Η Τουρκία σταμάτησε τα υπεραστικά λεωφορεία, τα τρένα και τις εσωτερικές πτήσεις του Σαββάτου σε μια προσπάθεια να εξουδετερώσει την εξάπλωση του κορονοϊού.

“Εκτός από τις περιπτώσεις ανωτέρας βίας, περιορίζουμε ταξίδια με λεωφορεία και θα ελέγξουμε όσους ταξιδεύουν με ιδιωτικά αυτοκίνητα και αεροπλάνα”, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σόυλου στο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό NTV την Παρασκευή.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Turkish Airlines Μπιάλαλ Εκσί είπε ότι οι εσωτερικές πτήσεις θα λειτουργούν μόνο από την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη σε ορισμένες μεγάλες πόλεις από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου. Είπε ότι οι επιβάτες θα πρέπει να λαμβάνουν άδεια από το γραφείο του κυβερνήτη μετά το 14:00.

“Από το Σάββατο 23:59, οι εγχώριες πτήσεις μας θα πραγματοποιούνται από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και από το αεροδρόμιο Esenboğa της Άγκυρας. Ο κατάλογος των εσωτερικών μας πτήσεων θα προετοιμαστεί και θα ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας”, έγραψε η Eksi στο Twitter.

Η κρατική σιδηροδρομική αρχή της Τουρκίας είπε επίσης ότι όλες οι υπεραπομακρυσμένες αμαξοστοιχίες έχουν σταματήσει από σήμερα Σάββατο μέχρι νεοτέρας.

Σε ανακοίνωση που περιγράφει λεπτομερώς τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, το υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε ότι όλοι οι πολίτες πρέπει να παραμείνουν στις πόλεις που διαμένουν και ότι θα επιτρέπεται μόνο να φύγουν με ιατρική σημείωση σε περίπτωση θανάτου ενός στενού οικογενειακού μέλους ή αν δεν έχουν καταλύματα.

Είπε ακόμη, ότι οι πολίτες θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στο Ταξιδιωτικό Συμβούλιο, συνδεδεμένο με το γραφείο του τοπικού κυβερνήτη, για να ταξιδέψουν. Όλοι οι τερματικοί σταθμοί λεωφορείων θα είναι εξοπλισμένοι με ιατρικό προσωπικό για να πραγματοποιούν τακτικούς ελέγχους για τους εργαζόμενους και τους επιβάτες.

Ο υπουργός είπε επίσης ότι συνολικά 12 δήμοι και χωριά σε ολόκληρη την Τουρκία τέθηκαν υπό καραντίνα ως μέρος των μέτρων κατά του κορονοϊού.

Ο Σόυλου δήλωσε ότι το υπουργείο Εσωτερικών απαγόρευσε βόλτες και ψάρεμα κατά μήκος της ακτής και τις παραλίες, καθώς και τζόκινγκ σε δάση και πάρκα τα Σαββατοκύριακα, προσθέτοντας ότι οι τοπικοί κυβερνήτες μπορούν να αποφασίσουν να παρατείνουν την απόφαση και για τις καθημερινές.

Μιλώντας για τις πρακτικές κοινωνικής αποστασιοποίησης στην Τουρκία, ο Soylu είπε ότι σύμφωνα με τα ευρήματα του υπουργείου, το 80% της ζωής έχει σταματήσει αυτή τη στιγμή.

“Ενώ 10 εκατομμύρια άνθρωποι μετακινούνται με μέσα μαζικής μεταφοράς ανά ημέρα, τώρα είναι σχεδόν το 10% (του αριθμού αυτού)”, δήλωσε ο Σόυλου, πιθανόν αναφερόμενος στην Κωνσταντινούπολη.

Ξεχωριστά, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι όλες οι άδειες έχουν διακοπεί για τρεις μήνες. Είπε ότι όλο το υγειονομικό προσωπικό του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα απαγορεύεται να πάρει άδεια κατά την περίοδο αυτή για να καλύψει τις ανάγκες των νοσοκομείων, κλινικών και άλλων κέντρων υγείας.

Περίπου 249 νέες περιπτώσεις κορωνοϊού επιβεβαιώθηκαν στην Τουρκία τις τελευταίες 24 ώρες, ενώ 17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, δήλωσε την Παρασκευή η υπουργός Υγείας Φαχρέτντ Κόκα. Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων έφτασε τις 5.698 και ο αριθμός των νεκρών είναι σήμερα 92.

 610 total views,  2 views today