Κ. Σπανός: Συντελείται γενοκτονία εις βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

481

Ρολά σήκωσαν χθες τα καταστήματα που θα λειτουργήσουν με τη μέθοδο του clickaway για όσο διάστημα ακόμη η αγορά θα παραμένει σε καθεστώς καραντίνας.

Οι καταναλωτές θα μπορούν να κάνουν ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά την παραγγελία τους και να παραλαμβάνουν τα προϊόντα από εξωτερικό χώρο του καταστήματος. Η πληρωμή γίνεται είτε ηλεκτρονικά, είτε με POS έξω από το κατάστημα. Δωρεάν θα είναι τα μηνύματα για το click away από τους επιχειρηματίες που δεν έχουν ηλεκτρονικό κατάστημα, μέσω της πλατφόρμας e-katanalotis.

Επαναλειτουργούν από σήμερα κομμωτήρια, κουρεία και βιβλιοπωλεία με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου, από τις 7 το πρωί ως τις 9 το βράδυ και αποκλειστικά με ραντεβού. Κανονικά από σήμερα και τα ΚΤΕΟ.

Η νέα μέθοδος αγορών έχει προκαλέσει πολλές απορίες αλλά και δυσκολίες στους καταναλωτές οι οποίοι προσπαθούν να καταλάβουν τι ακριβώς πρέπει να κάνουν…Τα περισσότερα ερωτήματα αφορούν στη διαδικασία της παραλαβής και πληρωμής των αγαθών, αλλά και της επιστροφής των προϊόντων και των χρημάτων που έχουν καταβάλει οι καταναλωτές.

Για γενοκτονία που συντελείται στο χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έκανε λόγο μιλώντας στον sky ο Γενικός Γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου Κώστας Σπανός, υποστηρίζοντας ότι τα μέτρα με την εφαρμογή του click away λειτουργούν σαν ένα «τιμωρητικό» πλαίσιο για τις επιχειρήσεις.

 

 

«Είναι ακατανόητο όλο αυτό που συμβαίνει όπου αργοπεθαίνει η αγορά, ενώ ο χώρος της εστίασης έχει πληγεί ανεπανόρθωτα κι έχει σχεδόν μεταλλαχθεί» πρόσθεσε σχετικά. Σημείωσε παράλληλα ότι χθες τα περισσότερα καταστήματα στο κέντρο δεν άνοιξαν, μένοντας έρημη η πόλη.

Ο κ. Σπανός επισήμανε ότι τα εγγεγραμμένα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου ανέρχονται σε 1.000 και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, με τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις λουκέτο θα βάλει 1 στις 10 επιχειρήσεις στη Ρόδο, ενώ με βάσει τις πιο απαισιόδοξες μία στις τέσσερις.

Ο κ. Σπανός ερωτήθηκε τι θα γίνει εάν το κατάστημα δε διαθέτει ασύρματο POS, πώς θα γίνει η συναλλαγή; Η απάντηση είναι…μέσω μπαλαντέζας (!) για να φθάνει το καλώδιο μέχρι την είσοδο του καταστήματος!

Επίσης, “εάν επιθυμώ να επιστρέψω το προϊόν και να πάρω τα χρήματα μου πίσω, μπορώ;” Ο κ. Σπανός είπε ότι αυτό θα είναι εφικτό κατόπιν συνεννόησης και ραντεβού με το κατάστημα τα χρήματα επιστρέφονται στο τραπεζικό λογαριασμό.

Με τους περιορισμούς στη κυκλοφορία σε πλήρη ισχύ, πολλοί αναρωτιούνται τι θα γίνει εάν «χάσουν» το ραντεβού.

Επίσης σε ερώτηση “κατά τη διάρκεια ποιου χρονικού διαστήματος μπορώ να παραλάβω την παραγγελία”, είπε ότι αυτό θα πρέπει να γίνεται εντός δύο ωρών, μία ώρα πριν και μία ώρα μετά τον χρόνο που αναφέρεται στο sms.