ΚΚΕ : Ωμή κοροϊδία στους αγρότες για τα ελάφια

152

Η κυβέρνηση και το κράτος σήμερα θεωρούν περιττό κόστος την προστασία της αγροτικής παραγωγής και της οδικής ασφάλειας στη Ρόδο  αναφέρει με ανακοίνωση  του το ΚΚΕ με αφορμή την απάντηση που έδωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης  περί μη αποζημίωσης των αγροτών για τις ζημιές που υφίστανται από τα ελάφια.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα ακόλουθα:

Η κυβέρνηση δια του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και των βουλευτών της, ξεκαθάρισε πως δεν μπορούν να αποζημιωθούν οι αγρότες της Ρόδου για τις ζημιές από τα ελάφια. Η στάση αυτή αποδεικνύει τον συνειδητό εμπαιγμό διαρκείας της κυβέρνησης,  για ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα.

Από το 2013 που άρχισε να εμφανίζεται το πρόβλημα των εκτεταμένων καταστροφών σε αγροτικές καλλιέργειες από τα ελάφια, όλες οι κυβερνήσεις δεν ασχολήθηκαν ουσιαστικά ώστε να δώσουν λύσεις, παρά μόνο προέβαιναν σε γενικόλογες δηλώσεις στελεχών τους. Δηλώσεις και προτάσεις που μοναδικό στόχο είχαν να κωλυσιεργούν, παραπέμποντας την όποια λύση στο μακρινό μέλλον.

Στην αρχή η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν πως θα λυθεί το πρόβλημα με μελέτη που θα χρηματοδοτήσει η περιφέρεια, μελέτη τελικά που έβγαλε παράνομη την χρηματοδότηση της το ίδιο το κράτος!

Το 2016 μας είπαν πως θα υπάρξει αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ, ψηφίζοντας τότε η κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σχετική τροπολογία στην βουλή. Αλλά όμως τελικά η τροπολογία δεν μπορούσε να εφαρμοσθεί από τον ΕΛΓΑ, καθώς χρειαζόταν τροποποίηση κανονισμού. Όμως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ και στην συνέχεια η σημερινή της ΝΔ δεν έπραξαν το παραμικρό τόσα χρόνια ώστε να μπορούν να αποζημιώνονται οι αγρότες του νησιού.

Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ υποσχέθηκε στους αγρότες λύση η οποία θα προκύψει με την ολοκλήρωση της μελέτης του δασαρχείου Ρόδου. Αλλά τελικά όπως αποκάλυψαν μόνοι τους κυβερνητικοί βουλευτές και στελέχη του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης, τελικά ούτε αυτή η μελέτη επαρκεί αλλά χρειάζεται μια νέα τρίτη μελέτη!

Κάπως έτσι φτάνουμε σήμερα στην ομολογία του Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, πως η κυβέρνηση της ΝΔ δεν προτίθεται να αποζημιώσει τους αγρότες για τις ζημιές των ελαφιών.

Είναι προκλητικό σήμερα, που το πρόβλημα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, θέτοντας επιπλέον και σοβαρό θέμα οδικής ασφάλειας στην ύπαιθρο του νησιού, η κυβέρνηση αντί να βρει λύση, επιλέγει να κοροϊδεύει ωμά τους αγρότες και τους κατοίκους των χωριών.

Το ΚΚΕ απαιτεί από την κυβέρνηση άμεσα να δώσει σήμερα λύση σε αυτό το σοβαρό πρόβλημα με γνώμονα:

  • Την οδική ασφάλεια στην ύπαιθρο του νησιού.
  • Την προστασία της αγροτικής παραγωγής από νέες καταστροφές και την αποζημίωση στο 100% για κάθε νέα ζημιά.
  • Την αποζημίωση των αγροτών για την μεγάλη οικονομική ζημιά που έχουν υποστεί όλα αυτά τα χρόνια.
  • Την προστασία του ελαφιού της Ρόδου ως σπάνιο αναπόσπαστο είδος του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού.

Το ΚΚΕ στηρίζει τα δίκαια αιτήματα και τους αγώνες των αγροτών και των κατοίκων των χωριών για να δοθεί επιτέλους λύση στο πρόβλημα των ελαφιών. Στις 1/12/2021 η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Το επόμενο διάστημα ως κόμμα θα συνεχίσουμε όλες τις προσπάθειες και πρωτοβουλίες ώστε να αναδειχτεί το θέμα στο κοινοβούλιο, σε περιφερειακό, δημοτικό συμβούλιο και γενικότερα στην κοινωνία.

Η κυβέρνηση και το κράτος σήμερα θεωρούν περιττό κόστος την προστασία της αγροτικής παραγωγής και της οδικής ασφάλειας στο νησί, όμως την ίδια στιγμή  διαθέτουν δισεκατομμύρια ευρώ σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους για την πράσινη ανάπτυξη και την ψηφιακή μετάβαση. Αυτή την πολιτική μπορούν να την ανατρέψουν οι αγρότες και ο λαός της Ρόδου μόνο με τους συλλογικούς, οργανωμένους και μαζικούς αγώνες τ