Ουσιαστική επιβεβαίωση της πρότασης που κατέθεσε ο Μάνος Κόνσολας για να αποζημιώνονται οι αγρότες της Νότιας Ρόδου για τις ζημιές που υφίστανται από τα ελάφια, αποτελεί η απάντηση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προς τον Βουλευτή Δωδεκανήσου, που είχε αναδείξει το ζήτημα καταθέτοντας και συγκεκριμένες προτάσεις.

Με δεδομένο ότι οι ζημιές αυτές δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης,  κ. Γιώργος Στύλιος, σε γραπτή του απάντηση προς τον κ. Κόνσολα, θέτει δύο προαπαιτούμενα προκειμένου να μπορούν να καταβάλλονται αποζημιώσεις στους αγρότες για τις ζημιές από τα ελάφια:

1ον: Την εκπόνηση μελέτης και στη συνέχεια την υποβολή σχετικής πρότασης.

2ον: Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τον καθορισμό του χρόνου έναρξης και των όρων κάλυψης των κινδύνων που δεν περιλαμβάνονται στους Κανονισμούς Ασφάλισης του ΕΛ.Γ.Α. καθώς και του ύψους της δαπάνης και του τρόπου κάλυψής της.

Σε δήλωσή του, ο Μάνος Κόνσολας τονίζει:

«Το Υπουργείο γνωρίζει τι πρέπει να κάνει. Πρέπει να επιβεβαιωθεί έμπρακτα η πρόθεση για την αναβάθμιση του γεωργοασφαλιστικού συστήματος της χώρας με επαρκή ασφάλιση στις γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις των παραγωγών και των κτηνοτρόφων από φυσικούς κινδύνους.

Θεωρώ ότι πλέον δεν υπάρχουν δικαιολογίες και η σχετική μελέτη πρέπει να προχωρήσει γρήγορα. Να ανατεθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες για να γίνει το πρώτο ουσιαστικό βήμα.

Στη συνέχεια πρέπει να προϋπολογιστούν πόροι για τις αποζημιώσεις. να  γίνει εξειδίκευση και κατηγοριοποίηση εξειδίκευση των καλλιεργειών που πλήττονται και να υπάρξει  νέος υπολογισμός και προσδιορισμός της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς, ώστε να καλύπτονται και από  τον κίνδυνο  των ελαφιών DAMA DAMA οι παραγωγοί.

Θα συνεχίσω να πιέζω για να δοθεί λύση και το πρώτο βήμα είναι η εκπόνηση της μελέτης».

Στη σχετική ερώτηση ο κ. Κόνσολας αναφέρει τα ακόλουθα:

Kύριε Υπουργέ,

Οι αγρότες στην περιοχή της Νότιας Ρόδου, αλλά και οι κάτοικοι της περιοχής αντιμετωπίζουν ένα σοβαρότατο πρόβλημα από την ανεξέλεγκτη αύξηση του πληθυσμού των ελαφιών, αλλά και τις πυρκαγιές στην περιοχή που κατέστρεψαν δασικές εκτάσεις και αναγκάζουν τα ελάφια να αναζητούν τροφή σε αγροτικές καλλιέργειες και κατοικημένες περιοχές.

Οι ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες είναι μεγάλες και εύλογα οι αγρότες και οι παραγωγοί της Ρόδου ζητούν αποζημιώσεις στα πρότυπα των αποζημιώσεων που δίνονται, με βάση το κανονισμό του ΕΛΓΑ, για τις ζημιές από αρκούδα, τις ζημιές από αγριογούρουνα στις περιοχές όπου προστατεύονται από τη συνθήκη RAMSAR και τις ζημιές από άγρια κουνέλια όπως και στη φυτική παραγωγή της νήσου Λήμνου.

Η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατέθεσε τροπολογία το 2016 στην παρ. 1 του άρθρου 5 του ν. 3877/2010 (Α´ 160): «Aσφαλιζόμενοι φυσικοί κίνδυνοι, παθήσεις, και ασθένειες», προσθέτοντας και την περίπτωση των ζημιών που προκαλούνται από άγρια ελάφια (Dama dama) στη φυτική παραγωγή της νήσου Ρόδου.

Με τη διαφορά, όμως, ότι η συγκεκριμένη τροπολογία ήταν ανεφάρμοστη γιατί:

α) Δεν είχαν προϋπολογιστεί πόροι για τις αποζημιώσεις.

β) Έπρεπε να προσδιοριστούν στο θεσμικό πλαίσιο οι ζημιές που αποζημιώνονται.

γ) Έπρεπε να γίνει εξειδίκευση και κατηγοριοποίηση των καλλιεργειών που πλήττονται σε:1. Μονοετείς Καλλιέργειες, 2. Πολυετείς δενδρώδεις καλλιέργειες, 3. Αγροτικές καλλιέργειες φυτικού κεφαλαίου τις οποίες οι παραγωγοί ασφαλίζουν στον ΕΛΓΑ.

δ) Έπρεπε να υπάρχει νέος υπολογισμός και προσδιορισμός της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς ώστε να καλύπτονται και από  τον κίνδυνο των ελαφιών DAMA DAMA οι παραγωγοί.

Σε όλα τα παραπάνω ζητήματα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οφείλει να δώσει λύση προκειμένου να μπορούν να αποζημιωθούν οι αγρότες της Νότιας Ρόδου.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

  1. Δεδομένης της ατελούς αυτής τροπολογίας που κατατέθηκε και ψηφίστηκε, σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί μέχρι σήμερα ή προτίθενται να προβούν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο ΕΛΓΑ σε ό, τι αφορά:

α) στον προϋπολογισμό πόρων για τη χορήγηση αποζημιώσεων για τις ζημιές από τα ελάφια στους αγρότες της Νότιας Ρόδου,

β) στον προσδιορισμό του κανονισμού των ζημιών που δικαιούνται αποζημίωσης,

γ) στην εξειδίκευση των καλλιεργειών που πλήττονται,

δ) στον υπολογισμό της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς, ώστε να καλύπτονται και από τον κίνδυνο καταστροφών από ελάφια DAMA DAMA οι παραγωγοί της Νότιας Ρόδου.

  1. Ποιος είναι ο αριθμός των δηλωθέντων καλλιεργειών ανά καλλιέργεια και πόσα τα έσοδα του ΕΛΓΑ από την ειδική ασφαλιστική εισφορά που πληρώνουν οι παραγωγοί για τα έτη 2020 και 2021 ανά καλλιέργεια;

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου

 

 164 total views,  4 views today