Τα σχολεία ανοίγουν όπως έκλεισαν πέρσι, χωρίς επιπλέον αίθουσες, χωρίς μείωση αριθμού των μαθητών ανά τάξη και άλλα προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση του ιού σε πολυπληθείς χώρους επεσήμανε με ανακοίνωση της η Τομεακή Επιτροπή Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ μετά από τις συναντήσεις  με τον αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Καρίκη  και τους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Αναλυτικά στην σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα ακόλουθα:

Την περασμένη  Παρασκευή  μέλη της Τομεακής Επιτροπής νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ, επισκέφτηκαν τον Αντιδήμαρχο Παιδείας δήμου Ρόδου και τους διευθυντές Εκπαίδευσης Δωδ/σου, προκειμένου να ενημερωθούν για την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία του νομού, εν όψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.

Από την ενημέρωση των αρμόδιων και την συζήτηση που ακολούθησε, αναδείχτηκαν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ακόμα μια χρονιά τα σχολεία των νησιών. Προβλήματα που οξύνονται στις συνθήκες της πανδημίας.

Και ενώ είμαστε μπροστά σε ένα τέταρτο κύμα πανδημίας, δεν πάρθηκε κανένα νέο μέτρο από την κυβέρνηση και το υπουργείο παιδείας. Ουσιαστικά τα σχολεία ανοίγουν όπως έκλεισαν πέρσι, χωρίς επιπλέον αίθουσες, χωρίς μείωση αριθμού των μαθητών ανά τάξη και άλλα προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση του ιού σε πολυπληθείς χώρους.

Την ίδια ώρα εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές ελλείψεις προσωπικού σε όλους τους τομείς της εκπαίδευσης. Ειδικότερα σοβαρές ελλείψεις προσωπικού αντιμετωπίζουν η ειδική αγωγή, η παράλληλη στήριξη καθώς και η διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδ/σου σε διοικητικό προσωπικό.

Επίσης πολύ σημαντικό πρόβλημα αποτελεί η κατάσταση των σχολικών κτηρίων καθώς τα περισσότερα είναι πολύ παλιά. Ειδικά στην Ρόδο υπάρχουν σχολικά κτήρια που έχουν ηλικία άνω των 80 χρόνων με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Παράλληλα ενώ γίνεται υποχρεωτική η δίχρονη προσχολική αγωγή, κυβέρνηση και δήμοι δεν πρόβλεψαν να κατασκευάσουν νέα νηπιαγωγεία και σήμερα υπάρχει έλλειψη αιθουσών.

Μετά την ολοκλήρωση την ενημέρωσης τα μέλη της Τομεακής Επιτροπής,  έθεσαν στους αρμόδιους τα βασικά αιτήματα του ΚΚΕ για τα σχολεία των νησιών μας:

  • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα για την αποφυγή μετάδοσης του ιού στα σχολεία
  • Να καλυφθούν όλα τα κενά των σχολείων με μόνιμο προσωπικό, κάλυψη όλωντων αναγκών στην ειδική αγωγή.
  • Να προχωρήσει άμεσα η αντισεισμική θωράκιση των σχολείων
  • Να προχωρήσουν άμεσα οι μελέτες και η ανέγερση νέων σύγχρονων δημόσιων σχολείων, με εργαστήρια, αίθουσες εκδηλώσεων κλπ με κρατική χρηματοδότηση.

Το ΚΚΕ θα αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις για να πιέσει την κυβέρνηση να υλοποιήσει τα παραπάνω αιτήματα, για να έχουν οι μαθητές των νησιών μας ένα σύγχρονο δημόσιο σχολείο. Ένα σχολείο όπου θα μπορούν όλα τα παιδιά να μαθαίνουν τα σύγχρονα γράμματα της εποχής μας, και όχι να αποκλείονται από την μόρφωση. Σύγχρονο δημόσιο σχολείο σημαίνει να μην αναγκάζονται οι γονείς να βάζουν βαθειά το χέρι στην τσέπη και οι εκπαιδευτικοί να αναζητούν χορηγούς, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο που ψήφισε η κυβέρνηση το καλοκαίρι.

Τίποτα από αυτά που δικαιούμαστε εμείς και τα παιδιά μας δεν είναι πολυτέλεια. Γιατί η επιστημονική γνώση που υπάρχει πρέπει να γίνει κτήμα όλων.

 108 total views,  2 views today