Για όλα τα θέματα που καίνε τους πολίτες γιατί γνωρίζει και αφουγκράζεται την κοινωνία, για την πολιτική επικαιρότητα , την τουριστική εκπαίδευση που επιτυχώς χειρίστηκε ως υφυπουργός αναφέρεται μεταξύ άλλων στην συνέντευξή που παραχώρησε σήμερα Χριστούγεννα στο Skyrodos.gr  ο βουλευτής της ΝΔ, τέως υφυπουργός Τουρισμού καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Mάνος Κόνσολας.

Ο κ. Κόνσολας αναφέρεται στους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ που είναι ανάσα για τους νησιώτες ενώ για το επίμονο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογές ο απαντά ότι  ο  κ.Τσίπρας ζήτησε εκλογές γιατί πιέζεται από τη μεγάλη φθορά που έχει το κόμμα του, την έλλειψη αξιοπιστίας αλλά και τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών απορρίπτει την απαίτηση του κ.Τσίπρα για εκλογές. Άλλωστε, εκλογές θα γίνουν, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, και εκεί θα απαντηθούν όλα.  Τις απαντήσεις θα τις δώσουν οι ίδιοι οι πολίτες», τονίζει ο κ. Κόνσολας.

Ερωτηθείς για την αναβάθμιση των ΑΣΤΕ αποκαλύπτει πως άφησε στο υπουργείο Τουρισμού έτοιμο ένα νομοσχέδιο για τη συνολική αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης, που αποτελούσε προγραμματική δέσμευση όχι μόνο της Νέας Δημοκρατίας αλλά και του Πρωθυπουργού.

Η συνέντευξή του κ. Μάνου Κόνσολα αναλυτικά:

Προσφάτως έγινε γνωστό ότι με απόφαση του Ecofin η Ελλάδα δύναται να επαναφέρει το ειδικό καθεστώς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ αντιτείνει  ότι η κυβέρνηση μπορεί να επαναφέρει άμεσα το ειδικό καθεστώς. Πόσο εφικτό είναι αυτό καθώς το μέτρο είναι ανάσα για τα νησιά;

Κατά πρώτο λόγο, είναι μια μεγάλη εθνική επιτυχία, όχι μόνο επιτυχία της κυβέρνησης.

Κατά δεύτερο λόγο, πιστεύω ότι δεν χρειάζεται να υπενθυμίσω ότι η κυβέρνηση του  ΣΥΡΙΖΑ και η καταστροφική διαπραγμάτευση που έκανε το πρώτο εξάμηνο του 2015, οδήγησαν στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

Είχα πει από την πρώτη στιγμή ότι για εμάς η υπόθεση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ δεν είναι μια χαμένη υπόθεση. Το άνοιγμα της συζήτησης στην Ευρώπη για αλλαγές στο καθεστώς ΦΠΑ, ήταν μια μεγάλη ευκαιρία όχι μόνο για να επαναφέρουμε, αλλά και για να κατοχυρώσουμε ως ευρωπαϊκό κεκτημένο τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ.

Το Υπουργείο Οικονομικών έκανε μια απόλυτα επιτυχημένη διαπραγμάτευση προϊόν της οποίας είναι η οδηγία αυτή. Για πρώτη φορά, σε ένα ευρωπαϊκό θεσμικό κείμενο, γίνεται αναφορά στο δικαίωμα της χώρας μας να έχει μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ. Η νέα οδηγία για το ΦΠΑ, που περιλαμβάνει και άλλες αλλαγές, θα εφαρμοστεί σε όλες τις χώρες της Ε.Ε από την 1.1.2025.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, βεβαίως, μπορεί να τους επαναφέρει από σήμερα με ένα νόμο και με ένα άρθρο. Αυτά έλεγε για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αύξησε τον ΕΝΦΙΑ, αυτά έλεγε και για την κατάργηση του μνημονίου και έφερε ένα νέο, επώδυνο και αχρείαστο μνημόνιο.

Η ζωή σε όλη τη χώρα εξακολουθεί να στρέφεται γύρω από την πανδημία με την κυβέρνηση να εφαρμόζει μέτρα. Παρόλα αυτά για την αξιωματική αντιπολίτευση τίποτα δεν είναι αρκετό. Είναι αποτελεσματική η διαχείριση της κατάστασης;

Το φαινόμενο της πανδημίας και των μεταλλάξεων έχει δυναμικά χαρακτηριστικά, υπάρχει πάντα αβεβαιότητα και αυτό αναδεικνύεται παντού, σε όλες τις χώρες.

Είμαστε υποχρεωμένοι, εφόσον υπάρχει έξαρση του φαινομένου, να επικαιροποιούμε τα μέτρα για την προστασία της υγείας των πολιτών. Κανείς μας δεν θέλει ένα νέο lockdown. Από εκεί και πέρα, πρέπει να καταλάβουμε ότι η πανδημία δεν αποτελεί πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης γιατί μας αφορά όλους, μας επηρεάζει όλους.

Χρειάζεται συναίνεση, υπευθυνότητα και ορθολογισμός.

Μείζον θέμα πλέον για νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι οι αυξήσεις των τιμών και η ενεργειακή φτώχεια πως θα αντιμετωπιστούν καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος έρχεται νέα φάση αυξήσεων από τις αρχές του έτους που ουδείς θα αντέξει;

Υπάρχει αβεβαιότητα σε παγκόσμια κλίμακα. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που θα αντισταθμίζει τις αυξήσεις στην κατανάλωση ενέργειας.

Απαιτείται,όμως, αναθεώρηση και επικαιροποίηση της εθνικής πολιτικής στον τομέα της ενέργειας που πρέπει να περιλαμβάνει:

– Ένα νέο ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα για την απολιγνιτοποίηση της χώρας, με βάση τις νέες συνθήκες που επικρατούν.

– Επιτάχυνση των νέων επενδύσεων σε ΑΠΕ, με τη συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων.

– Ανάπτυξη υποδομών για την αποθήκευση ενέργειας, είτε αφορά φυσικό αέριο είτε ενέργεια που παράγεται από ΑΠΕ.

– Θέσπιση φορολογικών αλλά και άλλων κινήτρων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες των σπιτιών.

– Έρευνα και αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης για τα οποία υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις.

Από θέματα που ξεχώρισαν κατά την συζήτηση στη Βουλή για τον κρατικό προϋπολογισμό είναι οι εκλογές που απαίτησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Πόσο χρήσιμο για τη χώρα και για την κοινωνία θα ήταν τώρα η προσφυγή στις κάλπες; 

Απευθύνομαι στη λογική κάθε ανθρώπου σε αυτή τη χώρα. Πιστεύει κανείς ότι πρέπει να γίνουν εκλογές με την πανδημία να βρίσκεται σε έξαρση, σε αυτή τη συγκυρία;

Ο κ.Τσίπρας ζήτησε εκλογές γιατί πιέζεται από τη μεγάλη φθορά που έχει το κόμμα του, την έλλειψη αξιοπιστίας αλλά και τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ.

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών απορρίπτει την απαίτηση του κ.Τσίπρα για εκλογές. Άλλωστε, εκλογές θα γίνουν, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, και εκεί θα απαντηθούν όλα.  Τις απαντήσεις θα τις δώσουν οι ίδιοι οι πολίτες.

Προβλήματα εξακολουθεί να παρουσιάζει το ΕΣΥ στα νησιά μας θέμα που γνωρίζετε πολύ καλά καθώς έχετε καταθέσει πρόταση για την παροχή κινήτρων για τους γιατρούς. Είναι,όμως, άμεση ανάγκη κάποιες δομές όπως το νοσοκομείο της Καλύμνου για  παράδειγμα να αποκτήσουν γιατρούς και στη συγκεκριμένη περίπτωση δεύτερο καρδιολόγο. Τι πρέπει να γίνει για να μην κινδυνεύουν  άνθρωποι;

Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Υπάρχει,όμως, η ρεαλιστική πρόταση που κατέθεσα και έτυχε μάλιστα διακομματικής αποδοχής.

Πιστεύω ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την ανάληψη μιας νομοθετικής πρωτοβουλίας, που θα θεσπίζει νέα μισθολογικά, βαθμολογικά και φορολογικά κίνητρα για τους γιατρούς που θα επιλέξουν να  υπηρετήσουν στα νησιά.

Πρότεινα έξι (6) συγκεκριμένα κίνητρα για να έρθουν γιατροί και να στελεχώσουν τις δομές υγείας στα νησιά μας, όπως:

1ον: Βαθμολογικά κίνητρα για την εξέλιξη των γιατρών στο ΕΣΥ, με την προϋπηρεσία δομή δημόσιας υγείας σε νησιωτική περιοχή  να προσμετράται διπλή.

2ον: Χορήγηση επιδόματος στέγης, που θα είναι αφορολόγητο, στους γιατρούς που  θα επιλέξουν να υπηρετήσουν σε νησιωτικές περιοχές.

3ον: Επιπλέον μοριοδότηση για τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ.

4ον: Παροχή δυνατότητας στους γιατρούς που θα υπηρετήσουν 18 μήνες σε  νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές να ξεκινήσουν την ειδικότητά τους σε νοσοκομείο,  εκτός επετηρίδας.

5ον: Δωρεάν εισιτήρια στους γιατρούς που υπηρετούν σε νησιωτικές και δυσπρόσιτες  περιοχές.

6ον: Να λαμβάνουν και οι ειδικευμένοι γιατροί που υπηρετούν στα νησιά το ειδικό  επίδομα που λαμβάνουν οι αγροτικοί γιατροί.

 

Ένα από τα θέματα με τα οποία εκτενώς έχετε ασχοληθεί είναι η αναβάθμιση της  ΑΣΤΕΡ. Προσφάτως οι σπουδαστές προχώρησαν σε κατάληψη της σχολής που έχει υποβαθμιστεί. Τι πρέπει να γίνει για να ανωτατοποιηθεί η σχολή και να αποκτήσουν την αξία που πρέπει τα πτυχία των φοιτητών;

Παρέδωσα έτοιμο ένα νομοσχέδιο για τη συνολική αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης, που αποτελούσε προγραμματική δέσμευση όχι μόνο της Νέας Δημοκρατίας αλλά και του Πρωθυπουργού. Το Υπουργείο οφείλει να καταθέσει ή να βελτιώσει αυτό το νομοσχέδιο για να τηρηθεί αυτή η δέσμευση.

Από εκεί και πέρα, υπενθυμίζω ότι λίγο πριν αποχωρήσω από το Υπουργείο Τουρισμού, τον Δεκέμβριο του 2020, υπογράψαμε μαζί με την υπουργό Παιδείας, κα. Νίκη Κεραμέως, κοινή υπουργική απόφαση που αναβαθμίζει τις ΑΣΤΕ, με  ένα νέο πρόγραμμα σπουδών, με το οποίο εισάγονται 28 νέα επιστημονικά πεδία για τον τουρισμό  και με τετραετή κύκλο σπουδών, που ουσιαστικά δίνει τη δυνατότητα στους αποφοίτους της ΑΣΤΕΡ να συνεχίσουν σε μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών.

Αυτοί που πρέπει, αυτοί που έχουν πλέον την ευθύνη και την αρμοδιότητα πρέπει να προχωρήσουν στην εφαρμογή της συγκεκριμένης απόφασης. Είναι απλά τα πράγματα.

Από τα έργα για τα οποία δώσατε μάχες είναι αυτό που αφορά το έργο της κατασκευής του νέου δρόμου, που είναι γνωστός ως  Μεσογειακή  Χάραξη της Ρόδου. Πόσο κοντά είμαστε στην έναρξη υλοποίησης του έργου;

Το μεγάλο αυτό έργο αποτέλεσε κεντρικό μου στόχο και είναι μεγάλη η ικανοποίηση που νιώθω, βλέποντας να μπαίνει στην τελική φάση υλοποίησής του.

Η  δημοπράτηση του έργου θα γίνει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022. Είναι το πιο μεγάλο έργο υποδομής για τη Ρόδο των τελευταίων χρόνων, με συνολικό προϋπολογισμό 40 εκατομμυρίων ευρώ και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, αφού έχει συμπεριληφθεί στην πρόταση του υπουργείου Υποδομών για χρηματοδότηση από το Τομεακό Πρόγραμμα Υποδομών Μεταφορών του ΕΣΠΑ 2021 – 2027.

Ο νέος αυτός σύγχρονος και ασφαλής δρόμος, θα ξεκινάει από το Νέο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου και θα καταλήγει στον υπάρχοντα κόμβο Παστίδας, της οδού Ανατολικές Ακτές – Αεροδρόμιο.

Θα μειώσει την απόσταση ανάμεσα στην πόλη της Ρόδου και το αεροδρόμιο και θα αποσυμφορήσει τον παραλιακό δρόμο και την πόλη της Ρόδου από το κυκλοφοριακό.

 279 total views,  2 views today