Σχεδόν ένα στα πέντε oχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, δηλαδή περισσότερα από 1 εκατ. Ι.Χ και μοτοσικλέτες δεν έχει περάσει από έλεγχο σε ΚΤΕΟ.

Όμως η ηλεκτρονική διασταύρωση των στοιχείων που διατηρούν τα υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών, για τα οχήματα που έχουν περάσει τεχνικό έλεγχο και του υπουργείου Οικονομικών, για τα οχήματα που έχουν καταβληθεί τέλη κυκλοφορίας, αναμένεται να ξεκαθαρίσει τα πράγματα.

Μάλιστα ενώ κατά τη διάρκεια του 2018 είχε υπάρξει σχετική αύξηση της προσέλευσης στα ιδιωτικά ΚΤΕΟ , επειδή υπήρχε ο φόβος της διασταύρωσης εντός του έτους και του προστίμου, τώρα η κατάσταση “ έχει χαλαρώσει” επισημαίνουν στο υπουργείο Υποδομών.

Υπενθυμίζεται πως η ΑΑΔΕ είχε πραγματοποιήσει πέρυσι αντίστοιχες διασταυρώσεις μεταξύ των στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών και των ασφαλιστικών εταιριών, ώστε να διαπιστωθεί πόσα ήταν τα ανασφάλιστα οχήματα.

Παρά τις προειδοποιήσεις μηνών είχαν μάλιστα εντοπιστεί περίπου 400.000 οχήματα που κυκλοφόρησαν χωρίς να είναι ασφαλισμένα. Στην ΑΑΔΕ έχουν να επιλύσουν τα τεχνικά ζητήματα, ώστε να προχωρήσουν και οι διασταυρώσεις για τα ΚΤΕΟ καθώς προσδοκούν σημαντικά έσοδα.

Εκτός από περίπου 1 ευρώ ανά έλεγχο που αποδίδεται στο δημόσιο, τα κρατικά ταμεία εισπράττουν και ΦΠΑ 24% από κάθε είσπραξη των ΚΤΕΟ, δηλαδή άλλα 10 ευρώ περίπου για κάθε έλεγχο, συν τον φόρο εισοδήματος που καταβάλλουν οι ιδιωτικές εταιρίες του κλάδου.

Τα οχήματα ηλικίας άνω 4 ετών ενώ περνούν από τεχνικό έλεγχο στα ΚΤΕΟ κάθε 2 χρόνια, με το μέσο κόστος για τους ιδιοκτήτες να κινείται γύρω στα 60 ευρώ.

Παρά τους ελέγχους της τροχαίας και τις συνεχείς νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη διασταύρωση των στοιχείων περισσότεροι από 1εκατ. ιδιοκτήτες οχημάτων αποφεύγουν πάντως να περάσουν τις πόρτες των ΚΤΕΟ.