Θετικές είναι  εξελίξεις σε ότι αφορά την ενίσχυση και σταθεροποίηση  των δικτύων ηλεκτροδότησης στη Ρόδο.

Όπως  δήλωσε στον Sky o αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Φλεβάρης τον Απρίλιο θα ολοκληρωθεί για λογαριασμό του ΔΕΔΔΗΕ η προμήθεια  δύο  πηνίων σταθεροποίησης.

Το ένα από τα δύο πηνία  θα τοποθετηθεί στον ΑΗΣ Σορωνής και το δεύτερο  θα είναι στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.

«Με τα πηνία που θα είναι σε πλήρη λειτουργία τον Οκτώβριο του 2019  θα μειωθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό όπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης οι αστοχίες του συστήματος», δήλωσε ο κ. Γιάννης Φλεβάρης  και πρόσθεσε ότι θα μειωθούν τα προβλήματα.

Να σημειωθεί ότι την εγκατάσταση των πηνίων στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ είχαν ζητήσει εδώ και αρκετό καιρό οι τεχνικοί της ΔΕΗ για να περιοριστούν οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

Όπως εξήγησαν τεχνικοί στο skyrodos.gr  όταν δεν υπάρχει ζήτηση η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τις μηχανές στη Σορωνή, επιστρέφει πίσω και προκαλεί κατάρρευση του συστήματος που έχει σαν αποτέλεσμα τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση.  Με τη λειτουργία των δύο πηνίων δεν θα συμβαίνουν αυτές οι αστοχίες του συστήματος.

Ο αντιπεριφερειαρχης αναφέρθηκε και στην ανάγκη ενίσχυσης με προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ.

«Πρέπει η συγκεκριμένη υπηρεσία να ενισχυθεί με προσωπικό. Κάποιοι εργαζόμενοι συνταξιοδοτούνται και θα πρέπει το κενό που θα δημιουργηθεί να καλυφθεί», είπε ο κ.Φλεβάρης.

Οι μηχανές στα δύο εργοστάσια

Οι εργαζόμενοι όπως δήλωσε στο skyrodos.gr ο εκπρόσωπος τύπου του Σωματείου Εργαζομένων στη ΔΕΗ κ. Α.  Στεργάκης αγωνιούν,  για την επάρκεια σε ηλεκτρικό ρεύμα.  Η είδηση για τη μεταφορά μηχανημάτων στην Κρήτη τους έχει θορυβήσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ AKOMH:   Διακομιδή ηλικιωμένης από τους Λειψούς στη Λέρο με το Λιμενικό

Να σημειωθεί ότι τώρα παράγονται 168 MW από το εργοστάσιο της Σορωνής και 119, από τη μονάδα που λειτουργεί στη Νότια Ρόδο.

Αν μεταφερθούν μηχανής δυναμικότητας  20 ΜW στην Κρήτη  τότε η  ισχύς που θα παράγεται στο νησί θα φθάνει τα 264 MW.

Το χειρότερο σενάριο που φοβίζει τους εργαζόμενους είναι και η προσθήκη του αεριοστροβίλου ισχύος 23 ΜW στα μηχανήματα που θα μεταφερθούν στην Κρήτη.

Αν το σενάριο επαληθευθεί τότε οι εργαζόμενοι εκτιμούν ότι η κατάσταση θα είναι πάλι οριακή σε ότι αφορά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη Ρόδο.

Είναι θέμα χρόνου πάντως η διεξαγωγή του διαγωνισμού για την ανάδειξη της εταιρείας που θα αναλάβει τη μεταφορά των μηχανών από τη Ρόδο  στην Κρήτη.

Tα μηχανήματα σε Σορωνή και Νότια Ρόδο

Αναλυτικά στο εργοστάσιο της Σορωνής λειτουργούν δύο ατμοηλεκτρικές μηχανές  ισχύος 14 MW κάθε μία.  Είναι εγκατεστημένοι τέσσερις αεριοστρόβιλοι  ισχύος 18,18,25 και 23 MW.

Στη μονάδα της Σορωνής λειτουργούν ακόμη δύο μηχανές ντίζελ ισχύος 18 ΜW η κάθε μία και δύο επίσης ντίζελ ισχύος 10 MW η κάθε μία.

Υπάρχει ακόμη μια μηχανή ντίζελ ισχύος 18 MW που έχει  καεί πέρσι και δεν  έχει επισκευαστεί ακόμη.

Στο εργοστάσιο της Νότιας Ρόδου λειτουργούν επτά μηχανές ισχύος 17 ΜW η κάθε μία.

 192 total views,  2 views today