Η Πύλη εμβολιασμού για τον COVID-19, μέσω της οποίας οι πολίτες θα προγραμματίζουν τους εμβολιασμούς του, παρουσιάστηκε σήμερα από το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής και το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου.

Μέχρι αύριο, όπως αναφέρθηκε σε δημοσιογραφική Διάσκεψη, στην παρουσία του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκου Κόκκινου και της Αν. Διευθύντριας των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας Δρ. Όλγας Καλακούτα, θα ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός της πρώτης κατηγορίας που αφορά τους διαμένοντες και τους επαγγελματίες σε οίκους ευγηρίας, καθώς και στους επαγγελματίες υγείας σε νοσηλευτήρια με ασθενείς COVID-19, σε όλες τις ΜΕΘ, ΤΑΕΠ.

Από αύριο επίσης θα αρχίσει η εγγραφή στο σύστημα της 2ης ομάδας πληθυσμού για εμβολιασμό, η οποία αφορά άτομα από 80 ετών και άνω και η διευθέτηση του ραντεβού μπορεί να γίνει από το ίδιο το άτομο ή εκπρόσωπό του. Αν δεν μπορεί να γίνει από εκπρόσωπο ή συγγενικό πρόσωπο του δικαιούχου, θα μπορεί να γίνει από τον προσωπικό του γιατρό ή στην εσχάτη τηλεφωνικώς μέσω της γραμμής 1474.

Πάντως, όπως αναφέρθηκε στη διάσκεψη, μέχρι το καλοκαίρι αναμένεται να εμβολιαστεί το 50% του πληθυσμού και η ροή των εμβολιασμών εξαρτάται από τη διάθεση των εμβολίων στη χώρα μας καθώς και την ανταπόκριση του πληθυσμού.

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής (ΕΚΨΠ), η πύλη προσφέρει μία ολιστική προσέγγιση για τη βέλτιστη διαχείριση του προγράμματος εμβολιασμού, παρέχοντας άμεση και έγκυρη ενημέρωση τόσο προς τους πολίτες όσο και προς τις αρμόδιες αρχές ως προς την πορεία υλοποίησής του.

Συγκεκριμένα, το λογισμικό, το οποίο και αναπτύχθηκε με τη συνεργασία του Υπουργείου Υγείας και του Τμήματος Υπηρεσιών Πληροφορικής του Υφυπουργείου ΕΚΨΠ, με ανάδοχο εταιρεία την NCR, εμπεριέχει τρεις «πύλες»: την Πύλη Δικαιούχων Εμβολιασμού, που αφορά τους πολίτες και μέσω της οποίας θα γίνεται η διευθέτηση των ραντεβού, την Πύλη Κέντρων Εμβολιασμού και την Πύλη δεδομένων που θα λειτουργεί σε κεντρικό επίπεδο (Υπουργείο Υγείας).

Μέσω του λογισμικού, το Υπουργείο Υγείας, θα έχει τη δυνατότητα παρακολούθησης τόσο της προόδου του προγράμματος, όσο και της διαθεσιμότητας και των αποθεμάτων εμβολίων, ούτως ώστε να διασφαλίζεται η έγκαιρη παραγγελία νέων ποσοτήτων για πλήρη κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού. Σημειώνεται πως η ανάπτυξη και χρήση του εν λόγω λογισμικού διασφαλίζει πλήρως την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των χρηστών.

Όσον αφορά τη διευθέτηση ραντεβού, οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν το Κέντρο Εμβολιασμού της επιλογής τους, έχοντας πρόσβαση στο ημερολόγιο ραντεβού κάθε Κέντρου, ενώ μέσω της πύλης θα εκδίδεται ηλεκτρονικό πιστοποιητικό εμβολίων και θα διευθετείται και το ραντεβού για χορήγηση της 2ης δόσης. Το άτομο θα λαμβάνει γραπτό μήνυμα sms στο κινητό του τηλέφωνο με τις λεπτομέρειες για το ραντεβού του, ενώ θα αποστέλλεται sms για υπενθύμιση του ραντεβού την προηγούμενη ημέρα.

 942 total views,  2 views today