Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα εκοιμήθη η Γερόντισσα Μαριάμ, η επί 50 και πλέον έτη Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Αγίου Νεκταρίου Κω, μετά από προβλήματα υγείας.

Η εκδημήσασα υπήρξε μια από τις σεβάσμιες μορφές του γυναικείου μοναχισμού στην Ιερά Μητρόπολη  Κώου και Νισύρου. Υπηρέτησε και καθοδήγησε τη γυναικεία Ιερά Μονή της Κω από την ίδρυσή της, το 1968 από τον μακαριστό Μητροπολίτη Ναθαναήλ τον Α’.

Η  Γερόντισσα, μοναχή Μαριάμ, κατά κόσμον Αναστασία Τσουβαλά, γεννήθηκε το 1940 στη Ρόδο, νεαρή Δασκάλα στο Ασφενδιού της Κω,  από το Σεπτέμβριο του 1966,  αποφάσισε να παραιτηθεί από την υπηρεσία της τον Απρίλιο του 1967 για να ακολουθήσει τον μοναχικό δρόμο. Σύντομα οι μοναχές έγιναν δύο και στη συνέχεια τέσσερις, οι οποίες εγκαταστάθηκαν στα κελιά του Ασωμάτου στο Αφενδιού. Ένα χρόνο μετά έφτασε στην Κω ο Μητροπολίτης Ναθαναήλ ο Α’ ο Δικαίος και επελέγη ο χώρος στην περιοχή Γιαπυλί ( Άγιος Νεκτάριος) για την ανέγερση της φερώνυμης Ιεράς Μονής. Στις 29 Μαΐου 1969 οι μοναχές που είχαν γίνει πέντε εγκαθίστανται πλέον στη νεόδμητη μονή, ενώ συνεχίζονταν οι εργασίες για την ολοκλήρωση του ναού του Αγίου Νεκταρίου και των λοιπών χώρων. Στη συνέχεια οι μοναχές έγιναν δέκα, ενώ σήμερα στη μονή διαβιούν 7 Μοναχές.

Με την καλοσύνη, την πραότητα και το γνήσιο μοναχικό της ήθος η Γερόντισσα ενέπνεε τους επισκέπτες της Ιεράς Μονής, αλλά και όλους, όσοι είχαν την ευλογία να την γνωρίσουν.

Με την κοίμησή της κλείνει μία λαμπρή σελίδα της Ιεράς Μονής του Αγίου Νεκταρίου στην Κω, παραδίδοντας συγχρόνως στην αδελφότητα της Μονής, βαριά παρακαταθήκη.

Η εξόδιος ακολουθία τελέσθηκε κεκλεισμένων των θυρών σήμερα 12 Νοεμβρίου 2020,  στις 14:00 στην Ιερά Μονή του Αγίου Νεκταρίου Κω, όπου και ετάφη, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ.

 2,493 total views,  2 views today