Δύσκολη προβλέπεται η φετινή τουριστική  σεζόν  και  για την Κω . Οι αφίξεις δεν  εξελίσσεται με τους ρυθμούς που θα ήθελαν  οι ξενοδόχοι και οι υπόλοιποι επιχειρηματίες που ασχολούνται με τον τουρισμό.

Όπως δήλωσε μιλώντας στον Sky η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω,  Γ Αντιπρόεδρος της ΠΟΞ και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΞΕΕ  κ. Κωνσταντίνα Σβύνου η φετινή σεζόν κρίνεται  από τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

« Σε επίπεδο αφίξεων μας έδωσε  μείωση σε ποσοστό 4% για το μήνα Μάιο.Γενικά έχουμε αρνητικές τάσεις και στις πληρότητες των ξενοδοχείων», δήλωσε η κ. Σβύνου.

Σε ερώτηση σχετικά  με τις αφίξεις το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου στην Κω, η κ. Σβύνου δήλωσε πως δεν εξελίσσονται τόσο καλά όσο θα ήθελαν οι επαγγελματίες του τουρισμού.

«Οι ξενοδόχοι προχωρούν σε προσφορές προκειμένου να καλύψουν τα κενά τους . Υπάρχουν δύο ταχύτητες. Υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν καλές πληρότητες. Άλλες όμως  εμφανίζουν διάφορες μειώσεις και προχωρούν σε προσφορές. Συνιστώ ψυχραιμία . Δεν χρειάζεται   να γίνονται προσφορές . Οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής φέρνουν πάντα αυτά τα σκαμπανεβάσματα», τόνισε η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω και πρόσθεσε πως η τουριστική σεζόν θα κλείσει με μικρή μείωση στις αφίξεις.

«Θα ήμασταν ικανοποιημένοι να έκλεινε  η φετινή σεζόν με τα αποτελέσματα της περσινής που ήταν πολύ καλή. Το ζήτημα όμως είναι να δημιουργούμε και ευχαριστημένους επισκέπτες. Σημασία έχει και η ποιότητα», τόνισε.

Σε ερώτηση για τους λόγους η φετινή σεζόν δεν εξελίσσεται καλά η κ. Σβύνου δήλωσε πως αιτία είναι η ενδυνάμωση με αφίξεις ανταγωνιστικών προορισμών.

«Έχουν επιστρέψει δυναμικά  ανταγωνιστικοί προορισμοί. Ειδικά  η Τουρκία πάει καλά. Εκεί δεν υπάρχει η φορολόγηση που επιβάλλεται στους ξενοδόχους της Ρόδου της Κω και των υπολοίπων  προορισμών της Ελλάδας. Λόγω και της υποτίμησης της λίρας τα  τουριστικά  πακέτα της γειτονικής χώρας είναι πολύ φθηνά. Οι ξενοδόχοι μας δεν μπορούν να ανταγωνιστούν αυτές τις τιμές. Δεν μπορούμε πια να βαδίζουμε στον τουρισμό των συγκυριών. Πρέπει να κτίσουμε το τουριστικό μας προϊόν», δήλωσε η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω.

Σχετικά με τα νέα συμβόλαια που υπογράφονται τώρα μεταξύ των ξενοδόχων και των τουριστικών πρακτόρων για τη σεζόν του 2020 η κ.Σβύνου δήλωσε πως είναι πολύ νωρίς για εκτιμήσεις.

«Δεν  μπορούμε να προβούμε σε εκτιμήσεις καθώς τώρα έχει ξεκινήσει η διαδικασία της υπογραφής των συμβολαίων. Κάθε επιχείρηση έχει τη διαπραγματευτική της τακτική. Εξαρτώνται πολλά και από την έκβαση της τουριστικής περιόδου», δήλωσε η κ. Σβύνου.

Έρευνα για τη συνεργασία των ξενοδόχων με τις τράπεζες και τα συμβόλαια με του ΤΟ

Η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω αναφέρθηκε και στην έρευνα που θα εκπονηθεί  από το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων του οποίου έχει την προεδρία.

Η έρευνα θα αποτυπώσει  την πραγματική εικόνα στα συμβόλαια που υπογράφονται μεταξύ των ξενοδόχων και των τουριστικών πρακτορείων.

«Αντικείμενο της έρευνας είναι οι σχέσεις μεταξύ των ξενοδόχων και των τραπεζών.Υπάρχει σε αυτή ενότητα, για τα συμβόλαια που υπογράφονται, για τα ζητούμενα των τουρ οπερείτορ ανάλογα με τα προγράμματα και τις τιμές», ανέφερε η κ.Σβύνου και συμπλήρωσε πως το ερωτηματολόγιο θα φθάσει στους ξενοδόχους  μέσα στην νέα εβδομάδα.

Σε ερώτηση αν υπάρχει ειδική ενότητα για τις επιχειρήσεις της Ρόδου και των υπολοίπων νησιών η κ Σβύνου δήλωσε πως θα υπάρχουν στοιχεία ανά περιοχή όπως  έγινε και με την προηγούμενη έρευνα.

«Ως ΙΤΕΠ έχουμε ξεκινήσει μια σειρά από έρευνες.Ερχόμαστε  πολύ πιο κοντά στα τρέχοντα ζητήματα μας και τους ξενοδόχους.  Την εκπόνηση των  μελετών μας τις αναθέτει το ΞΕΕ και μάλιστα ήταν και πρωτοφανής η συμμετοχή των ξενοδόχων. Αυτό σημαίνει   ότι τα στοιχεία που δημοσιεύουμε είναι αδιαμφισβήτητα . Επίσης φαίνεται ότι υπάρχει αναγκαιότητα στο χώρο για σωστές αποτιμήσεις που αφορούν  τουρισμό. Με βάση  αυτά τα στοιχεία το ΞΕΕ η ΠΟΞ οι ενώσεις ξενοδόχων μπορούν να διεκδικούν αυτά που πρέπει από την κυβέρνηση», δήλωσε η κ. Σβύνου.

Σε ερώτηση σχετικά με τα αποτελέσματα  της έρευνας η κ Σβύνου δήλωσε ότι θα ανακοινωθούν τον Ιούλιο.

Η κ. Σβύνου αναφέρθηκε και στα δεδομένα που έχουν καταγραφεί σε άλλες περιοχές της χώρας όπου τα ξενοδοχεία το πρώτο τρίμηνο του έτους κατέγραψαν μείωση στις αφίξεις!

Αναφορά έκανε η κ. Σβύνου και στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες ενοικίασης κατοικιών που λειτουργούν ανταγωνιστικά με τα ξενοδοχεία.

«Όσο δεν φορολογείται αυτός ο κλάδος θα υπάρχουν προβλήματα. Αποδυναμώνονται έτσι τα ξενοδοχεία.Αποδυναμώνεται η οικονομία όλης της χώρας. Δεν λέμε ότι δεν πρέπει να υπάρχει  αυτό το προϊόν. Συμπληρώνει τον τουρισμό. Αυτή η συμπλήρωση να γίνεται νόμιμα και  όχι αθέμιτα», είπε η κ. Σβύνου.

Το φαινόμενο αρχίζει να γίνεται αντιληπτό, όπως είπε η πρόεδρος της ΕΞΚ και στην Κω  και σε άλλα νησιά.

Προς το παρόν τόνισε, πλήττει και το κοινωνικό σύνολο  αφού μειώνονται οι μακροχρόνιες μισθώσεις κατοικιών.

«Σε νησιά όπως η Ρόδος η Κως ακόμη και στην Κρήτη, οι πολίτες δεν θα βρίσκουν ακίνητα για ενοικίαση, αφού όλα θα λειτουργούν  ως τουριστικά καταλύματα  μέσω των ηλεκτρονικών πλατοφορμών», είπε η κ. Σβύνου.

Η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω δήλωσε πως η κατάσταση θα βελτιωθεί.

« Θα βελτιωθεί ο αριθμός των αφίξεων. Η φετινή σεζόν είναι για γερά νεύρα. Χρειάζεται υπομονή επιμονή προσπάθεια επένδυση στην ποιότητα. Να κερδίζουμε τους επισκέπτες μας . Έτσι θα γίνουν και εκείνοι πρεσβευτές της χώρας μας στο εξωτερικό», δήλωσε.

 348 total views,  2 views today