«Έχουμε πλέον  μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα  ενώ το  δημόσιο χρέος  αυξάνεται . Αυτό δεν σημαίνει πως θα μείνουμε από λεφτά σε δύο τρεις μήνες αλλά ότι δημιουργούνται πρόσθετες υποχρεώσεις για το μέλλον τις οποίες θα βρούμε μπροστά  μας.Πρέπει να κάνουμε πολλά για να πάμε καλύτερα. Χρειάζεται να χαράξουμε  οικονομική πολιτική που σε έξι ή δώδεκα μήνες θα μαζέψει τις οικονομικές υποχρεώσεις της χώρας. Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι για μια ακόμη φορά   και  το φθινόπωρο θα είναι δύσκολο. Αν καταφέρουμε και απαντήσουμε στις προκλήσεις στη συνέχεια θα βελτιωθεί η κατάσταση και η προοπτική»

Αυτό υπογράμμισε μεταξύ άλλων μιλώντας στον Sky και στην Εκπομπή 60 λεπτά σήμερα ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Γιώργος Κύρτσος  αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση της χώρας.

«Έχουμε πλέον  μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα,  ενώ το  δημόσιο χρεός  αυξάνεται . Αυτό δεν σημαίνει πως θα μείνουμε από λεφτά σε δύο τρεις μήνες αλλά ότι δημιουργούνται πρόσθετες υποχρεώσεις για το μέλλον τις οποίες θα βρούμε μπροστά  μας από τα τέλη του 2022 όταν η Ευρωζώνη θα επιστρέψει σε κάποιους κανόνες αυστηρότερης διαχείρισης. Το θέμα είναι να διαφυλάξουμε την προοπτική της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε ο κ. Γιώργος Κύρτσος.

Ωστόσο όπως τόνισε το  καλό νέο είναι πως έχουν αρχίσει να έρχονται από  τα χρήματα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

‘Τα χρήματα αυτά θα βελτιώσουν τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα πέντε έξι χρόνια. Από την άλλη όμως η πανδημία είναι σε έξαρση. Το τουριστικό καλοκαίρι πηγαίνει αρκετά καλά και αυτό είναι επιτυχία της Ελλάδος, αλλά αφήνει ανοικτούς λογαριασμούς  με την πανδημία. Το θέμα είναι τι είδους κοινωνική και οικονομική κανονικότητα θα έχουμε από τον Σεπτέμβριο για τον έλεγχο της πανδημίας. Είναι φανερό πως θα επηρεάσει τις εξελίξεις», τόνισε.

Ο ευρωβουλευτής τόνισε πως χρειάζεται να γίνουν  πολλά για να βελτιωθεί η κατάσταση .

«Επίσης έχουμε και την πράσινη ενεργειακή μετάβαση. Έχουμε καταστροφή του περιβάλλοντος που επηρεάζει την οικονομία την κοινωνία  και την ποιότητα της ζωής  μας. Επειδή το 37% των πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης αφορά την πράσινη μετάβαση έχει μεγάλη σημασία να πάμε καλά στο ενεργειακό και το περιβαλλοντικό ζήτημα . Ασκούνται πιέσεις για αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ και των άλλων παρόχων. Χρειάζεται να χαράξουμε  οικονομική πολιτική που σε έξι ή δώδεκα μήνες θα μαζέψει τις οικονομικές υποχρεώσεις της χώρας. Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι για μια ακόμη φορά   και  το φθινόπωρο θα είναι δύσκολο. Αν καταφέρουμε και απαντήσουμε στις προκλήσεις στη συνέχεια θα βελτιωθεί η κατάσταση και η προοπτική» είπε .

Σε ότι αφορά τις τράπεζες ο κ. Κύρτσος τόνισε πως δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν την δυναμική ανάπτυξη που περιγράφουν .

«Υπάρχουν σοβαρές εκκρεμότητες με τις τράπεζες και οι αρμόδιες αρχές με την κυβέρνηση προσπαθούν να τις διαχειριστούν. Έχουν πωληθεί κόκκινα δάνεια στα funds τα οποία όμως θα είναι πιο αδίστακτα στη διαχείριση τους. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερες δυσκολίες. Η κατάσταση στον τραπεζικό τομέα είναι από τα αδύνατα σημεία», είπε ενώ αναφέρθηκε στην πρόταση που έχει καταθέσει στην ΕΕ για το θέμα.

Η κυβέρνηση όμως φαίνεται να επιλέγει την πρόταση του κ. Στουρνάρα όπως είπε.

Σε ερώτηση για το θέμα της πράσινης μετάβασης σε σχέση  με τις δράσεις για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος μετά τις καταστροφικές φωτιές ο κ. Κύρτσος είπε:

«Η πολιτική περιβάλλοντος είναι εμφανώς  υποβαθμισμένη στην Ελλάδα. Ουσιαστικά δεν υπάρχει πολιτική πράσινης  μετάβασης.  Επίσης φύγαμε γρήγορα από το λιγνίτη χωρίς να εξασφαλίσουμε προθεσμίες και εξαιρέσεις και πήγαμε στη προμήθεια φυσικού αερίου. Δεν βοηθούν οι ΑΠΕ δημιουργούν διάφορα θέματα  και έχουν δοθεί και πολλαπλάσιες άδειες. Υπολειπόμαστε από την ΕΕ και ενεργειακά γινόμαστε όλο και πιο ακριβοί. Αυτό έχει κίνδυνο για την οικονομία  αλλά και την κοινή γνώμη γιατί θα αντιδράσει ο κόσμος όταν καταλάβει πως η πράσινη μετάβαση έχει κόστος.Όλοι είμαστε υπέρ της πράσινης ενέργειας αλλά δεν  έχουμε καταλάβει πως θα προχωρήσουμε μπροστά».

 

 341 total views,  2 views today