Ξεκίνησαν οι προγραμματισμένες μοριακές εξετάσεις στο αεροδρόμιο της Ρόδου, όπως και στα υπόλοιπα περιφερειακά αεροδρόμια, που σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, θ’ ανέρχονται σε 605 ημερησίως.

Όπως δήλωσε στον Sky ο Διοικητής του Νοσοκομείου Ρόδου Γρηγόρης Ρουμάνης, οι τυχαίοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στους τουρίστες γίνονται από υγειονομικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, αποστέλλονται στην Αθήνα και τα αποτελέσματα βγαίνουν την επόμενη μέρα το μεσημέρι. Ως εκ τούτου δεν εμπλέκεται σε αυτή τη διαδικασία το νοσηλευτικό μας ίδρυμα.

Την ίδια στιγμή, η Ένωση Στρατιωτικών της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου διαμαρτύρεται για τη μόνιμη διάθεση και εγκατάσταση του υγειονομικού στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων στα νησιά και στις πύλες εισόδου τους επόμενους τρεις μήνες, έχοντας την απόλυτη ευθύνη για τους ελέγχους που θα γίνονται για τον covid-19, σύμφωνα και με όσα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για ζητήματα Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Στην ανακοίνωση της η Ένωση αναφέρει ότι κατά το προηγούμενο διάστημα και λόγω covid-19, σε όλο το στρατιωτικό υγειονομικό προσωπικό είχαν ανακληθεί οι άδειες τους, όπου σε συνδυασμό με το ήδη επιφορτισμένο έργο και αποστολή τους, είχε συμβάλει στα μέγιστα. Καταλήγοντας σημειώνουν ότι μια ακόμη εμπλοκή, τους εκθέτει σε άμεσο κίνδυνο με τον covid από τους διερχόμενους τουρίστες, που θα έχει ως αποτέλεσμα την κατάρρευση του υγειονομικού συστήματος των Ενόπλων Δυνάμεων.

6.500 ΤΕΣΤ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ

Σημειώνεται ότι τουλάχιστον 6.500 δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε ισάριθμους επιβάτες περίπου 235 διεθνών πτήσεων είναι ο απολογισμός της χθεσινής, πρώτης ημέρας για την επανεκκίνηση του τουρισμού στη χώρα μας. Πλέον οι αρμόδιοι φορείς, όπως και οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, περιμένουν με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα των ελέγχων για τον κορωνοϊό αναμένονται σήμερα αργά το απόγευμα.

Η διαδικασία του δειγματοληπτικού ελέγχου στους επιβάτες των πτήσεων από τις χώρες του εξωτερικού, με τη χρήση ενός «έξυπνου» αλγόριθμου που υπολογίζει, με βάση το QR code που θα επιδεικνύουν υποχρεωτικά οι ταξιδιώτες, αν αυτοί έχουν υψηλότερες πιθανότητες να είναι φορείς του κορωνοϊού, συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό.

Υπενθυμίζεται πως οι επιβάτες που υποβάλλονται σε διαγνωστικό έλεγχο για COVID-19, είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν για 24 ώρες σε αυτοπεριορισμό στη διεύθυνση που θα δηλώσουν, μέχρι και την ανακοίνωση του αποτελέσματος του ελέγχου.

Ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων που θα προκύψει από τους ελέγχους αποτελεί ένα κρίσιμο στοιχείο που θα βρίσκεται στο μικροσκόπιο των ειδικών για όλο το επόμενο διάστημα των τριών μηνών της εφετινής τουριστικής περιόδου. Ευλόγως υπάρχει αγωνία για το αποτέλεσμα της χθεσινής διαδικασίας testing που έλαβε χώρα σε όλα τα αεροδρόμια που είχαν διεθνείς πτήσεις γιατί θα δώσει την πρώτη επιδημιολογική εικόνα για τον κορωνοϊό στους επισκέπτες της χώρας μας.

Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΟΔΥ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 23 νέα κρούσματα του κορωνοϊού. Από αυτά, τα 11 αναφέρθηκαν ως «εισαγόμενα» – 4 μέσω Προμαχώνα, 4 μέσω πτήσεων, 2 μέσω Αλβανίας και 1 που αφορούσε Ελληνοαμερικανό στην Κάρπαθο.

Τα 9 κρούσματα εντοπίστηκαν στην εστία της Θράκης (1 στη Ροδόπη και 8 στην Ξάνθη), τα 2 στην Καστορια η οποία μετρά πλέον 17 κρούσματα και τέλος 1 στην Αττική. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.432, εκ των οποίων τα 777 (22.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 1.906 (55.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

 1,305 total views,  2 views today