

Κατσώτης Χρήστος

Κομνηνάκα Μαρία

Στολτίδης Λεωνίδας

Συντυχάκης Μανώλης

 181 total views,  5 views today