Έκλεισε σήμερα τελικά το κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας που  επί σειρά ετών λειτουργούσε στην Κρεμαστή.

Από το πρωί δεν γίνονταν συναλλαγές ενώ οι υπάλληλοι ασχολήθηκαν με το κλείσιμο του καταστήματος και μόνο.

Να σημειωθεί πως πριν από λίγο καιρό σε συνάντηση  στη Ρόδο υψηλόβαθμα στελέχη της ΕτΕ είχαν δεσμευθεί να  εξετάσουν το αίτημα της δημοτικής αρχής για τη συνέχιση λειτουργίας του καταστήματος της τράπεζας στην Κρεμαστή.

Ωστόσο αντί απάντησης στη δημοτική αρχή προχώρησαν οι διαδικασίες και σήμερα έκλεισε το κατάστημα που εξυπηρετούσε  40.000 ανθρώπους από την Κρεμαστή μέχρι και τη Μονόλιθο όπως δήλωσε στο Sky ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου κ. Μιχάλης Χριστοδούλου.

«Κάναμε ότι ήταν δυνατό για να αποτρέψουμε το κλείσιμο του καταστήματος της ΕτΕ στην Κρεμαστή από το οποίο εξυπηρετούνται 40.000 άνθρωποι .Παρόλα αυτά η διοίκηση της Εθνικής υλοποιεί το σχέδιο συγχώνευσης και κλείνει σε όλη τη χώρα 140 καταστήματα», δήλωσε ο κ. Χριστοδούλου.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου τόνισε πως η δημοτική αρχή εκλαμβάνει ως εχθρική ενέργεια  το κλείσιμο του καταστήματος στην Εθνική και θα πράξει αναλόγως.

Μια από τις ενέργειες που εξετάζονται είναι και  η απόσυρση των διαθεσίμων που διατηρεί ο Δήμος σε λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα.

«Θα θέσω το θέμα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί αύριο, προκειμένου τα μέλη να καθορίσουν τις ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσουμε», τόνισε ο κ. Χριστοδούλου.

«Η διοίκηση της ΕτΕ δεν μας ενημέρωσε για τις οριστικές αποφάσεις της.  Από το κατάστημα της Κρεμαστής εξυπηρετούνταν χιλιάδες πολίτες  που τώρα θα ταλαιπωρούνται γιατί θα χρειάζεται να μεταβαίνουν στο κέντρο της πόλεως για να εξυπηρετηθούν. Θα καθορίσουμε τη στάση μας σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή», δήλωσε στον Sky  ο πρόεδρος της τοπικής  κοινότητας Κρεμαστής κ. Τ. Ποδιώτης.

Μ. Κόνσολας- Αδιανόητη η απόφαση για το κλείσιμο του καταστήματος

Το κλείσιμο του καταστήματος της ΕτΕ προκάλεσε αντιδράσεις . Για αδιανόητη απόφαση κάνει λόγο  σε ανακοίνωση του ο βουλευτής της ΝΔ κ.Μάνος Κόνσολας.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα ακόλουθα:

Έντονη παρέμβαση για την αναστολή λειτουργίας του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στην Κρεμαστή της Ρόδου, από το Βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Μάνο Κόνσολα.

Ο Βουλευτής προχώρησε σε δύο διαβήματα, το ένα προς τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας, κ. Παύλο Μυλωνά, από τον οποίο ζητά να ανακαλέσει τη συγκεκριμένη απόφαση, τη στιγμή, μάλιστα, που ο Δήμος, στον οποίο ανήκει το κτίριο, είναι διατεθειμένος να μειώσει το ενοίκιο αλλά και να προχωρήσει σε εργασίες βελτίωσης των κτιριακών εγκαταστάσεων.

Όπως επισημαίνει ο κ. Κόνσολας, ουσιαστικά, η Εθνική Τράπεζα αναγκάζει τους πολίτες να μετακινούνται στη Ρόδο για να κάνουν τις τραπεζικές συναλλαγές τους.

Ο Μάνος Κόνσολας, όμως, ζητά και την παρέμβαση του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, κ. Ιωάννη Στουρνάρα, που έχει εποπτικό ρόλο και αρμοδιότητα. Στο διάβημά του προς τον κ. Στουρνάρα, ο κ. Κόνσολας  επισημαίνει:

«Όσο και αν οι τράπεζες έχουν το δικαίωμα να αναδιαρθρώσουν τις υπηρεσίες τους, θα πρέπει να συνυπολογίζονται και κρίσιμα δεδομένα, όταν λαμβάνεται μια τέτοια απόφαση, όπως ο δείκτης και το επίπεδο εξυπηρέτησης των πολιτών στις τραπεζικές συναλλαγές τους.

Στην προκειμένη περίπτωση είναι εμφανές ότι δεν ελήφθη υπ’ όψιν αυτό το δεδομένο.

Το συγκεκριμένο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην Κρεμαστή εξυπηρετεί 25.000 πολίτες στις τραπεζικές τους συναλλαγές και μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή, με αρκετές επιχειρήσεις. Στην περιοχή, μάλιστα, δεν υπάρχει άλλο τραπεζικό κατάστημα για να κάνουν τις συναλλαγές τους οι πολίτες».

O Mάνος Κόνσολας ζητά από τον κ. Στουρνάρα να διερευνήσει αν ελήφθη υπόψη αυτό το δεδομένο, στη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης αφού ως Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδας έχει εποπτικό ρόλο και αρμοδιότητα.

Φ Χατζηδιάκος: Δυσάρεστη έκπληξη επιφυλασσόμεθα για τις όποιες νομικές ενέργειες 

Για δυσάρεστη και απρόσμενη έκπληξη κάνει λόγο στην επιστολή που  έστειλε στον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας κ. Κώστα Μιχαηλίδη ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος και προειδοποιεί για προσφυγή στη δικαιοσύνη.

“Θα θέλαμε να σας ζητήσουμε να επανεξετάσετε την απόφαση σας αλλά και να σας ενημερώσουμε ότι εάν επιμείνετε σ’ αυτή, θα επανεξετάσουμε όλο το πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας του Δήμου μας με τη Τράπεζα Σας , όπως επίσης και φορέων του Δήμου μας, όπως του Λιμενικού Ταμείου Δωδεκανήσου κτλ.”, τόνισε ο δήμαρχος.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής που κοινοποιήθηκε στον Αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ν Σαντορινιό και σε όλους τους βουλευτές του νομού, είναι το ακόλουθο:

Κύριε Πρόεδρε,

Δυσάρεστη και απρόσμενη έκπληξη αποτελεί για μας και κυρίως τους κατοίκους της Δυτικής Πλευράς του Νησιού της Ρόδου, η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας να προχωρήσει στις 22/02/2019 στο κλείσιμο του Υποκαταστήματος της, στη Κρεμαστή.

Απρόσμενη γιατί μετά την προ ολίγων μηνών επιστολή μου προς Εσάς και τη συνάντηση που είχαν Συνεργάτες μου (κκ. Πόκκιας και Χριστοδούλου) με Συνεργάτες σας (κ. Τζάκου) στην Αθήνα στις 11/10/2018, είχαμε τη διαβεβαίωση αλλά συνεννόηση ότι η τότε απόφαση σας για κλείσιμο εκείνη τη περίοδο, αναβλήθηκε για εύλογο χρονικό διάστημα, θα εξετάζετο υπό το πρίσμα των τότε επιχειρημάτων μας και θα εγένετο ενέργειες από τη πλευρά σας για να αναπτυχθούν δραστηριότητες σας που θα προετοίμαζαν τους πολίτες – πελάτες για κάποιας μορφής παράλληλες Υπηρεσίες της Τράπεζας στη περιοχή.

Και Δυσάρεστη, γιατί αφήνει ένα τεράστιο κενό στις τραπεζικές συναλλαγές στο Νησί, δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα στην εξυπηρέτηση των Δημοτών μας και την Ανάπτυξη του Νησιού μας και ιδίως της Δυτικής Πλευράς του.

Το Υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στη Κρεμαστή, είναι το μοναδικό στελεχωμένο κατάστημα της Δυτικής Πλευράς που εκτείνεται από το χωριό Κρεμαστή μέχρι το χωριό Μονόλιθο. Εξυπηρετεί 23 κοινότητες – χωριά της Ρόδου, 25.000 περίπου μόνιμους κατοίκους και άλλους τόσους επισκέπτες τη θερινή σεζόν. Είναι το μοναδικό τραπεζικό κατάστημα για τις εκατοντάδες επιχειρήσεις τουριστικές, εμπορικές και γεωργικές που αναπτύσσονται σε όλη αυτή την έκταση του Νησιού.

Ο Δήμος της Ρόδου, που νοικιάζει το χώρο στη Τράπεζα σας για τη φιλοξενία του καταστήματος, συμφώνησε προ έτους σε μείωση των ενοικίων, ενώ και πάλι κατέθεσε και είναι έτοιμος να συζητήσει μαζί σας για περαιτέρω μείωση του κόστους ενοικίου,  για να συμβάλλει στη συνέχιση της λειτουργίας του, παρά την κατανοητή δυσκολία να πάρει τέτοιες αποφάσεις για δημοτική περιουσία.

Άμεσα, ξεκινάμε όπως δηλώσαμε και στη πρόσφατη συνάντηση των Συνεργατών μου, Αντιδημάρχου Γιώργου Πόκκια, Προέδρου του ΛΤΔ Μιχάλη Χριστοδούλου και Προέδρου της ΔΚ Κρεμαστής Τσαμπίκου Ποδιώτη με τον Περιφερειακό σας Διευθυντή κ. Περάκη, εργασίες συντήρησης και βελτίωσης των κτηριακών εγκαταστάσεων που ενοικιάζεται και φιλοξενείστε.

Με όλα αυτά και όσα άλλα εκτεταμένα έχουμε παραθέσει σε συζητήσεις μεταξύ στελεχών του Δήμου και της Τράπεζας, θεωρούμε αδικαιολόγητη την επιμονή σας για το κλείσιμο του Υποκαταστήματος της Κρεμαστής.

Πολύ περισσότερο δε, διότι γίνεται  χωρίς ουσιαστική ενημέρωση των κατοίκων, χωρίς καμία προετοιμασία επιχειρήσεων και πελατών και ιδίως σε μια ιδιαίτερη χρονική περίοδο, 3 μήνες πριν τις Αυτοδιοικητικές εκλογές, κάτι που για εμάς θεωρείται και ως εχθρική ενέργεια εκ μέρους σας προς το Δήμο της Ρόδου και τη παρούσα Δημοτική Αρχή.

Κύριε Πρόεδρε,

Θα θέλαμε να σας ζητήσουμε να επανεξετάσετε την απόφαση σας αλλά και να σας ενημερώσουμε ότι εάν επιμείνετε σ’ αυτή, θα επανεξετάσουμε όλο το πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας του Δήμου μας με τη Τράπεζα Σας , όπως επίσης και φορέων του Δήμου μας, όπως του Λιμενικού Ταμείου Δωδεκανήσου κτλ.

Παράλληλα θα θέσουμε το ζήτημα σε επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, όπου θα ζητήσουμε από τους Συναδέλφους Δημάρχους των 34 Νησιών του Νοτίου Αιγαίου να εκδηλώσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους προς το Δήμο της Ρόδου.

Τέλος, επιφυλασσόμαστε και για όποιες νομικές ενέργειες για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα του Δήμου και των Δημοτών μας.

Ευχόμαστε ολόψυχα, να επανεξετάσετε θετικά το αίτημα μας και να ακυρώσετε την απόφαση σας για το κλείσιμο του Υποκαταστήματος σας στη Κρεμαστή.